Exporturile Italiei către China au crescut în mod neașteptat în primul trimestru al acestui an, atingând chiar un nivel record în luna februarie, datorită unei creșteri vertiginoase a cererii pentru un medicament pentru ficat despre care chinezii cred că poate preveni COVID-19, relatează Reuters.

Comprimate cu acid ursodeoxicolicFoto: Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia

Exporturile italiene către China s-au ridicat la 7,1 miliarde de euro în primele 3 luni ale anului, comparativ cu 3,7 miliarde de euro în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor provizorii publicate de ISTAT, biroul național de statistică de la Roma.

Unii analiști au speculat inițial că creșterea spectaculoasă s-ar putea datora eforturilor unor agenți economici de a ocoli sancțiunile impuse împotriva Rusiei și că aceștia și-au trimis prima dată produsele în China, înainte de a ajunge la destinația lor finală, țara condusă de președintele Vladimir Putin.

Alții au sugerat că datele arată că decizia Italiei de a participa la controversata inițiativă „Centura și Drumul” a Beijingului dă în sfârșit roade, după ani de zile de exporturi slabe.

Însă după o revizuire a noilor date oficialii italieni afirmă că creșterea s-a datorat exclusiv „unei creșteri excepționale a vânzărilor de produse farmaceutice” și că reprezintă probabil o situație care nu se va mai repeta.

„Dacă facem abstracție de produsele farmaceutice, vânzările de bunuri italiene către China de fapt stagnează”, afirmă un comunicat remis presei de către Banca Centrală de la Roma.

Valul de exporturi pare să se datoreze unui singur medicament - acidul ursodeoxicolic (UDCA) - care este folosit pentru a ajuta la tratarea bolilor hepatice și a calculilor biliari. Compania care produce medicamentul a confirmat între timp că a primit comenzi mari din China pentru acest medicament de la începutul anului.

Caz pentru manualele de economie: Exporturi alimentate de disperare

Interesul față de UCDA a crescut vertiginos în țara asiatică după ce un studiu publicat în revista Nature la sfârșitul anului trecut a sugerat că el ar putea proteja față de îmbolnăvirea cu COVID-19.

După aproape 3 ani de măsuri draconice de carantină, autoritățile comuniste au început să relaxeze restricțiile în luna decembrie, după un val de proteste fără precedent în marile orașe ale țării împotriva așa-zisei strategii „Zero Covid”.

Relaxarea restricțiilor a dus însă la o explozie a infecțiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2 în condițiile în care nivelul de imunitate naturală a rămas scăzut în țară și a faptului că vaccinurile autohtone dezvoltate de China sunt mai puțin eficace decât cele bazate pe tehnologia ARN mesager create în Occident.

Unele estimări de la sfârșitul lui 2022 afirmau că China ar înregistra până la 10.000 de decese cauzate zilnic de COVID-19 după renunțarea bruscă la restricții, însă o imagine reală asupra magnitudinii dezastrului este greu de construit întrucât autoritățile comuniste au refuzat să raporteze datele.

Se pare că în acest context de disperare chinezii au apelat la soluții alternative pentru a încerca să evite îmbolnăvirea.

Banca Italiei afirmă că exporturile totale către China au atins punctul de vârf în luna februarie, cu vânzări de 3 miliarde de euro, după care au scăzut la 1,8 miliarde în martie, odată cu depășirea vârfului crizei sanitare.