Starea de încredere a consumatorilor germani în economie s-a îmbunătățit ușor înainte de perioada sărbătorilor de iarnă însă rămâne la un nivel foarte scăzut în contextul în care cea mai mare economie din Europa continuă să se zbată să iasă din recesiune, relatează Reuters.

Targ de CraciunFoto: USER UPLOADED

Indicele stării de încredere a crescut cu 0,5 puncte procentuale înainte de începerea lunii decembrie, ajungând la -27,8, de la -28,3 când a fost sondată anterior. Situația e ușor peste așteptările economiștilor consultați de Reuters, care se așteptau ca valoarea să fie de -27,9.

Trendul ușor ascendent se datorează unei disponibilități mai mari de a cheltui și a unui apetit mai scăzut față de economisire în contextul în care germanii se pregătesc de Crăciun și celelalte sărbători de iarnă, potrivit Institutului GFK și a Institutului privind Deciziile de Piață din Nürnberg (NIM), care realizează sondajul.

„Starea de încredere a consumatorilor se stabilizează pe măsură ce anul se apropie de sfârșit, după 3 luni consecutive de declin”, a declarat Rolf Buerkl, un expert în obiceiurile de consum de la NIM, acesta subliniind însă că „dispoziția este caracterizată în continuare de incertitudini și îngrijorări”.

Economia germană, în recesiune de la începutul anului

Indicatorul privind starea de încredere în economie este folosit pentru a prognoza consumul privat în luna următoare. O valoare peste zero indică o creștere a consumului comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce o valoare negativă indică un declin.

În pofida pesimismului generalizat, sondajul arată totuși o situație mai bună decât anul trecut, când valoarea indicelui era de -40,1 în condițiile în care consumatorii germani încă resimțeau puternic repercusiunile economice ale pandemiei de COVID-19.

Economia germană a intrat în recesiune în primul trimestru al acestui an, după 6 luni consecutive de contracție: la sfârșitul lui 2022 și începutul lui 2023. În contextul crizei costului de trai, a sectorului de construcții și a problemelor industriei germane după decuplarea energetică de Rusia, economia Germaniei nu a reușit să treacă înapoi pe plus.

Comisia Europeană a estimat în luna septembrie că Germania va fi singura țară majoră din Europa a cărei economie se va contracta în 2023.