Autortitatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat ca, incepand cu 1 iulie, gazele naturale se scumpesc cu 12,5% iar curentul electric cu 4,4% fata de pretul curent, la 0,3125 lei/kWh, aferent tarifului monom cu rezervare.

Astfel, noile preturi reglementate pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii casnici vor fi de 104,41 lei/MWh in cazul EON GAZ Romania (in crestere cu 11,6% fata de cele curente) si de 104,70 lei/MWh in cazul SC Distrigaz Sud SA Bucuresti (in crestere cu 12,5% fata de cele curente).

Reprezentantii ANRE justifica aceasta majorare prin faptul ca decizia de ajustare a preturilor reprezinta o masura necesara pentru asigurarea functionarii normale a pietei interne, pentru asigurarea continuitatii in furnizarea gazelor naturale si pentru constituirea stocurilor de iarna.

ANRE a precizat ca majorarea se datoreaza cresterii costurilor cu achizitia gazelor naturale in ianuarie-iunie 2008, precum si pentru recuperarea partiala a diferentelor de pret inregistrate in aceeasi perioada.

Distribuitorii E.ON Gaz Romania si Distrigaz Sud au cerut, in urma cu cateva saptamani, majorarea pretului gazelor livrate populatiei cu 25% incepand cu 1 iulie, anuntase ANRE, insa surse din cadrul autoritatii afirmasera ca majorarile nu vor fi mai mari de 20%.

Surse din ANRE afirmasera ca in 2007, in toata Europa, pretul gazelor naturale livrate populatiei a crescut cu 25%, iar pentru 2008 este anuntata o crestere cel putin asemanatoare.

Ultima majorare decisa de ANRE a avut loc in 2007, cand autoritatea a anuntat cresterea pretului electricitatii cu 3,95%, incepand cu 1 aprilie 2007. Totodata, gazele naturale livrate populatiei au fost scumpite ultima data incepand cu 1 februarie 2008, cu 8,5%.

De la 1 iulie intra in vigoare si noul sistem de tarifare a gazelor naturale, care, pe langa cantitatea de gaz consumata, va lua in calcul si puterea calorica a gazului, ca parametru de calitate.