Absenta toaletelor din zonele de interes turistic a ajuns sa fie o mare problema pentru imaginea Romaniei. De aceea, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) a demarat o campanie prin care urmareste sa identifice locatiile deficitare la acest capitol. Va fi intocmit chiar si un top rusinos al zonelor cu toalete lipsa si insalubre.

ANAT a identificat deja cateva locatii cu probleme:

-manastirile din Bucovina

-cetatile medievale din Transilvania

-sosele din zone de interes turistic (Bucovina, Dobrogea- Delta Dunarii)

-muzee la nivel national

-toalete insalubre la diverse restaurante si baruri din zone turistice si destinate doar consumatorilor (Sinaia, litoral)

-diverse locatii pe litoralul romanesc

-diverse orase turistice

"Vrem sa declansam un an al curateniei. Toti presedintii celor opt regiuni in care este impartita asociatia sunt rugati sa alcatuiasca incepand de astazi (n.n. 19 mai) un top 100 al zonelor din care lipsesc toaletele. In circuitele turistice, cei mai multi se plang de lipsa toaletelor", a declarat Corina Martin, presedinte ANAT.

Potrivit acesteia, au fost situatii in care agentii de turism specializate in incoming au fost nevoite sa inchirieze toalete publice si sa le amplaseze pe traseele pe care mergeau turistii straini adusi in Romania.

Probleme cu toaletele la Palatul Parlamentului

Sunt cazuri in care turistii straini trebuie dusi la cel mai apropiat hotel pentru a folosi toaletele. Asa s-a intamplat si in cazul unor turisti americani care au vizitat Palatul Parlamentului, a povestit Corina Martin. Din nefericire pentru ei, vizita a fost facuta intr-un week-end cand toaletele din Palatul Parlamentului erau inchise, iar femeile de serviciu aveau liber. Organizatorii s-au vazut nevoiti sa duca patru autocare cu turisti americani la cel mai apropiat hotel. Insa, reprezentantii hotelului nu au fost prea incantati cand au vazut o multime de turisti care iau cu asalt toaletele. Bucurestiul este una dintre zonele cu cele mai mari probleme la capitolul toalete.

"Cred ca daca ne dorim turisti straini trebuie sa ne schimbam mentalitatea, trebuie sa devenim mai ospitalieri", a spus Martin.

Prin campania "Toaleta", ANAT incearca sa atraga atentia autoritatilor locale asupra acestei probleme care strica imaginea Romaniei.