BCE, ingrijorata de cresterea preturilor la materiile prime alimentare si a capacitatii industriei de a raspunde la cererea mondiala
"Preturile materiilor prime alimentare au crescut de o maniera semnificativa in 2010", subliniaza BCE, care citeaza in special graul, porumbul si soia.
Pretul graului "a crescut cu 91% intre inceputul si finele anului 2010", pe fondul conditiilor meteorologice nefavorabile si a amenintarilor protectioniste, noteaza BCE.
Cotatia porumbului a crescut cu 57% in aceeasi perioada pe fondul scaderii productiei si a cererii sustinute din China. Preturile pentru soia si pentru zahar au crescut si ele cu 33 si, respectiv, 32%.
In general, cresterea cererii in economiile emergente a antrenat majorarea preturilor. Veniturile gospodariilor cresc si modul de alimentatie se schimba in aceste tari, in favoarea carnii, a produselor lactate si a pestelui.
Un alt factor structural, de care profita in special zaharul si porumbul, este dat de utilizarea acestor materii pentru producerea bio-carburantilor.
In fata acestei situatii, raspunsul producatorilor este "lent", constata BCE, care pune acest lucru pe seama stagnarii tehnologiilor agricole de 20 de ani.
"Preturile stabile la alimente in aceasta perioada au condus la o anumita neglijenta fata de preocuparile alimentare si la reducerea finatarilor pentru cercetarea" in acest domeniu, afirma BCE, care considera ca actualele preturi ar trebui sa determine majorarea bugetelor alocate in acest scop.
Totodata, presiunile inflationiste ar trebui sa ramana puternice pe termen lung, considera banca centrala, din cauza unei puternice cereri mondiale si a "incertitudinilor care planeaza asupra capacitatii producatorilor de a le satisface".

Cine e responsabil pentru noaptea de coșmar de la Spitalul Foișor? Cinci întrebări și răspunsuri esențiale despre scandalul evacuării unității medicale
Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Sarea și oamenii - O istorie care a început acum 8.000 de ani, în România
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
Sau colonizarea Lunii.
Exact ca in Romania, BNReii nostri maresc cantitatea de bani de 8 ori in 8 ani.. si apoi vin pe ecrane si se dau mari cum se lupta ei cu balaurul inflatiei tinand dobanda de referinta aberant de sus visavis realitatile economice autohtone.. si multimea se mai mira de ce suntem in recesiune....
BCE ce face.. ? La fel... Tiparnita nene... cine credeti ca a mai cumparat obligatiuni a tarilor pseudo papuase din punct de vedere fiscal..? Oamenii.. cu bani..? Nu..... va spun eu.. BCEul... Tipareste in draci si apoi face pe lupul moralist si isi exprima ingrijorarea din cauza preturilor crescute...
Ceva de genul.. pui Lupul paznic la stana.. si dimineatza da comunicat .. isi exprima ingrijorarea ca cineva a mancat jumate de oi peste noapte..!! HA HA HA !