Proiectul "Sa vorbim despre bani!" este destinat sa instruiasca circa 1200 elevi din colegii economice si tehnice din Bucuresti. Este vorba despre un curs derulat cu ajutorul profesorilor din scolile vizate si va fi lansat la inceputul lunii decembrie de catre Asociatia pentru Protectia Consumatorilor si alte organizatiile si institutii partenere in cadrul programului "Bugetul familiei".

"In prima faza, 15 cadre didactice vor participa la trainingul de formare de formatori pe baza caruia vor primi un certificat de formator in educatie financiara pe baza manualului cursului. Implementarea acestui curs in colegii va incepe la clasa a X-a semestrul urmator", a explicat pentru EurActiv.ro-HotNews.ro Razvan Resmerita, reprezentantul Centrului European al Consumatorilor din Romania.

Acesta a mai precizat ca strategia finala va fi stabilita impreuna cu cadrele didactice pentru a corela acest curs cu programa pe care ei o desfasoara.

"Dupa incheierea unui ciclu al acestui curs, in vara, vom realiza un studiu de impact asupra elevilor iar anul viitor vom realiza 8 astfel de traininguri in cele 8 regiuni in care vom viza din nou colegiile economice si tehnice. Daca rezultatele vor fi satisfacatoare, speram sa avem spijinul Ministerului si al inspectoratelor sa extindem priectul si alt tip de licee".

Programul Bugetul familiei a fost lansat in octombrie 2008, de catre Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania, Centrul European al Consumatorilor din Romania, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Ministerul Educatiei. Cerecetarii, Tineretului si Sportului, Provident Financial Romania; Sub patronajul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

Potrivit partenerilor implicati, este "primul program non-profit de educatie financiara pentru adultii din Romania", destinat actualilor si potentialilor consumatori de produse si servicii financiare

Website-ul programului www.bugetulfamiliei.ro a inregistrat peste 100.000 de utilizatori, din care 41.400 de utilizatori din martie 2010. Peste 460 de intrebari ale utilizatorilor, din domeniul financiar, au primit raspunsuri de la experti

Pasii urmatori a programului includ:

  • Trainiguri profesori in tara (minim 8 - pe regiuni)
  • Materiale tiparite - cursurile "Sa vorbim despre bani"
  • Colaborare cu Asociatia Birourilor de Consiliere pt. Cetateni - pentru un training pilot
  • Colaborare ANOFM local - training - predare curs minim 2
  • Eveniment Sa vorbim despre bani ¬ intaniri cu consumatorii - minim 2
  • Conferinta nationala privind Educatia Financiara si Creditarea Responsabila.