Premierul Marcel Ciolacu a apreciat marți investițiile de sute de milioane de dolari făcute la fabrica de tutun Philip Morris din Otopeni, impozitele plătite de producătorul de țigări și lipsa evaziunii în această industrie, dar pe de altă parte a avertizat și asupra pericolului dependenței de tutun.

Fumatul ucideFoto: Dimasobko / Dreamstime.com
  • „Până acum s-au investit aproape 600 de milioane de dolari, urmează o investiție iarăși de aproximativ 130 de milioane de dolari în viitor. Sunt cifre care impresionează și fac ca dumneavoastră să fiți un contribuitor foarte important la bugetul statului.
  • Așa cum spunea în intâlnire ministrul de Finanțe ați plătit impozite de aproximativ 500 milioane de euro. Este o cifră impresionantă. Mai mult faptul că 90% din producția dumneavoastră merge la export, pe mine ca și prim-ministru nu poate decât să mă bucure pentru ca mai echilibrăm din balanța comercială a României.”, a declarat marți premierul în vizită la fabrica de țigări Philip Morris din Otopeni, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de prezență a producătorului american în România.

Ciolacu: Orice dependență fie la tineri sau la adulți trebuie să fie evitată și combătută

Dincolo de beneficiile aduse economiei locale, premierul a avertizat asupra pericolului dependenței de tutun.

  • „Însă dincolo de business trebuie ca toată lumea implicată să înțeleagă că avem o uriașă responsabilitate și anume să conștientizăm foarte clar ca orice dependență fie la tineri sau la adulți trebuie să fie evitată și combătută.
  • Ca părinte cred că nicotina și consumul de tutun în orice formă ar fi realizat nu aduce niciun beneficiu sănătății individuale sau colective. De aceea chiar acum câteva săptămâni Guvernul a adoptat o hotărâre prin care produsele de tutun încălzit se supun avertismentelor de sănătate.
  • Părerea mea, dar asta nu înseamnă că trebuie să țineți cont de ea, este că lumea trebuie informată. Lumea trebuie să cunoască adevărul, să cunoască riscul și mai ales să aleagă.”, a declarat Ciolacu.

După aceste avertizări, premierul a apreciat din nou lipsa evaziunii din această industrie și a spus că va sprijini orice investiție a producătorului de tutun.

  • „Nu pot să nu vă spun că industria dumneavoastră are evaziune 0. Asta în România, unde avem unul dintre cele mai înalte nivele ale evaziunii din UE. Cu alte cuvinte cred ca e datoria noastră a Guvernului, a mea, a ministrului de Finante, a ministrului Economiei să investim cât mai mult în industrii care au evaziuni zero.
  • Am să încurajez în continuare orice investiție în această locație și nu numai. Cred că suntem după Polonia al doilea exportator al acestui produs, undeva la egalitate cu Germania.”, a mai precizat premierul.

Sursa foto: Dimasobko / Dreamstime.com