Ministrii de Finante reuniti la Luxemburg au decis sa mareasca depozitul minim garantat pentru populatie la 50.000 euro. Guvernatorul Isarescu a spus ca BNR este pregatita sa puna in aplicare decizia, fara a preciza data estimata pentru intrarea efectiva in vigoare. In prezent, depozitul garantat in Romania este de 20.000 euro.

Va fi 50.000

Telefoane, SMS-uri sau comentarii postate pe site-uri si bloguri au inceput sa anunte, mai insidios sau fara ascunzisuri, falimentul iminent al unor banci din Romania. Tintele sint deopotriva ziaristi si cititori, clienti ai sistemului bancar. Fiecare astfel de mesaj otravit incearca sa semene panica si neincredere intr-o anumita banca, dupa interesul celui care lanseaza zvonul. Mediul bancar vorbeste despre incercari de preluare ostila prin determinarea de retrageri masive si aducerea respectivelor banci aproape de faliment.

Redactia HotNews.ro a decis sa nu publice nici o astfel de informatie si nici comentariile (toate ale unor cititori anonimi) care "profetesc" caderi si falimente cu tinta precisa: Banca X sau societatea Y. "Banuim ca cineva are tot interesul sa trimita deponentii la ghisee pentru a-si retrage banii inainte de termen, astfel incit sa ne puna intr-o situatie delicata", a declarat pentru HotNews.ro un jucator important din mediul bancar.

In Uniunea Europeana, tot mai multe tari (Irlanda, Grecia, Germania, Austria, Suedia, Danemarca) au anuntat ca vor garanta integral depozitele populatie.

Detalii despre fondul de garantare in Romania la:

www.nationalbank.ro/Ro/FG/

Context

Este normal ca, intr-o astfel de perioada, clientii bancilor sa fie ingrijorati in legatura cu depozitele lor. De la aceasta ingrijorare legitima si pina la imprastierea voluntara de mesaje care seama panica este, insa, cale lunga. Iar cei care genereaza aceasta guerilla informationala stiu ca lichidarea concomitenta a 30% din depozitele constituite la o banca o duce rapid catre faliment si o transforma intr-o tinta usoara pentru vinatorii de cadavre.

Voi ati primit astfel de mesaje? Daca da, cum ati reactionat?