​Tocmai ai terminat facultatea si te gandesti ce sa faci mai departe. Ce optiuni ai intr-o Romanie aflata in continua schimbare, care sunt riscurile pe care trebuie sa ti le asumi si cum te schimba fiecare experienta in parte?

Dezbatere Cap`n CapFoto: Hotnews

Patru tineri absolventi, membri ARDOR Romania, exploreaza cele doua optiuni si expun intr-un duel al argumentelor principalele avantaje si dezavantaje. Urmareste dezbaterea si voteaza echipa castigatoare.

Pentru a intelege foarte bine implicatiile fiecarei optiuni, cele doua echipe poarta dezbaterea pe doua planuri:

  •     Ce este mai bine pentru individ
  •     Ce este mai bine pentru societate

Urmareste duelul

CE ESTE MAI BINE PENTRU INDIVID

  • Cum te ajuta regimul fiscal din Romania

ProAntreprenor: Contributiile la stat platite de un antreprenor sunt mai mici decat cele platite de angajat. Antreprenorul care isi deschide o micro-intreprindere are un impozit pe venit de 1% daca are angajati si de 3% daca nu are. Comparativ, impozitul pe venit pentru un salariat este de 10%, plus contributiile sociale pe care le plateste, care sunt de aproximativ de 35%. Asta inseamna ca un angajat pierde cam 45% din banii, care se duc direct la stat.

Pro Angajat: Cand ai o afacere la inceput, trebuie sa-ti asumi ca pentru o perioada mai lunga de timp, o sa castigi mai putin decat daca ai fi fost angajat. De exemplu, daca ai o firma care activeaza in domeniul comertului, deci cumperi niste lucruri si apoi le vinzi cu un adaos comercial. Daca tu ai un adaos comercial de 4% si nu ai angajati, ca atare platesti impozit pe venit 3%, inseamna ca din toti banii pe care ii iei, doar 1% iti pot reveni tie - bani din care sa iti platesti toate cheltuielile fixe, contabil, chirie si din toti acei bani, ar trebui sa mai si traiesti.

  • Dezvoltarea abilitatilor si implinirea personala

ProAntreprenor: Chiar daca nu reusesti ca antreprenor, toate abilitatile si expertiza dobandita in cursul acestui proces de a deveni antreprenor, de a pune bazele unei firme, de a merge mai departe si a-si incerca sa-si faca afacerea viabila sunt translatabile in domeniul muncii.

Draga tanar, viitor antreprenor, e adevarat! Viata ta va fi un calvar, dar hai sa-ti spun ceva, viitor antreprenor: si daca o sa te duci sa te angajezi, nu stiu, ai absolvit dreptul si vrei sa te faci avocat si acolo viata ta va fi un calvar in primii ani.

Mihai Oprea

Pro Angajat: Abilitatile antreprenoriale dobandite in Romania inseamna in primul rand navigarea prin birocratie si asta cu siguranta nu te ajuta intr-un loc de munca. Faptul ca tu stii ca trebuie sa dai declaratia de 100 pe 25 ale lunii este ceva ce nu iti va folosi in niciun loc de munca si e genul de lucruri pe care trebuie sa le inveti ca antreprenor, din pacate, in Romania.

  • Lipsa structurilor de suport

ProAngajat: Ca antreprenor, trebuie in primul rand sa ai niste cunostinte despre ce trebuie sa faci, atat in materie legala, dar sa stii cum sa iti construiesti un plan de afaceri, cum sa gestionezi o afacere, cum sa gestionezi niste angajati. In Romania sunt foarte putine locuri unde poti sa accesezi genul asta de informatii si sigur nu sunt accesibile pentru majoritatea tinerilor din Romania.

ProAntreprenor:Atat dezvoltarea unei cariere, cat si dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale necesita alocarea de timp si de resurse.

  • Finantare greu de obtinut

ProAngajat:Finantarea in Romania este foarte greu de obtinut. Nu exista capital de investitii, majoritatea investitiilor care se fac, se fac prin credite bancare, care de foarte multe ori sunt garantate cu bunurile personale ale antreprenorilor. De cele mai multe ori, in cazurile tinerilor, nici macar cu bunurile lor personale, ci poate cu bunurile personale ale parintilor lor, ale prietenilor lor.

ProAntreprenor:Intr-adevar, nu multi oameni au capitalul necesar sa inceapa o afacere, dar exista din ce in ce mai multe metode de sustinere. Exista statul roman, care ofera programe precum StartUp Nation, care iti ofera finantare si care te ajuta. Acestia sunt bani pe care nu trebuie sa ii dai inapoi in caz ca iti esueaza compania. Si de asemenea, exista fondurile europene.

  • Asumarea de riscuri

ProAntreprenor:Astazi, desi 20% dintre oamenii intrebati spun ca le-ar placea sa fie antreprenori, de fapt avem cea mai mica rata a antreprenoriatului din Romania.De ce? Pentru ca oamenii nu-si asuma suficiente riscuri in directia asta. Daca iti asumi riscul de a deveni antreprenor cand esti tanar, nu risti sa-ti distrugi viata, asa cum ai face-o la 40 de ani cand, probabil, deja ai o familie si responsabilitati.

Nu toata lumea este Steve Jobs, din pacate, si trebuie sa ne obisnuim cu ideea asta.

Ioana Covei

ProAngajat:Mai degraba cand esti mai in varsta poti sa faci o evaluare mai buna a riscurilor si a beneficiilor. Pentru ca tu ai activat in domeniul respectiv mai mult timp, ai o idee mai buna despre ce ar trebui sa faci, in ce ar consta exact o afacere in domeniul respectiv si atunci, prin urmare, cand tu iti asumi ca da, iti vei face un credit bancar, ala este un risc pe care tu ti-l asumi cu adevarat.

CE ESTE BINE PENTRU SOCIETATE

ProAntreprenor: Daca mai multi tineri si-ar asuma riscul de a deveni antreprenor, ar creste competitivitatea din piata, iar principalii beneficari ar fi consumatorii.

ProAngajat:Business-urile deja existente pe piata dispun de un capital considerabil, asa ca o firma noi infiintata nu ar putea sa concureze la nivel de productie si cu siguranta va da faliment.

Urmareste si argumentatiile finale:

Despre ARDOR Romania

ARDOR este una dintre cele mai relevante organizații neguvernamentale din domeniul educației din România. ARDOR este structurată federativ, din șase Asociații regionale și locale care alcătuiesc o rețea ce lucrează cu mai mult de 250 de instituții de învățământ la nivel național și are mai mult de 5000 de beneficiari anuali. De 20 de ani lucrăm împreună cu profesori și traineri extraordinari care instruiesc tinerii pentru a deveni cetățeni care gândesc liber, onești, responsabili și activi în societate. Împreună cu aceștia, ARDOR îi ajută pe elevi și pe adulți să capete voce, pentru a contribui la societatea în care trăim cu toții.

Componenta echipe:

Pro Angajat:

Ioana Covei: trainer ARDOR, predă dezbateri la British Council și la Complexul Educațional Lauder-Reut din București și activează drept chief adjudicator (director de turneu) în cadrul celor mai mari competiții de debate din țară. De-a lungul timpului a arbitrat, câștigat și participat în cadrul a nenumărate competiții de dezbateri. Ioana a absolvit Studii Europene, este, în prezent, masterandă în cadrul Universității București la Masteratul de Cultură și Politică în Context Internațional și, deține mandatul pentru 2017-2018 de Delegat de Tineret al României la Națiunile Unite.

Andrei Olaru: este masterand în anul II la SNSPA și studiază Securitate și Diplomație. A reprezentat România trei ani la rând la Campionatul Mondial de Dezbateri (WSDC 2011-2013), a caștigat trei turnee internaționale și Campionatul Național din 2013 (FNDA 2013). Ca student a dezbătut în rundele eliminatorii la peste 7 competitii printre care și finalele Oxford IV 2014 și Sofia Open 2015, și a câștigat turneul FIAT 2.0. În prezent antrenează lotul național de dezbateri al României și este co-fondator în cadrul unui start-up (Critique Gaming) care dezvoltă jocuri video ce își propun să responsabilizeze social.

Pro Antreprenor:

Mihai Oprea: este student la Drept și activează pe scena de debate de peste 6 ani. Multiplu semifinalist și finalist național și internațional, este în prezent trainer de debate la ARGO Debate – asociația regională care coordonează activitatea de dezbateri din județul Prahova. La nivel studențesc, a reusit să câștige Bucharest Cup la categoria juniori și să ajungă în semifinala Campionatului Internațional BBU Open.

Catalin Radu Barbu: este absolvent al Facultății de Drept, fost campion național și membru în echipa României pentru Campionatul Mondial de Dezbateri Academice. In prezent activează ca trainer și arbitru de debate la ARGO Debate. La nivel studențesc, a castigat Bucharest Cup, este finalist Fiat Open și a dezbătut în fazele eliminatorii a multiple turnee internaționale. Cătălin a colaborat în cadrul unor firme de avocatură de succes din București și, în prezent, este consultant financiar în cadrul Deloitte Romania.

Voteaza echipa care a avut cele mai bune argumente: