Morgan Stanley, una dintre cele mai mari și importante bănci de investiții din lume, crede Rusia ar putea cunoaște, ca urmare a sancțiunilor occidentale drastice,o situație similară cu cea a Venezulei (insolvență, penurie de alimente etc) până la mijlocul primăverii, potrivit Bloomberg.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vicepreședintele companiei de investiții cu sediul în New York, Simon Waever, consideră că este posibilă insolvența încă din 15 aprilie deoarece atunci se încheie perioada de grație pentru plata cuponului la obligațiunile străine rusești scadente în 2023 și 2043.

Investitorii au evaluat deja obligațiunile țării de anul viitor la aproximativ 29 de cenți pe dolar american, cea mai mică cifră din istorie conform datelor culese de Bloomberg.

Rusia Unită”, partidul președintelui, Vladimir Putin a anunțat că și-a propus naționalizarea producției companiilor care anunță că se retrag din țară ca urmare a invadării Ucrainei, relatează agenția Interfax.

Anunțul a fost făcut de Andrei Turciak, secretarul Consiliului General al partidului. El a declarat că „astfel de acțiuni ale companiilor occidentale nu sunt altceva decât un faliment premeditat”.

„În toate cazurile, vorbim despre o decizie pur politică. Prețul căreia este un număr mare de muncitori ruși concediați peste noapte. Ca să nu mai vorbim de faptul că aceste companii își subminează propria economie prin astfel de acțiuni”, a mai spus el.

El a descris retragerea din Rusia a companiilor străine ca fiind o acțiune ce urmează prinicpiul „albinelor împotriva mierii” și a acuzat Occidentul de declanșarea „unui război de sancțiuni împotriva Rusiei, care a inclus nu numai guverne, ci și companii private”.

Urmărește ultimele evoluții ale celei de-a 12-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.