In Romania, compania Chevron poate incepe lucrarile de explorare a gazelor de sist. In Bulgaria a ramas fara licenta pe motive de mediu

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 17 ianuarie 2012, 17:42 Economie | Energie


Romania nu va lua exemplul Bulgariei care a decis sa retraga companiei americane Chevron licenta de explorare si exploatare de gaze de sist, invocand preocupari pentru mediu. Contactat de HotNews.ro, Alexandru Patruti, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), a declarat ca in Romania, Chevron poate sa demareze lucrarile de explorare "deoarece faza de explorare a gazelor de sist nu difera de explorarea clasica". Patruti a mai spus ca la nivelul Uniunii Europene va fi constituit un grup de lucru format din experti care sa analizeze impactul exploatarii gazelor neconventionale asupra mediului.

Patruti a precizat ca in Europa exista tari, precum Polonia, care sustin exploatarea gazelor neconventionale si tari, precum Franta, care se opun.

In Europa, cea mai avansata tara din punct de vedere al explorarilor este Polonia. Statele Uniunii Europene, cu exceptia Frantei, sunt deschise posibilitatii exploatarii rezervelor de gaze naturale. De altfel, anul trecut, Franta a deschis calea  legislativa pentru interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist din motive legate de protectia mediului.

 • In Bulgaria, decizia de retragere a licentei a fost luata in urma protestelor organizatiilor de mediu si a populatiei. "Guvernul a retras permisiunea de explorare acordata Chevron la mijlocul lunii iunie. Aceasta decizie este motivata de lipsa datelor pentru a asigura protectia mediului inconjurator a perimetrului din cauza utilizarii metodei de fracturare hidraulica", se arata intr-un comunicat al guvernului bulgar. In plus, Parlamentul bulgar pregateste sa adopte un moratoriu privind interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist prin utilizarea tehnicii de fracturare hidraulica.

Autoritatile bulgare au acordat aceasta licenta in luna iunie, pentru un perimetru de 4.398 kilometri patrati, situat in nord-estul tarii.

In Romania, Chevron detine trei licente de explorare si exploatare (perimetrul EX-17 Costinesti, in perimetrul EX-18 Vama Veche si in perimetrul EX-19 Adamclisi). Gigantul energetic a anuntat in luna octombrie a anului trecut ca va fora prima sonda de explorare a gazelor de sist pe teritoriul Romaniei in a doua parte a anului 2012.

Pe langa Chevron, mai sunt interesate de gazele de sist din Romania companiile MOL si Sterling Resources.

Exista interes atat din partea statului roman, cat si din partea unor companii in privinta gazelor de sist. Acest interes a fost dovedit chiar in cadrul discutiilor americano-romane de marti. Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, ministrul Teodor Baconschi a discutat cu secretarul de stat american Hillary Clinton despre posibilitatea implicarii Statelor Unite in oferirea de expertiza pentru  proiecte comune in domeniul exploatarii gazului de sist.

Un raport din 5 aprilie 2011 al Energy Information Administration (EIA) arata ca Romania, Ungaria si Bulgaria au impreuna rezerve recuperabile de gaze de sist de 19 trilioane de metri cubi, in vreme ce Polonia are 187 trilioane de metri cubi.

Intr-un interviu acordat HotNews.ro anul trecut, Mihail Batistatu, Conf. Univ. la Institutul National de Petrol si Gaze din Ploiesti, a declarat ca inca nu au fost facute cercetari privind potentialul Romaniei in privinta gazelor de sist. Din experienta altor state, s-a constatat ca tehnologia utilizata in exploatarea acestor gaze "este destul de neprietenoasa cu mediul, a spus Batistatu.

Rezervele dovedite de gaze naturale din Romania ar putea fi epuizate in 10-11 ani, potrivit celor mai noi estimari. In conditiile in care nu exista siguranta descoperirii unor noi mari resurse, riscul cresterii dependentei de gazele rusesti este foarte mare. De aceea autoritatile romane sunt obligate sa-si concentreze atentia asupra proiectelor de diversificare a surselor. O solutie ar mai fi exploatarea gazelor neconventionale, mai exact a gazelor de sist.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5135 vizualizari

 • 0 (14 voturi)    
  normal (Marţi, 17 ianuarie 2012, 17:49)

  Mazeta [utilizator]

  Asa se intampla cand presedintele tarii este aservit intereselor straine, dezinteresat de mediu si cautand exclusiv profitul sau personal si al gastii care il sustine. Nu degeaba i se zice „cianozatu'”.
  • +3 (11 voturi)    
   EIA face doar niste deductii teoretice (Marţi, 17 ianuarie 2012, 18:17)

   Pentru a sti ce rezerve avem, trebuie explorare [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Romania s-ar putea sa aiba rezerve foarte mari de gaze naturale de sist, ceea ce ar fi extraordinar pentru ca ne-ar scapa definitiv de cele 20-30% importate de la rusi, am lasa Rusia fara robinetul romanesc si am fi mai putin santajabili energetic.

   Dar noi inca nici nu stim daca si cate rezerve avem, de aceea e o chestiune de logica si bun simt strategic sa ne informam despre asta.
   Si nu o putem face decat sondand terenurile favorabile din Romania.

   Asa ca procedam corect deocamdata dand autorizati doar de explorare, nu si de exploatare.

   Daca se dovedeste ca avem rezerve exploatabile importante, companiile straine se vor bate sa le dam voie la ele si atunci va trebui sa negociem doua aspecte tehnice:
   -sa primim o cota parte cat mai mare
   -sa fie respectate cele mai severe norme ale UE, ba chiar putem noi inventa norme si mai dure.

   Oricum, intre timp Romania va avea capacitati sporite in productia de energie eoliana (dublam capacitatea instalata anul asta, eolienele vor produce mai mult decat reactoarele de la Cernavoda, deja s-a intamplat in noiembrie 2011), poate dam de gaze naturale prin forarea la mare adancime in M. Neagra, vin chinezii si coreenii sa finanteze reactoarele 3-4 de la Cernavoda, asa ca nu depindem noi doar de gazele de sist.

   Vom lua hotarea de exploatare la acel moment, in functie de situatia energetica strategica din UE si din regiune.
   • +7 (9 voturi)    
    Exploatarea de gaz de sist nu este securitara (Marţi, 17 ianuarie 2012, 18:53)

    T+C [anonim] i-a raspuns lui Pentru a sti ce rezerve avem, trebuie explorare

    Exploatarea de gaz de sist nu este (inca) securitara.

    In Pensylvania, exista exploatari de gaz de sist si care polueaza din nefericire pinza de apa freatica.

    Intr-un documentar despre aceste gaze (prezentat pe PBS) se puteau vedea cum persoane care incercau in bucatarie sa dea drumul la apa de la chiuveta si cum aceasta apa lua foc.
    • -4 (6 voturi)    
     SECURITAR= (Marţi, 17 ianuarie 2012, 19:11)

     pointless man [utilizator] i-a raspuns lui T+C

     securist emigrat in USA ?

     Nu de alta, dar a uitat prea repede limba materna.
     • +6 (8 voturi)    
      Pointless man, you made an pointless comment. (Marţi, 17 ianuarie 2012, 20:38)

      T+C [anonim] i-a raspuns lui pointless man

      Pointless man, you made an pointless comment concerning my job.

      Exploatarea gazului de sist nu este (ianuarie 2012) pusa la punct pentru a fi securitara si fara probleme pentru mediul inconjurator.

      Cit despre "securist emigrat in USA", in rest, iti urez in continuare sa ai parte de "paranoia" in forma acuta si sa vezi ceeace nu exista.
      • -3 (7 voturi)    
       ORICUM O SUCITI (Marţi, 17 ianuarie 2012, 22:23)

       pointless man [utilizator] i-a raspuns lui T+C

       "securitar" nu e cuvint romanesc. Cu ajutorul acestor tehnologii ne-"securitare" tara in care binevoiti a trai nu mai importa gaze iar pretul a scazut. Deci Dvs. o duceti un pic mai bine datorita lor. De ce nu ne dati voie si noua ?
       Am vazut deja prea multi romani emigrati care in loc sa-si vada de treaba lor baga strimbe propagandistice. A fugi de raul din Romania pentru ca mai apoi sa te transformi intr-o trimbita pro-sovietica cum se numeste ? Nu-i nevoie sa fi avut grade pe umeri pentru a gindi si actiona ca un securist.

       Comentariul de mai jos cu Combinatul Norilsk si colegii Dvs. de la Greenpeace tot "pointless" este ?
       • +2 (4 voturi)    
        Tara in care traiesc nu foloseste gaz de sist. (Miercuri, 18 ianuarie 2012, 1:50)

        T+C [anonim] i-a raspuns lui pointless man

        Tara in care traiesc (nu este Romania, din pacate) a interzis pentru moment exploatarea gazului de sist.

        Link: http://en.wikipedia.org/wiki/Shale_gas

        Citat direct din articol:
        "Environment

        See also: Environmental and health effects of hydraulic fracturing
        As noted above, US President Obama's administration has sometimes promoted shale gas, in part because of their belief that it releases fewer greenhouse gas (GHG) emissions than other fossil fuels. However, there is evidence that shale gas emits more greenhouse gases than does conventional natural gas, and may emit as much or more than oil or coal. In a May 2010 letter to US President Obama, the Council of Scientific Society Presidents[16] urged great caution against a national policy of developing shale gas without a better scientific basis for the policy. This umbrella organization that represents 1.4 million scientists noted that shale gas might actually aggravate global warming, rather than help mitigate it." Incheiat citatul.

        Si acum sa revin la ceea ce scrieti despre mine:

        Mai intii "securist emigrat in USA", dupa care "colegii mei de la Greepeace".

        Nu va suparati, dar serios, cred ca aveti ceva probleme psihiatrice.
        • -2 (4 voturi)    
         NU SCRIU PENTRU DVS. (Miercuri, 18 ianuarie 2012, 5:26)

         pointless man [utilizator] i-a raspuns lui T+C

         Ci pentru ceilalti romani debusolati de diverse propagande.
         CEL MAI MARE INAMIC AL CUNOAŞTERII NU ESTE IGNORANŢA…CI ILUZIA CUNOAŞTERII (Stephen Hawking).

         Nu prea vad cum genereaza mai mult CO2 un gaz oarecare decit petrolul sau carbunele. Gazul arde si da apa plus CO2. La petrol si carbune e mai complicat - apare sulful, fumul si altele. Pe urma, parca incepuram cu problemele de exploatare si am ajuns brusc la emisii. Orice ai arde nu vad cum reduci nenorocitul ala de CO2. Si, desigur, polonezii sint imbecili, iar bulgarii foarte destepti.

         V-am confundat cu un american get-beget deoarece vorbeati despre apa inflacarata de la robinet ca si cum ati vazut-o cu proprii ochi, fiindca despre fimuletul ala s-a mai scris.

         In fine miscari din astea cu legiuni de "oameni de stiinta" mobilizati pentru diverse cauze "nobile" tot rasar de zeci de ani - faptul ca un milion de indivizi repeta o prostie nu inseamna ca-i mai putin prostie. Au spus-o si Hitler si Lenin: "O minciuna repetata suficient de des devine un adevar."
  • -3 (9 voturi)    
   E greu de priceput? (Marţi, 17 ianuarie 2012, 18:17)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Daca stii sa citesti,reciteste articolul.De obicei toti dobitocii se dau ecologisti,crezand ca impresioneaza.Nu mai impresioneaza pe nimeni aceste fobii.Cei care se opun acestui proiect,sunt dovediti sustinatori ai GAZPROM si stii tu cine sunt astia.Da?
  • 0 (0 voturi)    
   Important (Luni, 13 februarie 2012, 23:24)

   adyyon [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   http://www.youtube.com/watch?v=9OGu2ylErNk
   http://www.gaslandthemovie.com/whats-fracking
   solutii:se pot trimite informatiile din mesaj prin e-mail tuturor firmelor din zonele care pot fi afectate,care se folosesc de apa [firme de sucuri,lapte,apa imbuteliata,etc ].Simplu,nu?Aa si sa nu uit,contactarea UE pentru a arata ce se petrece pe pamanturile Uniunii.Nu prea cred ca or sa le placa poluarea apelor in conditiile in care apa va fi o resursa strategica in viitor.
 • +2 (6 voturi)    
  UNDE??? (Marţi, 17 ianuarie 2012, 17:58)

  Sakura [utilizator]

  De când aţi scris prima oară şi până în prezent niciodată nu n-aţi spus UNDE anume vor fi aceste exploatări. Din ce deduc, va fi vorba de Transilvania.

  De ce este aşa un secret acest lucru?
  • +4 (6 voturi)    
   explicatia este simpla (Marţi, 17 ianuarie 2012, 18:22)

   ghita [anonim] i-a raspuns lui Sakura

   exploatarea implica spargerea "hidraulica" a rocilor care contin gaz metan. problema cu aceasta metoda de exploatare este ca produce seisme (pana-n 5 grade pana acum).....cum sa spuna ca exploateaza in vrancea ? :)))))
  • +2 (4 voturi)    
   Au spus, doar partial (Marţi, 17 ianuarie 2012, 18:34)

   ready4war [anonim] i-a raspuns lui Sakura

   Chevron are licente in Marea Neagra( Costinesti, Adamclisi si Vama Veche)-- in platoul continental.
   Din ce stiu eu, MOL are perimetre pe undeva pe langa Arad-Timisoara si daca nu ma insel deja a facut cateva foraje micute de explorare.
   Daca esti interesat de gazele de sist, gasesti undeva pe Youtube un filmulet despre cum se extrag gazele acestea.
 • +4 (8 voturi)    
  O noua Rosia Montana (Marţi, 17 ianuarie 2012, 18:22)

  Sorin [anonim]

  "Pe langa pe langa Chevron, mai sunt interesate de gazele de sist din Romania companiile MOL si Sterling Resources."

  Nu sunt cei de la Sterling implicatzi si in Roasia Montana???
 • +2 (6 voturi)    
  mda ... (Marţi, 17 ianuarie 2012, 18:31)

  tudorel [anonim]

  Internetul vuieste de articole despre cat de periculoasa pentru mediu este metoda (ex. http://en.wikipedia.org/wiki/Hydraulic_fracturing#Environmental_concerns) ... dnul. Alexandru Patruti ne asigura ca nu-i nicio problema.
  Acu' io ce sa mai cred? :))
  • -3 (3 voturi)    
   PUNETI-VA O PROBLEMA SIMPLA: (Marţi, 17 ianuarie 2012, 19:19)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui tudorel

   cui foloseste ? Adica cine are interes ca aceasta noua resursa sa nu fie disponibila. Avind in vedere ca tehnologiile sint americane si ca majoritatea miscarilor ecologiste sint precum patlagelele (verzi ca iarba pina cind se... inrosesc) trageti concluziile.

   Caz exemplar: La ora actuală Combinatul Norilsk (Rusia), care produce nichel, este unul din cei mai mari poluatori de pe glob, adică: 1% din emisiile întregii PLANETE la bioxid de sulf, cantităţi uriaşe de pulberi metalice, repectiv Stronţiu-90, Cesiu-137 (radioactive), Nichel, Cupru, Cobalt, Plumb, Seleniu (4 milioane de tone anual). Nu mai există nici un copac pe o rază de 48 de km, iar pătura de pulberi depusă face deja rentabilă exploatarea metalelor direct din stratul superior al solului ! (vezi Wikipedia)

   În acelaşi timp pe această uzină se bazează cîteva AVERI URIAŞE ALE UNOR OLIGARHI RUŞI CONTEMPORANI. – Greenpeace tace ca o balenǎ foarte moartǎ.

   Quod erat demonstrandum.
  • -2 (2 voturi)    
   Da,d-le. (Miercuri, 18 ianuarie 2012, 10:27)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui tudorel

   Este mai ecologic sa cumperi de la rusi.Ca asta vrei sa spui,dar o iei pe ocolite.Si daca,cumperi de la rusi este si cool.Atunci nu mai plange ca gazu-i scump si guvernu nu-ti da.Ai vrut sa fii cool.Fii cool.
 • +3 (5 voturi)    
  POLUAREA si SOCIETATEA CIVILA (Marţi, 17 ianuarie 2012, 19:23)

  qwe [anonim]

  am mai postat aceeasi info acum cateva zile: in SUA, la inceputul lui ianuarie, administratia obama a respins planul de a deschide o mina de uraniu. cei cu interesele uriase au invocat de la crearea de noi locuri de munca pana la siguranta energetica a tarii insa, pana la urma, reactia ferma a opiniei publice a determinat ca decidentii sa tina cont de argumente precum poluarea (cel mai important) precum si potentialul alternativ al zonei (turistic). va invit sa cititi cu atentie despre acest lucru. in atare conditii eu stau si ma intreb cum un "presedinte" de tara promoveaza un proiect precum Rosia Montana (cu riscurile de rigoare, nemaitinand cont de faptul ca Romania NU castiga nimic, in ciuda declaratiilor sforaitoare si a reclamei mincinoase) si, iata, cum de accepta ca un alt proiect sa se faca utilizand tehnologii riscante si poluante, mai ales cand Bulgaria tocmai ce a retras licenta pe astfel de considerente iar tari precum Franta si altele inteleg ca interzic astfel de tehnologii. DE CE?este vreun interes ca Romania sa fie o simpla furnizoare de resurse (inclusiv umane)? ps: dle basescu, cand se stopeaza furtul din bani publici prin stergerea datoriilor companiilor de stat (profund politizate)? si asta e doar un tip de furt. CSAT si alte institutii care teoretic ar veghea la binele Romaniei dorm sau nu mai exista?! mai exista constiinta acolo sus?
 • +5 (5 voturi)    
  Se pare ca romanii nu invata nimic de la vecinii l (Marţi, 17 ianuarie 2012, 19:47)

  Mi [anonim]

  Se pare ca nu Romania nu actioneaza deloc responsabil. De ce trebuie sa exploatam gazele de sist , mai ales ca asta inseamna poluare?Bulgarii sunt intelepti. Ei traiesc in tara lor, nu cei care exploateaza si polueaza.Noi de ce nu ne gandim si la viitor??? ...Si de ce nu am investi in surse de energie safe?
  • -3 (3 voturi)    
   Depinde de vecini. (Miercuri, 18 ianuarie 2012, 10:29)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui Mi

   In cazul acesta au vecinii de invatat de la noi.Suntem mult mai competenti si avansati in asemenea domenii.
 • +1 (1 vot)    
  Pt ca (Miercuri, 18 ianuarie 2012, 0:02)

  jeanvaljeanro [anonim]

  Basescu are o fobie cu Rusia. De fapt, e doar un complex de inferioritate fata de mamutul de la rasarit.
  • -1 (1 vot)    
   Tie iti plac mamutii? (Miercuri, 18 ianuarie 2012, 10:31)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

   Vii sau impaiati?Daca mamutul de la rasarit ar fi impaiat,cred ca nimeni nu ar avea nici-o fobie.Daca te pricepi la impaiat,fa o si te voi simpatiza in veci.
 • -3 (3 voturi)    
  Cata dezinformare (Miercuri, 18 ianuarie 2012, 1:41)

  Geo [anonim]

  1. Problemele din sua au fost datorita prostiei unor juniori in exploatarea gazelor, au fracturat zone apropiate de suprafata.
  2. E shale gas nu gaz de sist, asta e o tampenie. Sisturile is roci metamorfice, procesul de metamorfism distruge gazul si petrolul.
  3. In Canada se exploateaza de mai mult de 10 ani, fracturarea se face controlat iar adancimile is in jur de 2000m. Daca ar fi tectonizata zona nu s-ar mai putea exploata, dar fracturarea facandu-se in zone extremely tight...povestea cu cutremurele e tampenie.
  4. Mai nou s-a trecut la forarea orizontala cu fracturare pt oil.
  5. Mai repet odata e shale gas, o roca argiloasa siltica de obicei, cu o porositate de 0-3%, si fara nici o permeabilitate. Exploatata cu cap e o mina de aur. Uitativa numai sa vedeti cat de ieftin e gazul in north America, aproape de pomana.
 • +2 (2 voturi)    
  Suna foarte periculos (Miercuri, 18 ianuarie 2012, 8:23)

  Vanesa Gh [anonim]

  Acest gen de tehnologie care ne distruge stabilitatea pamantului de sub picioare ar trebui interzisa prin lege. Eu stiam ca Romania este o tara care protejeaza mediul, vezi opozitia fata de proiectul Rosia Montana. Aceste forari la mare adancime sunt de 10 ori mai periculoase decat cianura. Ca sa nu mai zic, dupa ce vom suge toate resursele subsolului, ce vom manca?
 • +2 (2 voturi)    
  sacrificam ala slab sa ne ingrasam (Miercuri, 18 ianuarie 2012, 14:52)

  Stefan [anonim]

  Azi sacrificam zona X, maine zona Y, dar poimaine copii nostrii unde o sa se duca ? Poate o sa fim alesi sa fim sacrificati noi la anu ca am fi buni pentru parizer.
  Tehnologia asta e cunoscuta ca find pe marginea de a fi interzis din cauza poluarii masive pentru un castig "decent".
 • +1 (1 vot)    
  pericol de cutremure medii (Miercuri, 18 ianuarie 2012, 17:14)

  lupu [anonim]

  in afara de problemele de mediu, fractarea a cauzat un cutremur destul de mare in Oklahoma - 5.6 grade pe scara Richter.

  nu mi se pare o idee buna sa exploatezi aceste gaze acum - ar fi bine sa mai perfectioneze tehnicile o vreme, sa se vada mai clar care sunt riscurile.

  http://pesn.com/2011/11/06/9601949_5.6_Fracking_Earthquake_Hits_Oklahoma/
 • 0 (0 voturi)    
  petitie anti exploatare (Marţi, 31 ianuarie 2012, 12:34)

  Miruna [anonim]

  aici puteti semna impotriva acestei initative. http://www.petitieonline.com/nu_vrem_exploatarea_gazelor_de_sist_in_romania_prin_fractionare_h
 • 0 (0 voturi)    
  concesiune (Sâmbătă, 11 februarie 2012, 19:35)

  marina stefan [anonim]

  guvernul adrian nastase in dec. 2004 a acordat prima concesiune pentru explorare si exploatare prin hg, iar pe acelasi tipic, cu copy/paste, boc a facut-o pentru chevron anul trecut. nu e vb de licente ci de concesiuni!!!
 • 0 (0 voturi)    
  ce facem? (Luni, 1 aprilie 2013, 18:23)

  Ciprian [anonim]

  In primul rand cei de la Chevron nu sunt obligati sa ne dea gaze daca incep exploatarea doar activitatile le desfasoara pe banii lor. In Europa doar in Polonia se fac exploatari ale gazelor de sist prin fracturare hidraulica , in restul tarilor din Europa sunt interzise. Fracturarea hidraulica distruge tot mediul inconjurator, apa sol , toate straturile de sol vor fi amestecate , se vor produce aluneri de teren , cutremure , vor fi multe substante chimice in sol , implicit in hrana animalelor apoi pe mesele noastre , si te intrebi dupa de unde ne imbolnavim de tot felul de tumori. Panza freatica a apei o sa fie afectata si nu o sa fie apa potabila, de cutremure nici nu mai zic mai ales ca zona Vrancea este foarte aproape de judetul vaslui , sa fereasca d-zeu de un cutremur ca disparem ca natiune. Chevron o sa ne ia toate gazele pentru putinele locuri de munca care o sa le faca . Multe greseli s-au facut pana acum in Romania , privatizari , evaziuni fiscale multe si multe , dar asta e prea josnica. Pai ce noi suntem cobai ?? Dupa ce ca vin sa ne fure tot gazu , mai suntem cobai si ne mai distruge si mediul ... Fratilor unde suntem ... unde mergem ??????


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by