UPDATE: Consiliul Concurentei a amendat CECCAR cu aproape un milion de euro / CECCAR: Masura este abuziva, aberanta, netemeinica si nelegala

de Dragos Comache     HotNews.ro
Marţi, 26 octombrie 2010, 11:45 Economie | Consumator


Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei
Foto: Agerpres
Consiliul Concurentei a Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) cu o amenda in valoare de 4,05 milioane lei (aproximativ 950.000 euro) pentru fixarea tarifelor aplicate de membrii sai, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, in cadrul unei conferinte de presa.

Autoritatea de concurenta a aratat ca CECCAR a stabilit onorariile percepute de membrii sai inca din anul 2001, chiar daca in anul 2000 Corpul fusese avertizat sa nu adopte un astfel de act. In 2004, Regulementul de stabilire a tarifelor a fost actualizat, iar sumele au fost transformate in euro. Pentru a fi aplicate de toti membrii sai, in 2009, conducerea CECCAR a decis publicarea in Monitorul Oficial a Regulementului.

Presedintele Consiliului Concurentei a precizat ca aceasta este cea mai mare amenda procentuala data de autoritatea de concurenta - 9,2% din veniturile CECCAR in anul 2009 - si cea mai mare sanctiune aplicata unei asociatii.

"Acest fapt se datoreaza gravitatii faptei, care este similara unui cartel, duratei ridicate - 9 ani si circumstantelor agravante, respectiv continuarea incalcarii legii dupa declansarea investigatiei si ignorarea avertismentelor Consiliului Concurentei", a explicat Bogdan Chiritoiu.

El a mai aratat ca din cei aproape 34.000 de membrii CECCAR, circa 70% au aplicat sau au incercat sa aplice tarifele minime. ''La o piata totala de servicii de contabilitate de 300 milioane de euro, costurile suplimentare pentru companii au fost de 15-45 milioane de euro. Pentru companiile afectate, acest cartel inseamna o nota de plata cu 10-30% mai mare", a declarat presedintele autoritatii de concurenta.

Consiliul Concurentei a impus CECCAR sa inceteze practica anticoncurentiala si sa abroge regulamentul in termen de trei luni de la comunicarea deciziei. In cazul nerespectarii acestei decizii, CECCAR risca o "amenda cominatorie de pana la 5% din veniturile zilnice medii din anul financiar anterior sanctionarii".

Conform estimarilor Consiliului Concurentei, in urma eliminarii acestor practici anticoncurentiale, mediul de afaceri va beneficia de o economie de costuri anuala situata intre 70 si 200 milioane de lei. Aceasta economie a fost estimata ca fiind diferenta dintre tarifele platite ca urmare a Regulamentului si tarifele care ar fi  existat daca ar fi functionat concurenta prin pret.

UPDATE CECCAR: Masura dispusa de Consiliul Concurentei este abuziva, aberanta, netemeinica si nelegala

Biroul Permanent al Consiliului Superior al CECCAR arata intr-un comunicat ca masura dispusa de Consiliul Concurentei este netemeinica deoarece se bazeaza pe supozitii si estimari, interpretarea eronata si abuziva a unor reglementari in domeniu si pe neintelegerea rolului, naturii juridice si atributiilor CECCAR prevazute in reglementarile interne, cele europene si in standardele internationale aplicabile CECCAR.

De asemenea, CECCAR considera ca aceasta masura este abuziva deoarece nu s-a demonstrat ca ar exista intelegeri exprese sau tacite pentru fixarea concertata a tarifelor practicate de expertii contabili si nu s-a demonstrat ca sunt intrunite cumulativ cele trei conditii pentru a face aplicabilitate art. 5 alin. (1) lit a) din Legea concurentei (existenta unor intreprinderi sau asociatii de intreprinderi; existenta unei intelegeri intre intreprinderi; intelegerea sa aiba ca obiect sau ca efect impiedicarea, restrangerea sau denaturarea concurentei pe piata romaneasca).

Conform CECCAR, amenda aplicata este aberanta, netemeinica si nelegala deoarece nu s-a demonstrat ca veniturile Corpul Expertilor Contabili luate in calcul ar avea vreo legatura cu metodologia de stabilire a tarifelor, recomandata expertilor contabili.

Reprezentantii CECCAR nu au precizat expres daca vor contesta amenda aplicata de Consiliul Concurentei, insa ultima propozitie a comunicatului arata ca spera ca justitia sa faca dreptate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19570 vizualizari

 • +36 (38 voturi)    
  asteptam si pentru notari (Marţi, 26 octombrie 2010, 12:01)

  ionescu [anonim]

  ...la fel. Buna initiativa!
  • +23 (25 voturi)    
   Recomandare Comunitatea Europeana (Marţi, 26 octombrie 2010, 12:42)

   Ghicu [anonim] i-a raspuns lui ionescu

   De fapt exista si un raport al Comunitatii Europene care OBLIGA Consiliile nationale ale concurentei sa impiedice practici precum cele folosite de notari si alte grupuri de experti. Dintre toate practicile, cele cu tarife minime impuse (cum e la notari) sunt considerate cele mai daunatoare pentru consumator. Consiliul Concurentei are obligatia de a interveni CHIAR SI DACA ACEST ASPECT ESTE LEGIFERAT (cum e la noi in cazul notarilor). Din pacate prea multi notari sunt sotii si amante de politicieni.
 • +15 (23 voturi)    
  Foarte bine (Marţi, 26 octombrie 2010, 12:07)

  Don [anonim]

  Foarte bine.Sunt niste jefuitori experti astia. Au niste taxe uluitoare. Ba mai mult le lasa in aer, necompletate ca ulterior daca ai plangeri asupra lor sa le mai platesti inca odata pentru completarea dosarelor prost facute, ar trebuii sa intre in atentia DNA acesti hoti.
  • -12 (20 voturi)    
   De la un expert (Marţi, 26 octombrie 2010, 12:58)

   Ioana [anonim] i-a raspuns lui Don

   Ca orice servciu pe piata tot ce se poate ca ai nimerit si persoane care nu s-au ridicat la standardele cerute de tine, dar hai sa-ti explic : Tarifele date CECCAR au valori minime si maxime (tine de expert ce valoare intermediara cere, nu de CECCAR - poate acele limite au fost puse ca sa te protejeze pe tine sa nu cer eu 100.000 ron, ca asa vreu eu- sau sa ma apere pe mine sa nu-mi dai tu 2.30 ron ca asa crezi tu...) si tarifele acestea sunt pentru PROFESIONISTII CECCAR.
   Daca nu vrei preturi minimale adreseaza-te la o persoana neautorizata CECCAR care o sa va ceara cat crede el ... dar sa nu va asteptati la cel mai inalt nivel de calitate (nu vreau sa spun ca nu exista servicii contabile de calitate ce nu sunt membre CECCAR pentru ca sunt si persoane care isi fac meseria cu simt de raspundere- si eu la randul meu am lucrat inainte de a fi expert cu aceeasi raspundere ca si acum) si nici recunoastere a dreptului de semnatura.

   Si totodata consider ca e o ofensa la adresa mea afirmatia dumneavoastra cum ca as fi hot . Cui credeti ca ar trebui sa ma adresez cu privire la asta? Si cum credeti ca ar trebui sa va cataloghez eu ca raspuns la afirmatia dumneavoastra?
   Va rog respectuos sa va interesati intai despre problema in cauza inainte de a va da cu parerea , uneori lucrurile nu stau chiar asa.
   • +13 (17 voturi)    
    adica nu e monopol??? (Marţi, 26 octombrie 2010, 13:09)

    naiv [anonim] i-a raspuns lui Ioana

    se accepta vreun bilant fara stampila CECCAR? Manipulare si intoxicare!!! Iar scuza ca asta impune CECCAR e jalnica.
    • +1 (1 vot)    
     Bilant (Marţi, 26 octombrie 2010, 15:10)

     consultant fiscal [anonim] i-a raspuns lui naiv

     Da, se accepta bilanturi fara semnatura si stampila unui membru CECCAR. Sunt bilanturile acelor firme care au angajata o persoana cu studii economice superioare. In aceste cazuri, conform Legii 82/1991 (Legea Contabilitatii), bilantul este semnat de catre acea persoana.
    • +1 (3 voturi)    
     Pe ce lume traiesti Ioana ? (Marţi, 26 octombrie 2010, 18:44)

     Cornel [anonim] i-a raspuns lui naiv

     Draga noastra,ori esti de pe alta planeta ori nu ai fost in viata ta la o ADFinanciara sa depui un bilant anual.
     • -1 (3 voturi)    
      s-a depus bilantul (Miercuri, 27 octombrie 2010, 9:14)

      Ioana [anonim] i-a raspuns lui Cornel

      Treaba cu semnatura /stampila CECCAR este recenta , in cazul in care nu stiati in 2009 s-a depus bilantul si cu declaratia administratorului. Nu mai stau sa discut treburi care nu-si au sensul si nu am cu cine. Nu mai adaugati comentarii ca nu mai dau lamuriri, exista suficiente modalitati de informare daca doriti sa fiti la curent cu problemele acestea. Spor in toate !
      • 0 (0 voturi)    
       E tara plina de tocilari (Joi, 28 octombrie 2010, 17:51)

       radiogargara [utilizator] i-a raspuns lui Ioana

       si prea putin de oameni cu logica. Indiferent cum s-au stabilit plafoanele de preturi, importamt e ca s-au stabilit. Si de catre o organizatie care nu are nicio legatura cu stabilirea unor preturi. Nu CECCAR semneaza contractele intre cele doua parti: prestatorul de servicii contabile si beneficiarul lor. CECCAR sa- si vada de autorizarile pe care le da celor care preteaza! Pretul se stabileste pe piata, parca asa spune la manual, nu? Pe baza cererii si ofertei.
   • +12 (16 voturi)    
    pai tocmai ai furnizat proba ... (Marţi, 26 octombrie 2010, 13:16)

    io [anonim] i-a raspuns lui Ioana

    Ioana,
    tarifele minime nu protejeaza pe nimeni, ca nu vorbim de amenzi.
    in schimb, introduc practici de tip cartel.
    la fel ca la notari.
    lasati preturile libere si fiecare cetatean sa hotarasca pe cine sa aleaga, in functie de pretul practicat.
    exista si alte domenii de servicii unde se lasa loc concurentei ...
    • -2 (12 voturi)    
     Vorbim de probleme diferite (Marţi, 26 octombrie 2010, 14:00)

     Ioana [anonim] i-a raspuns lui io

     O persoana care nu lucreaza in domeniu nu are cum sa aprecieze o munca pe care nu o cunoaste si nici nu poate estima o valoare corecta (de aceea am apreciat preturile minime ca protectie).
     2 la mana : CECCAR este o organizatie profesionala, un fel de bresla ca sa zic asa ca vad ca nu se stie ce si cum... si pana un alta, expertii contabili si contabilii autorizati trebuie sa plateasca cotizatii la ei (indiferent daca profeseaza sau nu) cat si la stat (daca au venituri) si chiar este o obligatie de care nu ai cum sa te feresti. Deci : nu contabilul vostru pe care aveti pica ca va ia 5 mil pe luna stabileste aceste reguli ci niste conducatori ai CECCAR, de profesie care apreciaza mai obiectiv munca in domeniu.
     Si tocmai ce ti-am zis : piata e libera - am eu o vecina care face NIR-uri f ieftin daca vrei dar daca vi la mine poti fi sigur ca cer mult mai mult pt situatii complete si as cere mult mai mult cu sau fara tarifele CECCAR.
     Si va zic eu ca in general in meseria asta nu se castiga atat de bine pe cat se crede.
     Eu sunt de acord cu concurenta si in sensul asta aveti dreptate dar nu mai bine ar fi ca, concurenta sa se reflecte in transparenta ofertelor si calitatea lucrarilor ? Cu atat mai mult cu cat persoanele neavizate nu stiu cu adevarat in ce consta meseria asta?
     • +1 (11 voturi)    
      la ce scoala ai invatat de "bresla" (Marţi, 26 octombrie 2010, 14:22)

      zaboo [utilizator] i-a raspuns lui Ioana

      bai "experto"?? din banii pe care ii faci ca mare expert nu iti permiti un DEX? sau iti place sa te faci de kkt (si) pe forum?
      • +2 (10 voturi)    
       Hai ca.. (Marţi, 26 octombrie 2010, 14:29)

       Unul [anonim] i-a raspuns lui zaboo

       Hai ca esti penibil, e o simpla eroare scapata in timp ce scria.
       Ma tot gandesc, ca astia care fac analize sintactice pe forumuri oare ii plateste cineva?
       • +1 (5 voturi)    
        mai amatorule (Marţi, 26 octombrie 2010, 18:42)

        zaboo [utilizator] i-a raspuns lui Unul

        daca te uiti bine, nu e singura greseala; intre noi fie vorba, eu zic ca (nici tu) nu te pricepi - si, in cazul asta, e mai bine sa taci! macar pari destept ;)
       • +3 (3 voturi)    
        DA (Miercuri, 27 octombrie 2010, 0:23)

        Da [anonim] i-a raspuns lui Unul

        Da, profesoara de română.
     • +7 (9 voturi)    
      . (Marţi, 26 octombrie 2010, 14:27)

      _tudor_ [utilizator] i-a raspuns lui Ioana

      N-ai inteles nimic. Consiliul Concurentei a amendat organizatia profesionala nu pentru ca a stabilit o valoare mare a tarifelelor ci pentru ca a stabilit tarife indiferent de valoarea lor.
      • +5 (9 voturi)    
       Adica mai simplu (Marţi, 26 octombrie 2010, 15:18)

       c.mike [utilizator] i-a raspuns lui _tudor_

       ca s-au(v-ati) inteles intre ei (voi) la un interval de tarife pe care le respecta toata lumea. Se numeste cartel sau trust.
       • +3 (3 voturi)    
        Tarife (Marţi, 26 octombrie 2010, 15:41)

        consultant fiscal [anonim] i-a raspuns lui c.mike

        Marea majoritate a membrilor (contrar celor scrise in articol), nu practica aceste tarife. Unul din motive ar fi faptul ca multi clienti nu pot suporta aceste tarife.
    • -1 (5 voturi)    
     preturi (Marţi, 26 octombrie 2010, 14:08)

     G [anonim] i-a raspuns lui io

     Ai dreptate,in piata un kilogram de cartofi costa 2 lei in Bucuresti,Brasov,Campulung sau pe marginea soselei.Bine ca acolo nu este cartel.Sunteti jalnici.Sau la paine!
   • +12 (16 voturi)    
    de la unul patit (Marţi, 26 octombrie 2010, 13:23)

    geo [anonim] i-a raspuns lui Ioana

    Draga Ioana, cu parere de rau trebuie sa te anunt ca eu sunt in situatia descrisa de Don in comentariul lui. De mai multe ori, am fost in situatia ca sa fiu chemat pt lamuriri si am aparut ca restant la multe plati catre stat, din cauza contabililor, care imi greseau bilanturile. Faptul ca tu te simti ofensata de afirmatia lui Don inseamna ca ori ai extins aceasta afirmatie asupra tuturor contabililor (aici e vina ta) ori te-ai inclus printre ce descrisi de el, si in cazul asta nu ar fi indicat sa comentezi. Revenind la problema, tinand cont ca spui ca ai niste studii de specialitate cred ca nu mai e cazul sa-ti explicam ce inseamna conceptul de cartel si faptul ca nu este chiar agreat in economia de azi indiferent de scuzele pe care incerci sa le aduci in acest sens. Din acest motiv, vezi atat de multe comentarii de aprobare pt aceasta masura cat si cererea de extindere a ei in cazul notarilor.
    Cum spuneam, din pacate, sunt in perfecta cunostinta de cauza incat sa-mi permit sa-mi dau cu parerea.
    • +4 (6 voturi)    
     Bafta ! (Marţi, 26 octombrie 2010, 14:37)

     Ioana [anonim] i-a raspuns lui geo

     Nu incerc sa aduc nici o scuza nimanui, v-am explicat faptul ca hotararea respectiva avea la baza niste principii profesionale. Daca se va sustine in continuare sau nu - nu ma afecteaza personal. Ceea ce m-a deranjat este faptul ca s-a aruncat vina asupra expertilor cand de fapt norma (tarifele cu pricina) sunt de fapt emise de CECCAR. Eu nu am extins nici o afirmatie asupra nimanui, afirmatia a fost facuta si chiar f generic de catre altcineva.
     Cu privire la problema expusa de dumneavoastra : de ce nu ati luat masuri daca ati fost pagubit de activitatea unor experti? Cel mai probabil ei aveau inclusiv asigurare profesionala pentru asa ceva. Eu stiu si chiar am spus ca exista si servicii profesioniste si nu prea pe piata, ce pot sa va spun? Sa va doresc sa aveti norocul sa nimeriti pe cineva bun... care sa-si merite tariful. Aici sunt de acord cu dumneavoastra , chiar si eu ma confrunt cu probleme tot de aceeasi natura cu colegi de breasla dar asta nu se poate discuta.
     • 0 (0 voturi)    
      Pai da (Joi, 28 octombrie 2010, 18:03)

      radiogargara [utilizator] i-a raspuns lui Ioana

      ca va duceti ca oile la CECCAR- ul asta si ascultati ca de un sfant de el, cand de fapt ar trebui sa luati atitudine cand se incalca legea concurentei prin deciziile luate, de exemplu. Si pentru multe altele... Cotizati, cotizati!
      • 0 (0 voturi)    
       Tot eu (Joi, 28 octombrie 2010, 20:31)

       Ioana A [utilizator] i-a raspuns lui radiogargara

       Pentru ca ai raspuns respectuos la comentariul meu iti voi raspunde si eu si iti multumesc pentru decenta. Propriu-zis noi trebuie intai de toate sa respectam regementarile in domeniu impuse de stat (Min Finantelor) pt ca, daca nu - se intampla ce a spus geo mai sus (si el intr-o maniera decenta) - si atunci are de suferit si contribuabilul si responsabilul (respectiv profesionistul contabil) sau ar trebui sa fie tinut responsabil pt calitatea lucrarilor sale - si acesta este scopul nostru , sa servim competent beneficiarul, nu sa multumim CECCAR-ul . Ceea ce nu se stie este ca in profesie si raspunderea asumata CECCAR-ul trebuie sa va apere si pe voi ,beneficiarii, exista si o comisie de disciplina care ar trebui sa-si faca treaba dar pt ca asta sa functioneze trebuie ca beneficiarul sa ia masuri si sa spuna ce are pe suflet acolo unde trebuie , sau sa se adreseze unei instante. Asa ca rolul si scopul CECCAR-ului nu se limiteaza doar la asta (cotizatii si sfaturi cu privire la tarife) ci chiar contribuie la stabilirea unui echilibru pe aceasta piata.
       Nu ma obliga nimeni sa dau examen la CECCAR sau sa cotizez, pot sa raman doar un economist - dar ,- vedeti voi - sunt economisti si ... economisti. Doar faptul ca ai absolvit o facultate de stiinte economice nu spune nimic despre pregatirea ta intai de toate pentru ca unele specializari nu trateaza problema contabilitatii - si in concluzie pornesti de la 0 , si in al doilea rand pentru ca "practica bate teoria" (faceam o gluma - pe principiul viata bate filmul).
       Cu privire la problema cotizatiilor, hai sa explic asa: daca te duci la piata sa iei rosii de exemplu nu o sa gasesti la o taraba cu 300, la alta cu 50, la alta cu 5 - pretul o sa fie foarte apropiat de la o taraba la alta iar tu o sa te orientezi dupa rosiile care ti se par mai proaspete, mai de calitatea, da?
       • 0 (0 voturi)    
        rectific (Joi, 28 octombrie 2010, 21:05)

        Ioana A [utilizator] i-a raspuns lui Ioana A

        mai sus in loc de "problema cotizatiilor" vroiam sa spun "problema tarifelor" - am scris mult si ma concentram la explicatiile ulterioare. Dar daca tot am spus de cotizatii - nah, asta ne doare pe noi la buzunar ... ne plangem si noi cand ne arde dar asta e , nu sunt prea multe lucruri roz in tara asta.
      • 0 (0 voturi)    
       tot eu (Joi, 28 octombrie 2010, 20:44)

       Ioana A [utilizator] i-a raspuns lui radiogargara

       continuare (mi s-au terminat literele :) ): Daca de ex cauti un instalator si suni ici colo, ti se vor da cam aceleasi preturi sau daca ti se da un pret mic de obicei se termina cu "pai da, dar si asta era stricata, nici aia nu mai tinea , nu mai e acelasi pret..."(echivalentul unui act aditional) - iar tu , din nou, te vei orienta dupa cat de priceput e omul (de obicei cat de recomandat). Si totusi in aceste cazuri nu vorbim de cartel, monopol si stabiliri tacite de tarife. Sa punem acum problema invers: sa spunem ca se scot (din punct de vedere lega)l tarifele acestea mult discutate - care sunt orientative , crezi ca preturile se vor schimba, crezi ca o persoana cu adevarat pregatita va accepta sa munceasca pe o remuneratie de rusine? Va fi cam la fel : "aceeasi Marie cu alta palarie" pentru ca tarifele acelea - care nu sunt chiar tarife fixate ( se dau niste valori orentative care pot suferi reduceri semnificative linistit) sunt la un calcul banal chiar sub pretul pietei (salariile medii pe domeniul respectiv - iar alea ati spune ca sunt formate pe principiul echilibrului pietei, nu?).
       Din nou atrag atentia: in acest domeniu sunt si oameni cu adevarat pregatiti si decenti si rezonabili in asteptarile lor de remunerare. Eu va doresc sa ii intalniti si poate atunci va veti schimba opinia.
    • +2 (2 voturi)    
     Oare chiar sunteti in cunostinta de cauza???? (Marţi, 26 octombrie 2010, 15:19)

     consultant fiscal [anonim] i-a raspuns lui geo

     Bilantul este un document CONTABIL, care reflecta situatia unei firme (patrimoniu, capitaluri, performante etc.).
     Datoriile unei firme catre stat nu se stabilesc pe baza bilanturilor, asa cum sustineti dvs. in postarea anterioara.
     Datoriile unei firme catre stat se stabilesc pe baza declaratiilor FISCALE.
     Declaratiile FISCALE nu sunt sinonime cu bilanturile CONTABILE.

     Asta ca sa fiti cu adevarat in cunostinta de cauza.
     • +2 (2 voturi)    
      noi intelegem (Marţi, 26 octombrie 2010, 15:38)

      Ioana [anonim] i-a raspuns lui consultant fiscal

      Acum la plati catre stat puteau fi din mai multe cauze ... poate amenzi ca nu a depus la timp , pot fi plati legale ale contributiilor, penalizari, etc, noi intelegem ce vrei sa spui si asta zic : Daca in cauza era de vina o pers fizica/juridica cu care aveati un contract sau era angajat al dumnevoastra si aveati dovada trebuia sa actionati juridic impotriva lui . Sustin aceasta idee, altfel nu o sa scapam nici ceilalti experti de stigmatul asta.
   • +1 (9 voturi)    
    bai experto (Marţi, 26 octombrie 2010, 14:01)

    zaboo [utilizator] i-a raspuns lui Ioana

    e plin corpul ala de "profesionisti" cu jeguri care si-au luat examenele pe bani grei si pile; astia se adauga la "expertii" pe banda rulanta mosteniti din epoca de aur! cunosc multi "experti" din astia pe care nu mi-as sterge nici mucii! e plina tara de lichele cu diploma care nu fac doi bani, jupoaie lumea si nu dau socoteala pentru nimic! e o vorba intre ingineri: contabilii trebuie omorati de mici - ca se fac mari ("experti") si paraziteaza tara!
    • +6 (6 voturi)    
     tarife (Marţi, 26 octombrie 2010, 14:37)

     teo rich [anonim] i-a raspuns lui zaboo

     DE fapt CECCAR are o conducere de mosnegi (cum s-au ales numai ei stiu cum, sunt ca aia de la liga lui dragomir), care in mod netransprent au impus la menbri o taxa fixa(daca nu ma insel 1000RON/an) si una variabila un procent din venituri. CECCAR din acesti bani nu acorda niciun curs gratuit membrilor(trebuie sa-l platesti la o firma agreeata de ei) si aveau nevoie de aceste tarife sa cistige ei nu contabilii. Consiliul Concurenti ar trebui sa-i amendeze si pt. tarifele care le impun membrilor si impunerea de firme de instruire, etc.
     Sa se formeze si alta organizatie concurenta!!
     • -1 (5 voturi)    
      asa e (Marţi, 26 octombrie 2010, 15:05)

      Ioana [anonim] i-a raspuns lui teo rich

      :)))
      Da, ai dreptatea ta , sa sti !
    • +1 (5 voturi)    
     bai inginerule (Marţi, 26 octombrie 2010, 14:40)

     Ioana [anonim] i-a raspuns lui zaboo

     :))))) Da, banuiesc ca sti si toate bancurile legate de ingineri, stiu si eu cateva.
     Eu mi-am luat examenul cu multe nopti nedormite, stes si invatatura si mai stiu si altii la fel, stai linistit ... nu e chiar plin :)))
     • 0 (6 voturi)    
      sti(i) (Marţi, 26 octombrie 2010, 14:53)

      ana z [anonim] i-a raspuns lui Ioana

      ....degeaba n-ai dormit noptile daca nu te-ai impiedicat de vreo carte de gramatica atunci cand trebuia.
      • -2 (2 voturi)    
       scuze (Marţi, 26 octombrie 2010, 15:14)

       Ioana [anonim] i-a raspuns lui ana z

       No comment.
     • +1 (3 voturi)    
      nu-s inginer, mahnitule! (Marţi, 26 octombrie 2010, 18:45)

      zaboo [utilizator] i-a raspuns lui Ioana

      nu functioneaza orice dupa singura ta regula!
    • -1 (3 voturi)    
     @zaboo &bunul simt (Marţi, 26 octombrie 2010, 15:16)

     Vival [utilizator] i-a raspuns lui zaboo

     S-ar putea, din pacate, chiar sa fii inginer. Insa dupa cum te exprimi, primii 7 ani i-ai petrecut cu siguranta pe maidan. Vai de cei care te-au educat!
     • +1 (3 voturi)    
      nu-i treaba ta unde mi-am petrecut eu (Marţi, 26 octombrie 2010, 18:47)

      zaboo [utilizator] i-a raspuns lui Vival

      aia sapte ani; si nici macar parerea unui trist ca tine nu e importanta! chiar nu (am ajuns sa) ma uit in gura oricarui caraghios daca am nevoie de o corecta evaluare!
    • +1 (3 voturi)    
     bai experto (Marţi, 26 octombrie 2010, 19:03)

     sine [anonim] i-a raspuns lui zaboo

     Stimate Domnule zaboo,

     Cum ti-ar suna replica urmatoare:"Nici nu ma mir ca esti inginer! Faci parte din acea categorie profesionala in care opinia cum ca inginerii se pricep la orice este foarte raspandita. Trebuie doar sa cititi voi putin si gata sunteti experti! "Sigur ca replica ar fi, eufemistic vorbind, rautacioasa. Doar ca superioritatea abordata in interventia ta ca si obraznicia tonului ar justifica-o (pe ea replica vroiam sa spun) intr-o oarecare masura.
     Cred ca problema ar trebui sa fie pusa putin altfel. Eu sunt in general speriat de oamenii care isi permit sa aiba pareri ferme in conditiile in care nici nu stiu cu ce se mananca domeniul respectiv, care au numai certitudini si niciodata (sau arareori) dileme.Revenind la subiect, nu stiu daca amenda este corecta sau nu insa intr-o tara in care orice inginer (de pilda) isi imagineaza ca poate fi manager (sau administrator) fara sa aiba cunostinte economice astfel de tarife minime il protejeaza intrucatva pe acel angajator de furnizorii de servicii care practica servicii la pret de dumping. Daca interventia mea iti pare tot neinteligibila, sa-ncercam in felul urmator:daca tu esti specializat in productie de saibe si din nefericire esti si administratorul acelei unitati avand doar o politehnica la baza si habar n-ai ce-s alea situatii financiare sau n-ai idee ce-nseamna dosarul preturilor de transfer sau macar ce spune legea contabilitatii in materie de raspundere pt. organizarea contabilitatii, in conditiile in care lucrezi cu Frosa SRL sau Gica expert SRL si te bucuri ca le dai doar 500 de EUR pe luna si nu-ti dai seama ca la volumul cu pricina e imposibil ca cineva sa treaca prin toate procedurile inaintea livrarii produsului final avand un asemenea cost, pretul minim e facut sa iti dea o minima garantie ca serviciul prestat intruneste un oarecare standard de calitate. Adica te ajuta intr-o oarecare masura.Capisci sau trebuie sa recurgem la desene (eventual tehnice, o pictura de larga raspandire)?
     • +1 (5 voturi)    
      am - intre altele - o diploma de la ASE (Marţi, 26 octombrie 2010, 19:36)

      zaboo [utilizator] i-a raspuns lui sine

      bufonule! si mi se cam falfaie de impresiile tale... uite ca iti si desenez: ~ ~ hai pa!
      • -2 (4 voturi)    
       am-intre altele- (Marţi, 26 octombrie 2010, 19:46)

       sine [anonim] i-a raspuns lui zaboo

       Amice esti nesimtit - as putea spune parafrazandu-l pe Caragiale! (Nu cred totusi ca esti capabil de o replica cat de cat inteligenta. Daca da ,scri-o, daca nu incepe sa-mi para rau ca am parafrazat si nu am pus tot citatul. Chiar, esti capabil sa-l ghicesti?)
       • +2 (4 voturi)    
        m-au invatat acasa (Marţi, 26 octombrie 2010, 20:10)

        zaboo [utilizator] i-a raspuns lui sine

        sa nu ma pun cu cei cu mintea odihnita, ca e pierdere de timp! asa ca te las in veselia ta...
       • +1 (1 vot)    
        cum e mai departe? (Marţi, 26 octombrie 2010, 20:50)

        Olguta [utilizator] i-a raspuns lui sine

        fara sa se supere pe mine nici sine, nici zaboo...din simpla curiozitate literara, care e urmarea?! N-am nicio carte cu schitele lui Caragiale la indemana..........dar e draguta, replica lui sine; zaboo, n-ar trebui sa te superi asa de tare, serios......cand e vorba de Caragiale nu se supara nimeni, nu?
        • 0 (2 voturi)    
         cum e mai departe (Miercuri, 27 octombrie 2010, 10:51)

         sine [anonim] i-a raspuns lui Olguta

         Daca nu ma-nsel schita se numeste "Caldura mare" ma chere!
         Multumim pt. aprecieri dar te rog, renunta la orice polemica. Frustrarea si lipsa cronica de idei razbate prin orice asa zisa replica pe care o da sub identitatea anonima.Chiar n-are rost!
       • 0 (0 voturi)    
        cum e mai departe? (Marţi, 26 octombrie 2010, 20:50)

        Olguta [utilizator] i-a raspuns lui sine

        fara sa se supere pe mine nici sine, nici zaboo...din simpla curiozitate literara, care e urmarea?! N-am nicio carte cu schitele lui Caragiale la indemana..........dar e draguta, replica lui sine; zaboo, n-ar trebui sa te superi asa de tare, serios......cand e vorba de Caragiale nu se supara nimeni, nu?
        • 0 (2 voturi)    
         tu chiar existi? (Marţi, 26 octombrie 2010, 23:31)

         zaboo [utilizator] i-a raspuns lui Olguta

         ca pari o fumigena...
     • +1 (3 voturi)    
      dap, am mai stat si am analizat (Miercuri, 27 octombrie 2010, 9:57)

      Ioana [anonim] i-a raspuns lui sine

      Eh, uite ca m-am mai gandit eu si au dreptate oamenii astia, ca doar e prestatie de serviciu, e munca, trebuie lasata libera sa se fixeze pretul pe piata conform economiei invatate in liceu (ca doar oferta si cererea sunt bazate pe persoane in cunostinta de cauza in ambele cazuri - si vanzator si cumparator, nu?). Eu zic ca asa si trebuie, da-l incolo de salariu minim pe economie , de ce sa fie asa ceva cand e criza si poate in loc sa se plateasca atata la salarii se poate plati juma de salariu ca o sa vina poate vreun nenorocit sa ia si locul ala de munca asa, in bataie de joc cum e - si asa respectam si criteriul cu cererea si oferta. Si mai zic ca nici salariile din contractele de munca sa nu fie fixate, sa poata orice patron sa-ti zica ca de maine iti schimba salariul la jumate si ca daca nu-ti convine sa pleci - ce tot atata legislatie a muncii, ce- nu poate omul sa isi bata joc de tine in tara asta daca vrea? Unde mai e democratia daca nu se poate asa ceva?
      Si mai zic ca sa nu mai fie nici economie,Min de finante ,legi, sa fie numai economie subterana si sa fie numa asa... o treaba in care fiecare face ce-i trece prin cap , nu declara nimic la nimeni, nu plateste nimica nicaieri, statul nu cere nimica ... ba chiar se desfiinteaza si ... o sa fim asa ... undeva intr-o lume paralela (ca doar pe planeta asta fara forma statala nu putem fi si daca ne ia .. Ungaria de exemplu ... aia au legi si nu se face asa , aia au 25% tva , e nasol rau) . Dar Doamne ce bine ar fi asa , of.... si toti am sti sa facem de toate .
     • 0 (0 voturi)    
      Analiza corecta (Vineri, 29 octombrie 2010, 11:31)

      Expert contabil [anonim] i-a raspuns lui sine

      Sunt un expert contabil productie 2010.
      Dvs trageti concluziile eu incerc sa fiu cat se poate de obiectiv:
      1) Ceccarul da titlul de expert contabil foarte usor pentru mult prea multi. Preferam sa iau a 2 - 3 oara si sa stiu ca selectia e mult mai riguroasa.Nu este deloc asa.
      2) Nu prin pret garantezi un minim de calitate ci prin pct 1) daca acest punct 1) nu ar fi existat; adica prin respectarea normelor profesionale cu privire la calitatea serviciului prestat, prin respectarea unui cod al profesionistului de contabil care obligatoriu trebuie sa fie de bune practici! E o prostie sa garantezi o calitate prin pret.
      3) Piata trebuie sa fie liber. Preturile la fel. Acest aspect nu trebuie judecat in functie de interese. De ce eu sa nu ofer preturi mai mici, sa mor de foame, sa nu am nici un client?! Ca sa imi castig un client este sacrificiul pe care trebuie sa il aiba ca drept orice nou intrat intr-o piata. De ce sa ma limitezi a invinge concurenta prin pret?! Nu sunt de acord. Si nici cu faptul ca membrilor Ceccar li se interzice publicitatea dar asta clar este incalcata de multi si nimeni nu i-a nici o masura.
      • 0 (0 voturi)    
       intre noi... (Duminică, 31 octombrie 2010, 17:29)

       Ioana A [utilizator] i-a raspuns lui Expert contabil

       Intre noi fie vorba , in metodologia aia de stabilire a preturilor este mentionat ca daca ai experienta sub 3 ani poti baga reducere 30 % cred (si aici cred ca esti de acord ca reducerea se da pt ca tu nu te compari cu unul cu experienta de 10 ani ca nivel calitativ - nu ca ar fi cazul meu , dar judec si eu obiectiv - si aceasta reducere nu este ca tu sa rupi gura pietii cu pretul tau fata de altii ca atunci nu oferi chiar nici o garantie privin calitatea ta). Publicitatea nu iti este interzisa dar iti este interzis ceea ce banuiesc ca vrei tu - sa spui ca pretul meu este mult mai mic decat al lui X, Y si Z pt ca asta nu face decat sa puna accentul asupra pretului serviciului decat calitatii, si tocmai datorita acestei mentalitati legate strict de pret toata lumea scuipa spre noi fara sa stie macar in ce consta aceasta meserie. Si daca tu o sa aduci in fata doar aceasta problema doar prin aceasta prisma vei fi privit si munca ta nu va valora pt ceilalti nici cat o ceapa degerata. Nu sunt nici sarcastica si nici nu incerc sa te critic, observ cum priveste restul lumii problema si m-am lamurit pt mine ... Iti doresc sa devii (in sensul ca intotdeauna e loc de mai bine si intotdeauna vom avea de invatat) un profesionist in adevaratul sens si sa fi demn si onest.
    • 0 (2 voturi)    
     zzzttimate tov care le stie pe toate, (Miercuri, 27 octombrie 2010, 15:16)

     emilrobert [utilizator] i-a raspuns lui zaboo

     consider ca tb sa dati dovada de ceva decenta in exprimarea scrisa sau cel putin sa luati 1 distonocalm inainte de a incerca sa ganditi si sa va exprimati, iar ref la pb data si care este vad si a dvs, de la cap se impute pestele si este f adevarat, nici o padure fara uscaturi si pana la urma apa trece, pietrele raman.
     Va urma
     • 0 (2 voturi)    
      mi se falfaie (Miercuri, 27 octombrie 2010, 21:18)

      zaboo [utilizator] i-a raspuns lui emilrobert

      de tot ce consideri tu
   • +6 (6 voturi)    
    Profesionistii CECCAR ... (Marţi, 26 octombrie 2010, 14:02)

    Geo22 [utilizator] i-a raspuns lui Ioana

    ... cei cu adevarat profesionisti nu vor avea cu siguranta nimic de pierdut daca piata va fi lasata libera. De exemplu, nu te obliga nimeni pe tine sa oferi servicii contra 2.30 RON cand stii ca poti oferi servicii care valoreaza 200000 RON. Nu vad de ce ar trebui cineva sa -ti limiteze castigul tau la 100 000 RON sau de ce ar fi necesar sa interzica cineva cuiva sa-si ofere serviciile contra 1 RON, daca respectiva persoana atat considera ca merita serviciile sale. Pe de alta parte, aceste organizatii gen CECCAR, ANEVAR si altele de acest gen, servesc cu adevarat un numar restrans de membrii, care s-au autoproclamat intr-o anumita ierarhie cu beneficii speciale, pe seama majoritatii membrilor cotizanti care cel mai adesea au un singur ”drept” sau ”beneficiu” si anume acela de a mai plati niste cotizatii si taxe, de fiecare data cand cei ”mai destepti” mai vor niste bani pentru ... stiu ei ce (nu va faceti griji, deoarece solicitarea lor este frumos ambalata si chiar pare bine justificata)
   • 0 (4 voturi)    
    adica (Marţi, 26 octombrie 2010, 14:18)

    adyQ [anonim] i-a raspuns lui Ioana

    tu vrei sa zici ca concurenta este buna dar nu in domeniul in care ai tu firma?? eu ma gandesc ce s-ar fi intamplat daca ar fi practicat si firmele de telefonie si internet asa niste tarife minime de sa zicem 30 de euro cum de altfel au incercat romtelecom si upc la inceput...oricum nu inteleg deloc de ce vrei sa zici tu ca un pret minim impus este necesar intr`o economie de piata(poate nu e cazul la noi dar tot nu vad necesarul impunerii unui pret minim)
    • -2 (4 voturi)    
     De acord (Marţi, 26 octombrie 2010, 14:58)

     Ioana [anonim] i-a raspuns lui adyQ

     Nu am spus ca pretul minim este necesar, doar ca CECCAR a incercat o normare in domeniu si s-au bagat si in asta- din punctul lor de vedere, si pentru ca o gramada de experti nu stiu dupa ce sa se orienteze in fixarea unor tarife. Eu spun ca cel mai grav este ca sunt bagate valorile astea dar lucrarile nu corespund valorilor date. Daca treaba ar fi facuta corespunzator de toti cei implicati (inclusiv experti) si beneficiarul ar fi multumit de rezultate nu ar avea de ce sa se planga. Nu sunt eu de vina, v-am zis de ce au pus valorile alea. Nu am nici o firma, sunt angajata si nu beneficiez in nici un fel de valorile emise de ei, personalul salariat , chiar si expert nu taxeaza la locul de munca cum sunt tarifele CECCAR - ei lucreaza pe banii din contr lui de munca.
     Uite , zic si eu ca tine , si fara nici o strangere de inima: sa le scoata din punct de vedere legal si sa ramana doar niste valori orientative (neimpuse) . Sunt de acord !
   • +1 (1 vot)    
    Deocamdata, (Marţi, 26 octombrie 2010, 15:12)

    c.mike [utilizator] i-a raspuns lui Ioana

    platiti amenda si apoi mai vorbim si mai vedem cum stau lucrurile.
  • 0 (2 voturi)    
   CALCULE (ca tot vorbim de contabilitate) (Marţi, 26 octombrie 2010, 16:10)

   consultant fiscal [anonim] i-a raspuns lui Don

   Pe "money channel", dl. Bogdan Chiritoiu, a estimat o piata a contabilitatii de aproximativ 300 milioane de euro (venituri anuale realizate de un numar de 34.000 de membri CECCAR). Pai sa facem niste calcule:

   300.000.000 : 34.000 = 8824 euro/anual/contabil

   8824 : 12 = 735 euro/luna/contabil

   735 x 4,3 = 3.161 lei/luna/contabil

   Vi se pare mult? Daca vi se pare mult, mai scadeti cotizatiile, cursurile, transportul, chiriile etc.
   Dar un functionar din MFP oare cat castiga (cu tot cu stimulente)?
   Si ce raspundere are un functionar MFP si ce raspundere are un contabil?
   • 0 (0 voturi)    
    banii cui? (Marţi, 26 octombrie 2010, 16:40)

    Ioana [anonim] i-a raspuns lui consultant fiscal

    Pai da, dar daca a fost amendat CECCAR lumea a inteles ca expertii o sa plateasca (si poate indirect chiar asa o fi...). Dar nah, problema e lunga si ...
    Oricum, interesant calculul ... daca luam asa o cota de 50 % (toate bugetele pt salarii care sunt peste 25% ca angajator , inca vreo 25% angajat sau doar 16% impozitul + cotizatii si cheltuieli) e chiar penibil ...
 • +25 (27 voturi)    
  ... si notarii? (Marţi, 26 octombrie 2010, 12:10)

  gicu [anonim]

  Si la notari cand le dati un stimulent de gandire? ca si astia au tarife prestabilite..? (si nesimtite; castiga mai mult decat statul)
  • +26 (26 voturi)    
   Nu uita (Marţi, 26 octombrie 2010, 12:16)

   gaspy [utilizator] i-a raspuns lui gicu

   Nu uita ca de asemena numarul notarilor este fix. In plus isi impart orasele pe zone pentru o serie de acte.

   Dupa parerea mea, notarii sunt o problema mult mai mare decat contabilii.
  • +2 (4 voturi)    
   Uite un exemplu de preturi la notari in SUA (Marţi, 26 octombrie 2010, 14:31)

   Gigi-Contra [utilizator] i-a raspuns lui gicu

   Am dat o cautare pe Google la "notary prices" si de pe prima pagina am gasit http://www.chicagonotaryservices.com/pricing.html - au preturile afisate pe site...uitati-va ce diferente sunt intre notarii nostri si notarii lor. Si culmea, mai vin si acasa la tine daca vrei...astea da servicii.
   • 0 (0 voturi)    
    eroare (Joi, 26 mai 2011, 10:04)

    adina [anonim] i-a raspuns lui Gigi-Contra

    informatiile pe care la dati dvs nu sunt chiar exacte,pentru ca nu poti compara mere cu pere.notarii din chicago nu sunt notari la fel ca cei din europa,in sensul ca nu au studii,sunt doar persoane respectabile ca judecatorii de pace.comparati preturile cu cele din italia,franta,austria...
 • +14 (20 voturi)    
  Nelamurire (Marţi, 26 octombrie 2010, 12:13)

  BEDE [anonim]

  I-a amendat. Poate ca e corect, ca parca aceasta organizatie prea si-a luat-o in cap si tinde sa impiedice sa practice meseria de contabil pe oricine nu este inscris in ea. Si aplica taxe anuale serioase membrilor ei fara sa para a oferi ceva in mod real de folos in schimb.
  Dar, unde se duc banii din amenzile pe care le aplica Consiliul Concurentei? Parca mai normal ar fi fost o sentinta prin care sa fie despagubiti cei care sunt taxati in mod injust sau care sunt pagubiti cumva...
  • +7 (9 voturi)    
   bani (Marţi, 26 octombrie 2010, 12:43)

   name [anonim] i-a raspuns lui BEDE

   - banii se duc direct la bugetul statului.
   - cei care se considera pagubiti pot cere in instanta despagubiri asa cum se intampla in alte parti.
 • +19 (21 voturi)    
  Si la notari pe cand? (Marţi, 26 octombrie 2010, 12:18)

  ovicash [utilizator]

  Castiga monstruos de mult fata de munca prestata.
  3 stampile 2 semnaturi si un drum la cadastru te taxeaza cu 1000 Euro. Rusinoooooooooooos
  • 0 (0 voturi)    
   Am dat un exemplu mai sus... (Marţi, 26 octombrie 2010, 14:34)

   Gigi-Contra [utilizator] i-a raspuns lui ovicash

   Vezi ca am dat un exemplu cu ce tarife se practica in State...si asta dupa o cautare de 5 secunde :) Cu siguranta ca daca vrei poti gasi si mai ieftin
 • +4 (8 voturi)    
  sedescurca ei (Marţi, 26 octombrie 2010, 12:20)

  lucian [anonim]

  se descurca ei cu amenda, doar sunt contabili. ce credeti ca o vor plati vreodata? vise frate, vise.
 • +12 (12 voturi)    
  auditori (Marţi, 26 octombrie 2010, 12:23)

  elena [anonim]

  Si camera auditorilor are tarife stabilite, per ora si norma de ore per misiune. Nu e acelasi lucru?
 • +11 (11 voturi)    
  Si C.A.F.R ??? (Marţi, 26 octombrie 2010, 12:24)

  Toma [anonim]

  O alta organizatie profesionala care impune tarife si chiar depuncteaza pentru nerespectarea lor in conditiile in care toata lumea e in criza iar piata ar trebui sa fie libera.
 • +10 (12 voturi)    
  excelent (Marţi, 26 octombrie 2010, 12:36)

  ana z [anonim]

  inca 499 de amenzi ca asta si avem fond de pensii pentru 2011 :).
 • +12 (14 voturi)    
  si altii (Marţi, 26 octombrie 2010, 12:39)

  ionica [anonim]

  Stati asa ca mai putem adauga pe lista si "expertii" evaluatori pentru certificatele de confort termic. Deja nu mai poti face o vinzare fara actul asta si ca sa-l obtii repede, sari la cap, ca altfel astepti pina faci barba alba. Ca deh! ei sint putini si treaba e muuuulta!
 • +5 (7 voturi)    
  si notarii ??? (Marţi, 26 octombrie 2010, 12:47)

  Gigi [anonim]

  de ei cand se ocupa cineva? Sau "le au" cu tabla impartirii?
 • 0 (6 voturi)    
  ceccar (Marţi, 26 octombrie 2010, 12:51)

  ?????? [anonim]

  oricum aceste tarife nu se aplicau nici de catre membrii CECCAR, pentru ca sunt o gramada care practica aceasta meserie pe bani putini, nu sunt membrii CECCAR, nu platesc cotizatii.
 • -1 (7 voturi)    
  Aplicare amenda (Marţi, 26 octombrie 2010, 13:10)

  Moi [anonim]

  9.5% din veniturile CECCAR e praf in ochi. Amenda trebuie aplicata la veniturile realizate de cei care au avut incasari din serviciile respective, nu la asociatia lor. Astfel asociatia devine un vehicol de incasat pumni in locul titularului. Foarte buna tehnica.
  • +3 (3 voturi)    
   Asociatie vs membri (Marţi, 26 octombrie 2010, 14:33)

   _tudor_ [utilizator] i-a raspuns lui Moi

   Dimpotriva. Membrii asociatiei profesionale trebuie sa-si aleaga nistre rerezentanti credibili (asa cum scrie in codul lor de etica (sic) profesionala) care reprezentanti vor impune taxe de apartenenta la asociatie ne-prohibitive si vor anula masuriel anticoncurentiale. Pana atunci membrii pot aduce la cunostinta "asociatiei" refuzul lor de a aplica hotarirea cu riscul de a fi exclusi - ilegal - din asociatie.
 • +2 (4 voturi)    
  culise (Marţi, 26 octombrie 2010, 13:10)

  Tataie [anonim]

  Este o lovitura data de MF in razboiul cu CECCAR. Chiar nu va intrebati cine i-a lasat 9 ani sa faca ce vor ? Amintiti-va ca aici e Romania si nu conteaza principiile juridice, conteaza doar pe cine ai suparat.
 • +4 (4 voturi)    
  Parerea mea (Marţi, 26 octombrie 2010, 13:23)

  Reader [anonim]

  Nu stiu daca sa dau "vina" pe criza economica sau pe nevoia de bani a guvernantilor, dar parca a crescut numarul amenzilor la "grupuri" care pana acum erau intangibile.
  Nu m-as mira sa citim peste cateva zile ca si operatorii de telefonie mobila si-au "furat" o amenda cu multe zero-uri, sau, ce mi-ar placea la culme, sa-i vad pe benzinari in aceeasi postura.
  Cat despre notari, eu personal nu le inteleg rostul, cred ca un birou de avocatura ar putea prelua lejer indatoririle acestor capuse.
 • +4 (6 voturi)    
  Incredibil (Marţi, 26 octombrie 2010, 13:26)

  Neacornel [anonim]

  Daca 9,2 % reprezinta un milion de euro inseamna ca CECCAR-ul are anual venituri neimpozabile din cotizatiile membrilor de 10 milioane Euro. Are Toma bani de plimbare in toata lumea. Doamne pedepseste-i.
 • +4 (8 voturi)    
  boc, te iubesc din ce in ce mai mult ... (Marţi, 26 octombrie 2010, 13:57)

  scarta scarta pe harie [anonim]

  ... oriund-ai fi

  ai condus prost acest guvern dar, ai meritul autentic ca ai ridicat putin presu si s-a vazut cat de urat este acest stat comunisto-mafiot ...

  aproape mai toate profesiile astea asa zis liberale, inclusiv armata si biserica, si-au creeat propriile structuri supra statale care s-au indreptat impotriva romanilor ... de unde senzatia ca statul in sine actioneaza impotriva propriilor cetateni.

  inainte sa te recunosti infrant, ca si contantinescu, arata-ne cat mai multe uraciuni ...

  hai pa!
 • +1 (3 voturi)    
  nu e chiar asa (Marţi, 26 octombrie 2010, 14:05)

  Olguta [utilizator]

  Iar se invrajbesc categoriile sociale?Cunosc multi contabili care muncesc pe bani putini si mai si sufera abuzurile patronului. Legislatia se schimba de la o zi la alta, patronii vor sa plateasca, de regula, cat mai putin la stat, necunoscand jungla Codului Fiscal. Aceste tarife nici nu au fost vreodata puse in practica de toti membrii CECCAR.
  • +4 (4 voturi)    
   CECCAR, CAFR, CCFR... (Marţi, 26 octombrie 2010, 15:05)

   Unul din multime [anonim] i-a raspuns lui Olguta

   Fiecare are pretul lui pe care trebuie sa si-l stabileasca singur. Si propria experienta profesionala!
   Dar aceste "organizatii profesionale" au devenit chiar niste organizatii supra statale care au inceput sa impuna prin "regulamentele" lor tot felul de aberatii ajungand chiar la suspendarea sau interzicerea dreptului la munca (carnet vizat, nevizat....cursuri neprofesioniste... tot felul de sanctiuni), ceea ce este foarte grav si total neconstitutional.
   Nimeni nu are dreptul sa-ti interzica dreptul la munca, consfintit prin Constitutie!
   Unde mai pui ca dreptul tau de a contesta nici nu exista.
   In goana lor nebuna dupa bani acestea au uitat ca s-au constituit pentru a apara interesele membrilor sai si nu pentru a-i spolia pe acestia si a nascocii tot felul de interdictii.
   BANUL a ajuns sa fie singurul lor scop.
   Directivele U.E. impun anumite reguli dar "maretele" noaste organizatii profesionale le ignora sau le traduc dupa pofta si interesul lor. Si stiti de ce ?
   Pentru ca conducerea acestor organizatii profesionale este eminamente politica!
   De aceea telurile lor comune se impletesc: iau banul si promovez regulamentul.
   Aceste organizatii nu sunt controlate de nimeni dar detin monopolul exercitarii unor profesii. Trebuie sa existe reguli dar nu monopol.
   In U.E. acestea se remarca prin prestanta iar la noi prin monopol.
   • +1 (1 vot)    
    ai dreptate (Marţi, 26 octombrie 2010, 16:23)

    Olguta [utilizator] i-a raspuns lui Unul din multime

    Da, si eu cred ca pana la urma deciziile sunt politice, in proportie foarte mare, chiar si in cazul acordarii sau nu, a amenzilor; iar o organizatie de acest fel, intr-adevar, ar trebui sa apere interesele membrilor ei; ceea ce nu se intampla mereu; si sa nu aiba culoare politica; dar cred ca, in general, totul are culoare politica si noi ne certam degeaba; noi nu vedem decat varful icebergului; cartile nu le facem noi, multimea, noi incercam sa le vedem jocurile; problema e ca ei joaca Popa Prostu' si atat; si noi avem pretentii de la ei sa joace vreun Whist.
    • +2 (4 voturi)    
     Merita sa fie sanctionata (Marţi, 26 octombrie 2010, 18:06)

     Unul din multime [anonim] i-a raspuns lui Olguta

     Cartile ar trebui sa le facem noi: societatea civila.
     Ori noi, ne-am obisnuit sa toleram cu indiferenta toate astea si sa ne descurcam pe cont propriu cum putem. Ar fi trebuit sa luam atitudine in orice problema. Acum scoatem nasul afara, vedem regulile altora, le analizam si constatam ca la noi totul e pe dos.
     E valabil pentru orice: notari, auditori, bancheri,..
     Daca sunt liber profesionist, este treaba mea ce tarif aplic, cine si de ce mi-l plateste si raspund pentru faptele mele.
     Pe C.E.C.C.A.R. nu-l intereseaza tariful meu; se ingrijoreaza doar de cotizatia pe care eu trebuie sa o platesc la tariful impus de el.
     Si sesizezi din articol, sumele!
     Pe vremuri era o organizatie cu prestanta dar acum doar cine nu vrea, nu este expert. Chiar ma bucur ca a fost sanctionata.
     • +2 (2 voturi)    
      si-a pierdut prestigiul (Marţi, 26 octombrie 2010, 19:19)

      Olguta [utilizator] i-a raspuns lui Unul din multime

      si-a pierdut prestigiul si aceasta meserie, asa este; asa cum si-a pierdut-o si profesorul, si-a pierdut-o si doctorul si inginerul; de politist, nu mai amintesc.......si nu stiu in ce masura sunt ei vinovati, sunt, da, si ei, dar marea vina, spuneti-mi cui apartine?! De ce se VREA devalorizarea meseriei si a omului in aceeasi masura?!
  • +3 (3 voturi)    
   confunzi (Marţi, 26 octombrie 2010, 16:06)

   ctl [anonim] i-a raspuns lui Olguta

   nu e vorba de contabilii obisnuiti, angajati in firme, e vorba de expertii contabili, care parafeaza situatiile intocmite de contabilii simpli. Legea cere o asemenea parafa, si e normal sa fie asa, anormal e sa profiti de obligativitatea asta, ca sa impui niste preturi astronomice. La fel si la notari.
   • +1 (1 vot)    
    ctl (Marţi, 26 octombrie 2010, 16:39)

    Olguta [utilizator] i-a raspuns lui ctl

    Multumesc pentru precizari; facute punctual si cu limbaj civilizat; am inteles despre ce e vorba, insa nu mai suport sa vad cum se invrajbesc oamenii; fiecare meserie are greutatile ei; asta o stim cu totii; si vorbeam de cei multi,de noi, oamenii obisnuiti, nu de cei "alesi", galbeni sau portocalii sau rosii; totul e o afacere in Ro; nu mai cred in nicio organizatie, in niciun sindicat; adica in liderii lor;
  • -2 (4 voturi)    
   te cheama si Vasilescu? (Marţi, 26 octombrie 2010, 19:26)

   bula [anonim] i-a raspuns lui Olguta

   acesta " invrajbire" se cheama concurenta. La voi la PSD este o erezie, dar in viata reala,nu aia marxista, exista concurenta. Iar clientul beneficiaza.
   • +2 (2 voturi)    
    domnule Bula papala (Marţi, 26 octombrie 2010, 20:20)

    Olguta [utilizator] i-a raspuns lui bula

    Citeste mai atent, vorbeam de categoriile profesionale, nu de concurenta. E ultima data cand iti raspund, la ironii agresive nu imi place sa fac acest lucru. Scuipa in capul expertilor contabili, scuipa si patronul, scuipa si CECCAR-ul; hai sa scuipam toti, fara sa cunoastem indeaproape fondul problemei; ti-am spus ca sunt adepta concurentei, dar concureaza tu, dragul meu, Bula cu o pila PDL, PNL sau PSD, fie ea expert contabil sau nu; ceea ce voiam sa spun e ca un asttfel de organism cum e CECCAR-ul, trebuie sa apere in mod real interesele cetatenilor si ale expertilor contabili; daca tu crezi ca sunt fan CECCAR, te inseli; dar unde vedem noi "dreptate" in tara asta, e simpla reglare de conturi; iarta-ma, dar asta e parerea mea; plus ca e bazata in mod empiric pe niste experiente; tu chiar nu vezi cat de cimentata este mafia politica, vorbesc de toate partidele?o mai innobilam spunandu-i frumos "concurenta"?Fata morgana, concurenta libera in aceasta tara, care e si a mea, ca si a ta. Tu chiar nu te-ai lovit nicioadata de ceea ce iti povestesc eu, aici, la gura sobei :-)))????
    • -1 (1 vot)    
     si daca? (Miercuri, 27 octombrie 2010, 11:50)

     naiv [anonim] i-a raspuns lui Olguta

     maine apare Breasla Instalatorilor, Breasla Zugravilor, a Tinichigiilor, toate cu tarife minime, cum ai reactiona??? Instalatorul,zugravul, toti ar putea invoca EXACT cuvinele tale. Noi discutam de "pace sociala, antanta generala" cand e vorba de economie? Tinichigiul cu o pila PSD e mai bun decat un tinichigiu PNG? Cand unii se carteleaza, consumatorul are NUMAI de pierdut. Iar demolarea cartelurilor nu e invrajbire sociala ci o comportare corecta.
 • +4 (6 voturi)    
  As vrea (Marţi, 26 octombrie 2010, 14:42)

  Jar [anonim]

  sa vedeti Ordinul asistentilor de farmacie si Colegiul farmacistilor...Avem un sistem economic in care toate structurile(...) capuseaza cativa amarati care mai produc cate ceva...
 • +5 (7 voturi)    
  Si NOTARII??? (Marţi, 26 octombrie 2010, 14:43)

  alina [anonim]

  Cand se va aplica o astfel de amenda si notarilor?

  Eu cred ca minimul impus de CECCAR reprezenta remuneratia decenta pentru de munca ce trebuia sa fie facuta.

  Dar de ce Consilul Concurentei nu comenteaza nimic referitor la tarifele notarilor??? O copie cu stampila de notarizare costa de cateva ori mai mult decat taxele pentru inlocuirea unor documente de la majoritatea institutiilor. Sa nu mai vorbim de tarifele practicate in cazul tranzactiilor imobiliare sau succesiunile. Si pe astea le platim toti, nu doar mediul de afaceri...
 • +1 (5 voturi)    
  nu sunt de acord cu amendarea CECCAR (Marţi, 26 octombrie 2010, 15:43)

  imobiliarul [anonim]

  Chiar daca nu sunt expert contabil stiu cata munca implica aceasta meserie. Majoritatea expertilor contabili sunt nevoiti sa ceara onorarii mult mai mici din cauza ca legea nu-i protejeaja. Spun asta deoarece a inceput sa poarte titulatura de contabil orice mamaie sau orice proaspat absolvent/sau nu facultate. Acest lucru nu se intampla in meserii precum medicii sau avocatii. Nu orice persoana poate practica medicina fara o adeverinta care sa ateste acest lucru. Mesajul meu pentru toti expertii contabili este sa se uneasca si sa-si APERE drepturile. Am vazut atatia oameni de afaceri carora o masa in oras de 1-2 milioane li se pare ieftina dar un bilant de 3-4 milioane li se pare scump.
 • 0 (4 voturi)    
  Consiliul Concurentei a amendat CECCAR cu aproape (Marţi, 26 octombrie 2010, 15:50)

  cristina [anonim]

  Maninca bors Consiliul Concurentei. Trebuiau sa taxeze si si-au adus aminte de o spetza uitata intr-un sertar din 2001
  Normal ca si contabilii trebuie sa traiasca. Avocatii, notarii, arhitectii de ce au acele tarife astronomice si noi nu? Sau nu ne expunem la riscuri si lucram din caritate? Ca sa nu mai zic de stres?
  Normal ca trebuie sa fii expert ca sa semnezi situatiile financiare. Ori la doctor cind te duci ai pretentia ca el sa fie primar astfel incit sa puna diagnosticul corect dar la contabil ai lasa unul de pe strada care nu stie sa aduna sa iti spuna ca banii tai investiti intr-un fond sunt in siguranta...
  Mi-e rusine de institutiile statului. Sunt un cancer al societatii noastre...
  • -1 (3 voturi)    
   ceccar (Marţi, 26 octombrie 2010, 16:11)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui cristina

   stimata domnisoara/doamna, pe ce lume traiti? nu ati dori spre exemplu ca si alte categorii de oameni ai muncii sa-si faca asociatii si apoi sa isi stabileasca tarife minime unice si obligatorii? sau poate dvs. cand faceti cumparaturile nu va uitati deloc la pretul pe care il platiti? sunt convins ca sunteti in cautarea nu neaparat a celui mai mic pret dar a celui mai bun raport calitate pret. ei bine, pt asta preturile trebuie sa fie libere si nu reglementate de asociatii profesionale sau alte entitati. pretul sau tariful unui serviciu ca e acelasi lucru trebuie sa se formeze liber prin confruntarea cererii cu oferta in piata. asta daca doriti sa traiti intr-o tara care se vrea democratica si cu o economie de piata functionala. o rugaminte am: uitati-va ce se mai intampla in statele civilizate, cititi nitel economie si concurenta, dupa care va rog postati comentarii. succes! daca nu ... o economie palnificata de la cotroceni cu preturi si tarife dictate de pe la victoria ... asta e ce va doriti? sper ca nu.
   • +1 (3 voturi)    
    pentru mircea (Marţi, 26 octombrie 2010, 16:38)

    imobiliarul [anonim] i-a raspuns lui mircea

    CECCAR-ul nu impune niste tarife!!! Trebuie sa inteleaga toata lumea ca este o dezinformare. CECCAR-ul RECOMANDA niste tarife pe care foarte putini experti contabili dupa parerea mea le si practicau. Ca sa va dau un exemplu mai banal, dar asemanator: se recomanda ca un kilogram de rosii sa fie vandute cu 7 RON, numai ca in piata fiecare stabilea cu cat vinde fiecare. Se intelege gresit, de majoritatea cititorilor acestui articol, cum ca ar fii fost obligati sa vanda in piata rosiile cu minim 7 RON.
 • +3 (3 voturi)    
  re la ceccar (Marţi, 26 octombrie 2010, 17:24)

  popescu alina [anonim]

  sunt expert contabil si practic meseria ca persoana
  fizica liberala
  ceccarul ne obliga sa promovam o data pe an cursuri de pregatire in valoare de 200 ron;
  platim o cotizatie anuala de 900 ron pentru ce organizati ca societate si 400 ron cei care functioneaza ca pers fizice si procent din cifra de afaceri; aceste sume le platim pina la 31 martie ac
  in situatia in care nu suntem siguri ca ne incasam onorariile pina la sfirsitul anului ; suntem " verificati "de auditorul ceccarului care ne acorda un calificativ , de cele mai multe ori inferior muncii complexe pe care o prestam
  suntem " trasi la raspundere " de adiminstratori care vor sa plateasca cit mai putin la stat
  suntem ' acuzati " de organele de control pentru a putea sa -si puna propriile lor rude sa tina evidentele noastre contabile
  suntem invidiati de cei de la finante pentru ca " stam pe bani "
 • 0 (4 voturi)    
  Cine sint expertii ?? (Marţi, 26 octombrie 2010, 18:41)

  Cornel [anonim]

  Sint diverse domnisoare de 25 ani,care de-abia au terminat o "particulara" dar au parinti sau .....alte proptele in Min.Finantelor.
  Terminati odata cu competenta ca nu prea au si cu cartelurile protectioniste,pentru ca in Romania toti incompetentii s-au constituit in "asociatii profesionale" pentru a se proteja reciproc (vezi notari;avocati;contabili - au mai ramas liberi zugravii).Incet,incet obraznicia si inconstienta creste si se stabilesc onorarii minime,ca sa traiasca toti bine,apar reglamentari "legale" care le asigura confortul.
  Nu sint jefuitori,sint doar niste marunti profitori ai conducatorilor si protectorilor lor,care in timp se cam joaca cu focul.Bravo in sfirsit Consililui Concurentei,care in alte domenii doarme linistit.
  • +3 (3 voturi)    
   asociatii profesionale (Miercuri, 27 octombrie 2010, 9:31)

   carmina [anonim] i-a raspuns lui Cornel

   Pentru cei care nu stiu, in toata europa si peste ocean, contabilii sunt organizatii in asociatii profesionale! Tarifele recomandate de CECCAR nu se pot aplica peste tot, asa ca fiecare negociaza in functie de valoarea muncii. La CECCAR nu se dau spagii, se dau examene grele si cei care vor sa fie bine pregatiti invata. Cei carora li se ia dreptul de libera practica au facut prostii foarte mari, au incalcat legea. Amenda cred ca face parte din "razboiul" cu Directia de finante. Si cine lucreaza in sectorul privat stie cum statul prin Directia de finante distruge acest sector.
 • -1 (3 voturi)    
  excelenta decizie! (Miercuri, 27 octombrie 2010, 8:39)

  Klaus_CT [anonim]

  Nu vi se pare ca suntem o tara cu mult prea multi contabili pentru nivelul de activitate economica pe care-l avem? Dintre toti membrii CECCAR pe care-i cunosc nu este unul care a devenit membru al acestei asociatii prin cunostinte economice/contabile temeinice. S-au inscris, au luat cu totii, iar acum sunt toti membri pasivi... Mi se pare o prostie sa devii membru al acestei asociatii ce produce "experti" pe banda rulanta, persoane ce nu au nici o legatura cu viziunea economica pe care trebuie s-o detii pentru a deveni membru al unei astfel de institutii... Din punctul meu de vedere er trebui marita amenda respectiva, nu de alta, dar la cate taxe incaseaza ar avea de unde dconta. Iar pentru cei ce vor sa se inscrie in continuare in acest "ordin"... mai bine cititi manualul de economie de clasa a-X-a, va poate folosi in viata :)
 • +2 (2 voturi)    
  @Klaus_CT (Miercuri, 27 octombrie 2010, 9:50)

  andreeav [anonim]

  Toti neavenitii care habar n-au ce inseamna aceasta meserie practicata la cel mai inalt nivel isi dau cu parerea. Intradevar daca aveau bunavointa si curiozitatea sa citeasca aceea hotarare mult-hulita vedeau ca sunt preturi recomandate. Un lucru tot din capitalism-care daca te uiti in jurul tau de mult nu mai exista dupa definitia clasica, asta aviz amatorilor care tot dau in sus si in jos cu "piata libera" si cu preturile stabilite de aceasta piata libera: "Calitatea costa!". De ce nu se leaga nimeni de cei care tin contabilitati la negru pe 50 de lei si pe deasupra mai sunt si functionari publici, toti in tara asta suntem specialisti. Fac oricand schimb 1 zi de munca (in jur de 16 ore) cu unul care blameaza si huleste aceasta profesie, sa vada cum se fac banii aceai care saracesc pe unii...
  P.S. D-nule draga cred ca nu ai cunoscut expertii contabili care trebuie!
  • 0 (0 voturi)    
   Ne-am lamurit (Joi, 28 octombrie 2010, 13:29)

   Ioana A [utilizator] i-a raspuns lui andreeav

   Pe principiul multi vad, putini pricep ...
   Si oricum hotararea aia nu ar citi-o cei cu pricina ca avea mai mult de 3 paragrafe si ca sa-ti faci o idee trebuie sa si aplici conceptul abstract de procent . Oricum ei asa stiu - ca tariful care il platesc ei la cine le tine contabilitatea (ca nici ei nu stiu ce e contabil?/ economist?/ contabil autorizat?/ expert contabil?... ce-o fi, ca tot aia e ... nu????) e ala care l-a pus CECCAR-ul,.... tu'i mama masii de contabilitate .... Oare de ce nu intreaba nimeni cand face contractul in ce consta prestatia, pe baza a ce s-au stabilit tarifele, ce responsabilitati are fiecare?
   Hai sa nu stricam orzul pe gaste ca avem noi destule ale noastre de facut . Tot inainte - ca ... inainte era mai bine :)
 • 0 (0 voturi)    
  cine este de vina? (Miercuri, 27 octombrie 2010, 9:58)

  Traian [anonim]

  Vantu este de vina! El a impus taxele aberante si i-a obligat pe bietii contabili sa le aplice. Solicit ca presedintele tarii sa ii bage lui Vantu o teapa exact in c-r, in Piata Victoriei, la o ora de maxima audienta.
 • 0 (2 voturi)    
  Abuzuri - mercenari ! (Miercuri, 27 octombrie 2010, 10:49)

  Contabil [anonim]

  Consiliul Concurentei isi intocmeste buget propriu care se prevede distinct in bugetul de stat. Consiliul concurentei este format din 7 membri numiti in functie de presedintele tarii - extras de pe site-ul lor !. Cititi Ziarul financiar de ieri sa vedeti ca dl presedinte cauta solutii disperate de acoperire a deficitului imens bugetar. Este un cost prea mare pe care contabilii nu au de ce sa-l plateasca mai ales ca sunt apolitici !!!! Greselile politice iata ca se rasfrang asupra celor ce muncesc din greu si incearca sa respecte legile tarii . Trebuie sa se faca dreptate - NU SE POATE !!!!
  • 0 (0 voturi)    
   Si ei pot fi sanctionati (Miercuri, 27 octombrie 2010, 12:19)

   Goe [anonim] i-a raspuns lui Contabil

   Amenda trebuie platita de Toma care s-a cocotat pe scaunul ala pe viata!
   Pe langa ce face zi de zi, asta e nimic....
 • 0 (0 voturi)    
  Urmeaza Vodafone si Orange (Miercuri, 27 octombrie 2010, 11:22)

  dan [anonim]

  Fratilor in urma cu 2 ai a fost pornita o anceta de cei de la Oficiul Concurentei impotriva firmelor Vodafone si Orange.

  Dovezi sunt multe si certe.

  Sa vedeti acolo amenzi.
 • 0 (0 voturi)    
  unde mai e adevarul? (Miercuri, 27 octombrie 2010, 12:40)

  dilematicul [anonim]

  cateva idei, care ma vor impartial:
  - in fond amenda e aberanta, intrucat tarifele sunt doar recomandate, nu si efective; si dace cele recomandate ar fi efective, ar fi judicioase avand in vedere raspunderea, riscul, taxele, mentenanta softului, si nesimitirea patronilor care se uita la contabili ca la niste caini care mananca degeaba
  - in realitate contabilul lucreaza pe bani putini, indiferent de statut
  - de ce nu se uita nimeni la notari si avocati ?
  - de ce CAFR capata putere, are nastere morlemente abuziva si loveste din plin in CECCAR, desi membrii , formatorii sunt aceeasi?
  - de ce multi contabili sunt invidiosi ca nu sunt membrii CECCAR?
  - de ce CECCAR percepe cotizatii asa mari fara sa ofere nimic in schimb?
  - de ce totusi intra in CECCAR agiamiii?
  Raspuns: Romania a ajuns la scadenta. Teatrul s-a sfarsit.
  • 0 (0 voturi)    
   Impartial dar cunosti foarte bine problemele (Joi, 28 octombrie 2010, 15:39)

   Unul din multime [anonim] i-a raspuns lui dilematicul

   Foarte interesant, cunosti si nasterea moralmente abuziva din schimonosirea unei Directive a C.A.F.R. care tine loc de consiliu de supraveghere, se intepatrunde cu acesta si este o organizatie profesionala in acelasi timp (jmecherie romaneasca), hotaraste unilateral interzicerea dreptului la munca si acorda calificativ in functie de tariful impus pe care te obliga sa-l practici.
   De ce nu se sesizeaza Consiliul? Si aici taxele sunt mari si nu primesti absolut nimic sau poate viza pe carnet.
   Nu te scolarizeaza, nu te perfectioneaza. Toti sunt preocupati de organizarea stagiilor pentru care platesti taxe, suprataxe si alte taxe. Toate sunt "agreate" pentru a nu se intelege "centralizate".
   O explicatie ar putea consta in faptul ca presedintele "organizatiei profesionale" a fost "numit" prin hotarare de guvern liberala.
   Si este deputat, fin de nas.
   Nu cred ca aceste lucruri sunt agreate intro tara civilizata.
   Iar CECCAR-ul e vai de capul lui! Ti-e si rusine sa mai recunosti ca esti expert contabil pentru a nu fi comparat profesional cu tot felul de nulitati. Convingerea mea este ca aceste organizatii profesionale nu trebuie sa mai fie unice si impuse. Trebuie creiata concurenta si la acest nivel. Sa te poti inscrie liber la cea care iti ofera prestanta cuvenita si care iti apara interesele, nu doar te taxeaza...
   Sa stii pe cine si de ce platesti, bineinteles la alegerea ta!
  • 0 (0 voturi)    
   Aiurea (Joi, 11 noiembrie 2010, 17:54)

   Mirciuc [utilizator] i-a raspuns lui dilematicul

   Teatrul abia incepe!
   Nu as prea dori sa fiu pe pământul patriei la tragerea cortinei.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by