Indicele de incredere al populatiei, masurat de Barometrul de Incredere a Consumatorului realizat de GfK pentru Comisia Europeana, a crescut in primul trimestru al acestui an fata de media anului trecut, ajungand la -46 de la -54, se arata intr-un comunicat al companiei de cercetare a pietei. Romanii se dovedesc ceva mai increzatori si comparativ cu aceeasi perioada din 2010, cand acest indice se situa la -48.

Cu toate acestea, increderea romanilor este, in continuare, cea mai scazuta din Europa.

"Aceasta usoara revenire a optimismului cred ca are la baza cresterea salariilor in sectorul public cu 15%, dar si declaratiile autoritatilor privind iminenta iesire a tarii din criza. Pe de alta parte, probabil ca este si un semn ca romanii au obosit sa fie campionii pesimismului si privesc din ce in ce mai mult partea plina a paharului. In tarile dezvoltate din Europa se vad deja primele semne de revenire a economiei, ceea ce ne da speranta ca in viitorul nu foarte indepartat vom simti si noi aceste imbunatatiri", a declarat Andi Dumitrescu, director general GfK Romania.

Datele studiului arata ca situatia finantelor familiei nu este una imbucuratoare, in conditiile in care 67% dintre romani declara ca aceasta este mai rea decat cu un an in urma, nivelul pesimismului ramanand relativ stabil fata de media anului 2010. Totusi, romanii se arata mai increzatori privind viitorul, 43% dintre ei declarand ca se asteapta ca situatia lor financiara sa se inrautateasca in urmatoarele 12 luni, comparativ cu peste jumatate dintre ei care spuneau acelasi lucru la nivelul intregului an 2010.

"15% spera ca situatia lor chiar sa devina ceva mai <> in urmatorul an, iar 36% se asteapta sa ramana la fel ca in prezent. Procentele sunt comparabile de altfel cu situatia din primele trei luni ale lui 2010, cand inca nu se aratasera cele mai <> efecte ale crizei", se mai arata in comunicat.

Aproape 84% dintre cei chestionati afirma ca starea generala a economiei a cunoscut un regres in ultimele 12 luni, in vreme ce sperantele pentru urmatorul an sunt ceva mai mari, numai 56% dintre ei declarandu-se pesimisti. Mai mult de jumatate dintre romani (56%) admit ca reusesc cu greu sa isi acopere cheltuielile curente, in vreme ce un sfert spun ca au datorii, procent care ramane unul record pentru ultimii ani.

Increderea in stabilitatea locurilor de munca cunoaste si ea un usor reviriment, atingand cele mai ridicate cote de la debutul crizei in Romania. Cu toate acestea, 73% dintre respondenti estimeaza ca rata somajului va creste, in timp ce aproape 7% anticipeaza chiar o scadere.

Pe de alta parte, opiniile privind inflatia, atat pentru anul care a trecut, cat si pentru urmatorul sunt dintre cele mai pesimiste din ultimii zece ani. 93% dintre romani observau in luna martie ca preturile au crescut in ultimele 12 luni, in vreme ce 8 din 10 romani se asteapta ca acelasi lucru sa se intample si in 2011.

Perioada actuala nu pare a fi una favorabila nici economisirii sau investitiilor majore. Mai bine de 80% dintre cei chestionati spun ca nu intentioneaza sa puna bani deoparte in urmatorul an, situatie care nu s-a schimbat foarte mult comparativ cu media anului 2010. In plus, mai mult de doua treimi considera ca nu este deloc un moment bun pentru investitii.

Informatiile provin din Barometrul de Incredere a Consumatorului, studiu cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK Romania. Datele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste, esantionul fiind de 1.000 de persoane intervievate in fiecare luna. Eroarea de esantionare este de 3,1%.