Economia germană își continuă perioada nefastă, ultimele date publicate de Ifo, institutul de statistică de la Berlin, arătând că sectorul construcțiilor de locuințe, unul dintre „motoarele” de creștere a Germaniei, se afundă în criză, relatează Reuters.

Blocuri in constructie in GermaniaFoto: Guido Schiefer / Alamy / Profimedia Images

Datele publicate de Ifo arată că în luna octombrie 22,2% din companiile de construcții au raportat proiecte anulate, în creștere față de procentul de 21,4% raportat luna trecută.

„[Situația] se înrăutățește tot timpul, tot mai multe proiecte eșuând din cauza ratelor ridicate ale dobânzilor și creșterii prețurilor materialelor de construcție”, afirmă Klaus Wohlrabe”, șeful diviziei de sondare a Ifo.

„În construcțiile de locuințe numărul noilor proiecte rămâne foarte scăzut iar comenzile restante ale companiilor sunt în scădere”, a adăugat el.

În plus, procentul companiilor de construcții care au raportat că nu au comenzi a crescut în octombrie la 48,7%, de asemenea în creștere față de cele 46,6% care au raportat acest lucru în septembrie.

Grăitor pentru gravitatea problemei este că în octombrie 2022 procentul era de doar 18,7%.

„Aproape jumătate din toate companiile care construiesc locuințe suferă acum de lipsa comenzilor iar numărul crește în fiecare lună”, subliniază Wohlrabe.

Companiile de construcții din Germania, în criză după ani de „boom”

Alături de industria auto, sectorul construcțiilor a fost timp de ani de zile unul dintre „motoarele” de creștere economică a Germaniei. Miliarde de euro au fost investite în acest sector în perioada în care dobânzile erau scăzute, imobiliarele fiind văzute ca o investiție stabilă și sigură.

Însă situația de odinioară pare deja o amintire distantă în contextul în care dobânzile au crescut vertiginos, la fel ca prețurile materialelor de construcție în contextul inflației istorice. Numeroși dezvoltatori germani sunt acum în pragul insolvenței, pe măsură ce finanțarea din partea băncilor este tot mai greu de accesat, proiectele sunt suspendate sau anulate, iar prețurile la imobiliare sunt în cădere liberă.

Datele preliminare publicate săptămâna trecută de Eurostat, institutul de statistică al Uniunii Europene, arată că economia germană s-a contractat cu 0,1% din PIB în trimestrul trei al anului, nereușind din nou să treacă pe plus.

Economia germană a intrat în recesiune în primul trimestru al lui 2023. Ea nu a reușit să iasă din recesiune în trimestrul următor, înregistrând o creștere economică zero, situație care i-a făcut pe unii analiști să vorbească despre o „zonă crepusculară” în care se află economia Germaniei, cea mai mare din UE.

Perspective slabe ca economia germană să își revină anul acesta

Sectorul construcțiilor și cel al imobiliarelor au fost printre cele mai afectate de majorările repetate ale dobânzilor de referință pe care le-a operat Banca Centrală Europeană pentru a readuce sub control inflația galopantă din zona euro.

În luna septembrie BCE a majorat din nou dobânzile de referință până la cel mai ridicat nivel de la lansarea monedei euro în 1999.

Tot în septembrie, un raport publicat de Comisia Europeană estima că Germania se îndreaptă spre o recesiune prelungită în acest an, urmând să fie singura economie europeană majoră care va înregistra o contracţie economică în 2023.

„Slăbiciunea cererii interne, în special a consumului, arată că preţurile de consum ridicate şi în continuare în creştere pentru majoritatea bunurilor şi serviciilor au un impact mai mare decât erau aşteptările”, nota la momentul respectiv Comisia Europeană într-un comunicat.