"Incriminarea celor care denigreaza bancile ar trebui sa fie prevazuta in codul penal", a declarat joi Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. Ghetea a afirmat ca a discutat cu ministrul justitiei si cu procurorul general pentru a gasi o solutie de introducere, in codul penal, a faptei de denigrare a unei institutii de credit. Declaratia lui Ghetea a fost facuta dupa Adunarea Generala a institutiei, la care au participat reprezentanti a 35 de banci. La intalnire a fost prezent si guvernatorul BNR.

Radu Gratian Ghetea a declarat ca, in cadrul intalnirii, s-a discutat si despre "initiativa de a coagula un curent care sa rezolve problema celor care denigreaza bancile, care in mod vadit incearca sa aduca prejudicii unor institutii de credit".

Presedintele ARB a afirmat ca "BNR este de acord cu punctul de vedere al asociatiei ca e nevoie de un astfel de demers". El a mentionat ca a vorbit deja cu ministrul Catalin Predoiu si cu procurorul general Laura Codruta Kovesi si ca urmeaza sa discute si cu reprezentanti ai Ministerului de Interne.

Ghetea a adaugat ca in cazul in care se dovedeste ca persoanele de la care pornesc zvonurile sunt angajate in sistemul bancar, atunci respectivii nu ar mai trebui "sa poata lucra niciodata intr-o banca".

HotNews.ro a scris recent despre telefoane, SMS-uri sau comentarii postate pe site-uri si bloguri care anuntau, mai insidios sau fara ascunzisuri, falimentul iminent al unor banci din Romania. Tintele sint deopotriva ziaristi si cititori, clienti ai sistemului bancar. Fiecare astfel de mesaj incearca sa semene panica si neincredere intr-o anumita banca, dupa interesul celui care lanseaza zvonul. Mediul bancar vorbeste despre incercari de preluare ostila prin determinarea de retrageri masive si aducerea respectivelor banci aproape de faliment.

Redactia HotNews.ro a decis sa nu publice nici o astfel de informatie si nici comentariile (toate ale unor cititori anonimi) care "profetesc" caderi si falimente cu tinta precisa: Banca X sau societatea Y. "Banuim ca cineva are tot interesul sa trimita deponentii la ghisee pentru a-si retrage banii inainte de termen, astfel incit sa ne puna intr-o situatie delicata", a declarat atunci pentru HotNews.ro un jucator important din mediul bancar.