- UPDATE Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finanatelor, a explicat ca va putea beneficia de program orice persoana, indiferent de varsta, care detine o locuinta cu suprafata de maxim 50 de metri patrati, suprafata utila. O conditie este ca acea locuinta sa nu fi fost achitionata prin programul "Prima Casa".
- Potrivit definitiei beneficiarului, vor putea aplica pentru "Prima Casa" persoanele care nu detin in acel moment locuinte sau care detin o locuinta de maxim 50 metri patrati. Astfel, pot intra in program si cei care au detinut in trecut locuinte mai mari de 50 de metri patrati pe care le-au vandut. Practic, nu trebuie sa detina locuinte mai mari de 50 de metri patrati in momentul aplicarii, a mai explicat Bogdan Dragoi.
Premierul a mai spus ca bancile isi vor putea transfera intre ele portofoliul de garantii "pentru a da posibilitatea ca mai multe familii sa intre in program". Premierul a precizat ca bancile au la dispozitie trei luni pentru a intra in programul "Prima Casa".
Celelalte conditii raman aceleasi, a mai spus Boc. "Avansul la contractarea unui credit in program ramane in continuare 5% din valoarea apartamentului, nivelul dobanzii ramane la fel ca cel de pana acum, valoarea garantiei se mentine la 60.000 de euro sau 70.000 de euro, in functie de situatie", a mai explicat premierul.
Emil Boc a declarat, recent, ca pana acum statul a acordat garantii in cadrul programului Prima Casa in valoare totala de 1,5 miliarde de euro, iar daca bancile ar prelua jumatate din garantii, nivelul total al creditelor care pot fi acordate ajunge la 3 miliarde de euro.
"Nivelul garantiilor guvernamentale nu poate fi nelimitat. Cautam solutii ca in cadrul plafoanelor existente sa dublam numarul de beneficiari. Cu 1,5 miliarde de euro drept garantii putem sa dublam numarul de credite acordate, la o valoare de 3 miliarde de euro", a spus Boc, care a precizat ca participarea bancilor la acest program nu este obligatorie, dar ca are reactii pozitive din partea institutiilor participante la intalnire.
El a mai declarat ca persoanele care au luat pana un prezent un credit imobiliar prin acest program nu vor avea costuri suplimentare, avand in vedere ca aceasta este "o relatie intre noi si banca". In ceea ce priveste dobanzile, primul ministru a spus ca nici aici nu vor exista modificari, plafonul maxim de dobanzi prevazut in lege urmand sa fie pastrat si daca bancile accepta sa imparta riscul cu statul.
I-a spus cineva chestia asta?
http://www.causes.com/causes/544367-prima-casa-30-000-euro-si-zero-tva
2. introducerea unei legi care exista in statele civilizate de foarte mult timp "Legea falimentului personal". Bancile n-ar mai da credite cu asa usurinta(chiar cu ochii inchisi). Clauzele aberante in contracte ar fi inutile. Cererea o sa scada la valoarea care isi permite economia romaneasca, si preturile in Bucuresti n-o sa mai fie duble fatza de cele din Berlin.
Astea 2 sunt decizii de bun simt, care in momentul de fatze creaza un pret artificial pentru locuinte. Cererea a crescut mult, iar statul nu face decat sa forteze si mai tare cererea. Apartamentele noi facute in 2008 tot nu se vor vinde cu 2000 euro/m2.
E o marsavie.
Foarte buna ideea cu 30000 si petitia.
Suna bine, nu-i asa? Sa tot platesti taxe si impozite in Romania...
Apropo, pana in prezent doar 12 persoane au renuntat la casa luata prin acest program dintr-un numar total de aprox. 37.000. E destul de acceptabil, nu crezi? Avand in vedere ca statul are si el comision din toata treaba asta plus alte taxe si impozite platite de cumparator. Dar pentru tarani e greu sa priveasca in ansamblu... mai bine se plange pe aici ca el nu are nimic de castigat. Ca de pierdut ma gandesc ca nu o sa iti ia nimeni bautura de la gura.(editat de HotNews.ro)
Si cand spun casa mea ma refer la acel loc unde pot sa investesc, acolo unde sa ma simt 'ca acasa'.
Nu a vrut nimeni palat, dar am vrut sa pot oferi copiilor mei macar acele conditii care mi le-au oferit parintii mei.
Daca nu ai bani astepti, nu te indatorezi pe viata.
Sa vedem ce o sa le poti oferi copiilor in conditiile unei rate mari.
Romanul trebuie sa invente sa se intinda cat ii este plapuma si sa lase fitele cu credite garantate de ceilalti contribuabili.
In conditiile unor rate mari o sa le ofer copiilor mei acelasi lucru care l-as fi oferit in cazul unie chirii mari. Prefer o rata calculata cu cap decat o chirie.
In curand o sa creasca din nou piata pentru ca economia s-a stabilizat.
Totusi Bucuresti-ul este o capitala din UE nu e un oras din lumea a 3-a.
Adica e o smecherie romaneasca, 2 camere ar trebui sa insemne 2 camere de dormit plus living.
http://businessday.ro/03/2011/ministerul-muncii-73-dintre-angajati-au-venituri-sub-salariul-mediu-pe-economie/
Sa impingi populatia sa se indatoreze pentru cativa pereti de beton cu 30 de salarii anuale este un pietroi legat de gatul a sute si mii de familii tinere.
Euribor-ul va creste, de la 1% la 4-5%, atunci dobanzile in euro vor ajunge la cei care au credite prin prima casa la 8-9-10%.
Daca un cuplu, in care ambii castiga impreuna 900 euro, ii costa 400-450 euro lunar, pentru urmatorii 30 de ani pentru a-si cumpara ceva.
Deja nu mai sunt disponibil sa se mute in alt oras pentru o oportunitate, nu mai pot face un concediu, singura speranta este sa primeasca mariri, si economia sa creasca.
Dar aici este hiba, cand creste economia, va creste si euribor-ul, si ratele vor ajunge catre 5-600 euro lunar.
Degeaba vor avea crestere de 50% de salar ca din nou suma ramasa disponibila nu va depasi 50% din salar.
Este o ineptie aceasta prostie cu prima casa, practic guvernul, garanteaa cu banii nostri niste preturi aberante.
Pana in 2004 iti puteai cumpara o garsoniera cu 10-12,000 iar un apartament cu 3 camere cu 30,000.
Practic guvernul tot amana momentul inevitabil in care preturile vor cobora.
Acum termina facultatea cei nascuti in 89-90, care au fost poate conceputi chiar inainte de revolutie, in schimb in anii 90-94 s-au nascut cu 50% mai putini copii.
Avem mult mai multi pensionari decat tineri, si avem spor negativ de 5000 de persoane, adica cel putin 2500 de locuinte se "elibereaza" in toata tara.
Nu este mult, dar o medie de 60-100 de locuinte eliberate de fosti pensionri in fiecare judet, in fiecare luna, face ca in 10 ani sa ajungem la aproape 12,000 de locuinte.
Peste 20 de ani, pe cand beneficierii primei case se vor apropia de finalizarea creditului, in medie, in fiecare judet vor fi aparut 24,000 locuinte disponibile.
NISTE HOTI!!! Ii ajuta pe smecherii (gen TIRIAC, PATRICIU, NICULAIE si lista poate continua) care au costruit case sa nu li se devalorizeze proprietatile!!!
RUSINE SA VA FIE!!!
MACAR ATI FI MICSORAT SI VOI PLAFONUL LA UN 45000 euro care si asa e mult!!!!
RUSINE
Pai romanu' s-a nascut direct proprietar, TREBUIE sa aiba casa, altfel aerul placut de la esapamentul folsvaganului nu mai e la fel de pur.
Pai profita toti cand simt ca romanasii sunt disperati sa cumpere, sa se indatoreze pe generatii pentru un cotet din militari sau titan.
Si pe partea optimista, daca economia duduie si tati primim mariri, pai sa vezi inflatie caterincoasa in .ro pana aderam la zona euro. Plus EURIBOR crescut cu 4-5% de cresc dobanzile ca coca de gogosi, de ajung creditacii sa plateasca mai mult din salariu la stat si la banca decat plateau pe timp de criza (ca doar isi permit). Asta e economia de piata, copii, smecherii castiga si fraierii platesc. Vrei casa? Pac, muncesti 20j da ani pentru noi. Masina? 5 ani din viata si e a ta. Chiar credeti ca salariile alea de 6 cifre in euro plus bonusurile de 7 se fac cu bunatate si blandete?
Solutia? Venezuela sau Columbia. In China e mai rau, te muncesc aia ca pe hotii de cai pe bani putin si in Africa e prea cald. Sau daca esti destul de hotarat, Luna.
Serios acum, din imobiliare umflate castiga toti in afara de fazanii cu credite. De ce sa lase bila sa cada daca inca mai sunt fraieri de fraierit? A, ce credeati ca daca e Boc sau Nastase in guvern, smecherii o sa se opreasca din facut bani? Nu tata, atata timp cat sunt fraieri dispusi sa-si amaneteze viata pe 30j da ani pentru 4 pereti intr-o cladire infecta dintr-un cartier infect intr-un oras infect cu oameni infecti care te trateaza infect, or sa fie si smecheri care sa le ia banii si sa le dea ce isi doresc.
Solutia la asta? TREZITI FAZANII. Pe bune. Sunt cateva resurse relativ impartiale cu privire la piata imo din Romania. Aratati-le prietenilor, vorbiti cu ei, convingeti-i sa gandeasca cu capul lor inainte sa dea o viata pe o casa.
Voi, astia cu presa, presati adevarul la iveala, nu mai lasati smecherii sa inunde media cu rahat.
Cand iti asumi 50% din risc, fata de 0% pana acum, pare logic ca va creste costul imprumutului, adica dobanda.
Explicatii ar putea fi ori ca banca nationala sa scada dobanda de referinta, corelata cu trendul pe plan international (dar asta este pe moment, cu noul spectru de revenire a crizei nu se stie ce va fi), ori bancile nu mai au clienti si accepta si asa.
Totusi, acest program introduce o concurenta neloiala in piata. Adica cei care au muncit si acumulat si doresc sa-si mai cumpere o casa (de exemplu am un prieten care a cumparat o casa, dar in ea locuiesc parintii lui, ca nu au unde sta....dar evident nu mai poate beneficia de program, ca aceasta casa e pe numele lui) nu beneficiaza de aceleasi conditii ca cei ce nu au pe numele lor o casa.
Adica vreau sa spun ca cei care doresc o casa noua ar trebui sa beneficieze de un ajutor din partea statului, dar acest ajutor sa nu faca deosebire in fata bancii intre un client care are o casa deja si altul care nu are.
Ma rog..discutia e lunga...
Este o propunere a guvernului, mai ramane ca bancile sa accepte. Greu de crezut, pentru ca li se cere REFACEREA calculelor pt creditele deja acordate, pt care ar trebui sa garanteze retroactiv 50%
Statul nu mai aloca NICI un ban suplimentar pt garantii!!!!
Se cere reducerea PLAFONULUI GARANTIEI, care este cu totul altceva.
Aaaaa, ca din reducerea plafonului garantiei va rezulta si o scadere a pretului apartamentelor, asta e cu totul altceva decat spui tu.
Ma indoiesc ca vor ajunge apartamentele la 30.000 daca se va reduce plafonul la jumatate. Dar sigur vor scadea preturile destul de mult..