Doar 2,2% din produsele agroalimentare pe care le exporta Romania ajung direct in Rusia, potrivit estimarilor care au la baza statistici ale autoritatilor romanesti, consultate de HotNews.ro. In aceste conditii, impactul direct al restrictiilor pe care Moscova le-a anuntat asupra importurilor din Uniunea Europeana ca raspuns la sanctiunile blocului comunitar asupra comerciantilor si producatorilor rusi este unul foarte redus, avand in vedere ca din totalul produselor agro-alimentare doar o parte este suspusa restrictiilor. Ponderile pot suferi anumite modificari, avand in vedere evolutiile ciclice si sezoniere, insa reflecta un ordin de marime care poate fi considerat concludent.

Romania si RusiaFoto: Hotnews

Conform datelor disponibile la Institutul National de Statistica, in primele 4 luni ale anului 2013 Romania a exportat in Rusia bunuri de 447,3 milioane de euro din toate sectoarele economiei. Exportul cu Rusia are astfel o pondere de 2,8% din totalul exportului Romaniei (in perioada de raportare).

documente

Exportul cu RusiaINS

(13 Aug 2014) Excel, 9KB

Produse agro-alimentare si tutun Romania a exportat in Rusia in primele 4 luni ale anului 2013 de numai 23,7 milioane de euro, adica 2,26% din totalul exporturilor romanesti pe acest sector.

In anul 2013, exporturile romanesti de produse agro-alimentare in Rusia a cunoscut o usoara crestere comparativ cu anul 2012: 11.747,9 tone fata de 10.494,7 tone, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii.

documente

Export Rusia_MADR-HotNews

(13 Aug 2014) PDF, 67KB

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat recent ca decizia Rusiei de a interzice majoritatea produselor alimentare din UE va afecta, totusi, indirect producatorii romani.

El a explicat ca exporturile din Europa s-ar putea redirectiona pe continent, inclusiv pe piata romaneasca, creand presiune asupra fermierilor.

"Sanctiunile impotriva statelor UE afecteaza si Romania, chiar daca noi nu exportam foarte mult alimente pe piata rusa. In 2013, Romania a exportat in Rusia produse alimentare de 41 milioane de euro. Romania ar putea fi insa afectata, pentru ca o serie de alte tari din UE, care exportau masiv in Rusia, vor trebui sa-si gaseasca alta piata de desfacere si vor crea astfel presiune si asupra producatorilor romani, printr-o concurenta agresiva", a declarat Constantin, citat de Mediafax.

El afirma ca se impune o discutie rapida la nivelul Uniunii Europene si trebuie luate masuri ferme in fata unei situatii in care, in mod natural, fiecare stat va incerca sa-si protejeze propria industrie.

"Preocuparea mea este sa le ofer producatorilor romani o piata de desfacere care sa nu fie alterata de productiile care nu se mai vand in Rusia. Doar exporturile de legumele si fructele din UE catre Rusia ajung la 2,7 miliarde de euro, ca sa dam doar un exemplu", a spus ministrul Agriculturii.

Acesta a afirmat ca in relatiile comerciale cu Romania, Rusia a fost "necinstita" in anii trecuti, atunci cand a respins alimente romanesti pe motive de standarde de calitate.

"Dupa interziceri ale importurilor din state precum Republica Moldova, Romania sau Polonia, pe diverse motive, Rusia certifica acum ca si acelea au fost decizii politice", a continuat Constantin.

Ministrul a adaugat ca a vobit joi cu comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, care a afirmat ca saptamana viitoare va avea loc o reuniune la nivel tehnic la Bruxelles pe aceasta tema.

"El a spus ca pe masura ce se vor cunoaste exact care sunt sanctiunile si domeniile supuse sanctiunii, Comisia va reactiona prompt", a precizat Constantin.

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a anuntat joia trecuta ca Rusia a decreta o "interdictie totala" pentru majoritatea produselor alimentare provenind din tarile europene si din Statele Unite, ca raspuns la sanctiunile occidentale impotriva Moscovei.

Interdictia se refera la carnea de vita, porc, pasare si peste, precum si la branza, lapte, legume si fructe provenind din Statele Unite, Uniunea Europeana, Australia, Canada si Norvegia.

Citeste si:

EXCLUSIV Celmai "negru" scenariu pentru Romania daca UE va aplica Rusiei sanctiuni economice dure: cresterea economica s-ar diminua cu 0,6 puncte procentuale