Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) anticipează pentru 2023 o creștere economică de 2,8% în acest an, la fel cum se aștepta și în noiembrie, dar la un PIB nominal mai mare, respectiv de 1.599 miliarde lei. Anterior estima 1.552 miliarde lei.

Bani - bancnoteFoto: Hotnews / Florin Barbuta

În ceea ce privește inflația, pentru finalul anului prognozează 8% și o medie anuală 10,8% (în noiembrie prognoza 9,6%).

Cursul de schimb mediu anticipat este de 4,94 lei/euro (anterior 4,98 lei/euro).

Câștigul salarial mediu net e prognozat la 4.283 lei pe lună (anterior era 4.235 lei). Aici un rol important îl joaca și majorarile salariale de la bugetari.

Vezi întreaga prognoza a CNSP pentru 2023

Conform notei CNSP, pentru anul curent, cât şi pe termen mediu, s-au menţinut estimările anterioare privind creşterea economiei, ritmul acesteia fiind susţinut în continuare de un aport semnificativ al sectorului construcţiilor, determinat de o atragere şi utilizare mai eficientă a

fondurilor europene.

"În ceea ce priveşte indicatorii sociali, se remarcă revizuirea dinamicii câştigului salarial în 2023 (+1,2 puncte procentuale), determinată de creşterea salariului minim brut în sectorul de construcţii şi de majorările salariale din sectorul bugetar, conform legislaţiei în vigoare", arată instituția.