Presedintele ANRE catre premier: Exporturile de energie nu sunt intrerupte, ci doar limitate in orele de varf

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 15 februarie 2012, 14:21 Economie | Energie


Premierul Mihai-Razvan Ungureanu a avut o intalnire de lucru cu ministrii Finantelor, Economiei, Justitiei si cu presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). In cadrul intalnirii, presedintele ANRE, Iulius Plaveti, a prezentat premierului o informare referitoare la situatia exporturilor de energie. Acesta a aratat ca exporturile nu sunt intrerupte, ci doar limitate, in orele de varf, si nu exista riscul sistarii energiei electrice catre consumatorii casnici sau industriali, informeaza Guvernul.

In cadrul intalnirii s-a discutat si despre masurile necesare pentru cresterea veniturilor bugetare si combaterea evaziunii fiscale. In acest sens, premierul a decis ca vineri, la ora 10:30, sa aiba loc, la Palatul Victoria, reuniunea autoritatilor cu atributii in acest domeniu, in cadrul comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale.

O alta tema de discutie a fost acordul incheiat cu organismele financiare internationale si angajamentele asumate de Romania in cadrul acestui acord.

Guvernul a aprobat marti proiectul de hotarare prin care Transelectrica va putea limita sau sista temporar livrarile de energie electrica la export, astfel incat sa nu existe probleme in alimentarea cu energie electrica a populatiei si consumatorilor industriali interni.

Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, se constata o lipsa substantiala de energie electrica pe piata. Aceasta in conditiile in care nivelul de apa din raurile si lacurile interioare a ajuns la valori sub 50%.

Cauzele deficitului de energie electrica

 • reducerea nivelului de apa din raurile si lacurile interioare la valori sub 50% fata de debitele normale ale Dunarii, cu consecinta activarii clauzei de forta majora de catre S.C. Hidroelectrica S.A.;
 • cresterea consumului de gaze naturale in vederea asigurarii incalzirii populatiei in conditii de temperaturi foarte scazute;
 • cresterea continua a preturilor internationale la combustibil, inclusiv pentru gazul metan provenit din import;
 • dificultatea asigurarii livrarilor de carbune (atat huila cat si lignit) in conditii de ger si viscol;
 • dificultatea asigurarii resurselor de gaze naturale si a utilizarii pacurii in centrale in conditii de ger si viscol.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2033 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  nu intrerupeti exporturile (Miercuri, 15 februarie 2012, 14:56)

  Mazeta [utilizator]

  ca se intrerup si spagile
 • +2 (2 voturi)    
  Curentul e subtensiune de luni de zile (Miercuri, 15 februarie 2012, 15:12)

  Ionel [anonim]

  Eu locuiesc in Ilfov si am tensiune in retea 140V-160V, in loc de 230V cum scrie in contract. Solutia perfecta sa-ti strici toate electronicele si electrocasnicele.In plus nu poti gati sau incalzi nimic.
  E un dezastru care tine de 4 luni, de prin octombrie.
  ANRE e o sluga a ENEL, spun asta pentru ca desi , noi, niste cetateni , am facut reclamatii ANRE ne-a rspuns ca nu are ce face, ca asta e viata. ANPC -ul a spus ca doar ENEL are juridictie in probleme legate de curent.
  Si uite-asa ENEL, companie italiana, isi bate realmete joc de romani, sub privirea blanda a ANRE.
  Demisia domnilor de la ANRE, asta vrem.DE-MI-Si-A.
  • 0 (0 voturi)    
   Ionele draga, (Miercuri, 15 februarie 2012, 15:27)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui Ionel

   Pierzi timpul adresandu-te cui nu trebuie.Trebuie sa te adresezi in scris celor de la Protectia Consumatorului din jud Ilfov si tot in scris celor de la ENEL.Nu uita sa ceri sa-ti dea numar de inregistrare la cerere si nu pierde biletelul cu numarul de inregistrare.Daca nu-ti vor raspunde toti si cu rezolvare,daca ai dreptate ,iti dau voie sa ma injuri.Fa reclamatia intodeauna scrisa.Dar este posibil ca si vre-un vecin sa te injure pentru asta.Daca vecinul are putere instalata mai mult decat are voie ,scade tensiunea la d-ta.Daca vecinii au tensiunea buna,trebuie sa te schimbe pe alta faza.Este si interesul celor de la ENEL ca fazele sa fie echilibrate din punct de vedere al consumului.
   • +1 (1 vot)    
    Am facut ce spui tu, la virgula. (Miercuri, 15 februarie 2012, 16:05)

    Ionel [anonim] i-a raspuns lui mircea

    La ENEL am facut 5 plangeri.In van, nu s-a miscat nimic.
    ANPC Ilfov si-a declinat competenta, mi-au raspuns in scris ca in cauze legate de electricitate competenta este a ANRE
    ANRE mi-a raspuns dupa 30 de zile ca nu au toate datele necesare si ca ENEL inca nu le-a dat un raspuns
    Dupa alte cateva zile ANRE a revenit si mi-a scris ca e o problema de retea, prea multi consumatori, infrastructura nu face fata. Mi-au scris ca singura solutie e sa mai astept.
    Nu tu o amenda catre Enel, nu tu o somatie, o cercetare la fata locului !?
    Reteaua a fost ok 2 ani si, pentru ca au conectat aiurea zeci de noi locuinte, a ajuns sa furnzeze 140-160V. Toti vecinii mei au aceeasi tensiune.
    In tara asta platim degeaba autoritati de reglementare, ele tin tot cu companiile vinovate.
    Pana la urma e vina ENEL ca nu investeste in retele.Eu mi-am platit pana si stalpul de curent, care a doua zi a intrat in posesia lor.Ca asa-s facute legile in tara asta.
  • -1 (1 vot)    
   explicatii (Miercuri, 15 februarie 2012, 15:35)

   cetatean documentat [anonim] i-a raspuns lui Ionel

   Daca ai o tensiune efectiva atat de mica inseamna ca sistemul este dezechilibrat, altii, de pe alte faze au peste 240V. La ei este pericol de a arde echipemante, nu la tine. Dezechilbrarea se datoreaza depasirii puterii instalate aprobate. Daca ai 3 caloroifere electrice deja esti in culpa si nu ai voie sa te plangi. Sistemul energetic decupleaza automat consumatorii cand se depaseste consumul permis. Primul semn ca sunt astfel de probleme este scaderea frecventei in retea ceea ce nu este cazul... Deci inainte sa te plangi, documenteaza-te!
   • +1 (1 vot)    
    Toata strada are probleme. (Miercuri, 15 februarie 2012, 16:12)

    Ionel [anonim] i-a raspuns lui cetatean documentat

    Am curent trifazic.Seara scade pe fiecare faza la 140-160V. Eu consum foarte putin curent, stau o ora-doua seara acasa, am becuri economice si electronice f buna calitate, am centrala pe gaze.
    E o problema generala pe strada mea, cei de la Enel au recunoscut ca atat pot furniza 140-190V.
    M-am documentat.Am hartii.Si ce sa fac cu ele ?
    Pana la urma mi-am luat un regulator de tensiune pentru bucatarie dar e o solutie temporara si m-am umplut de fire. Deja, de la tensiune scazuta, mi s-a stricat DVR-ul de la sistemul de securitate si hota. Restul echipamentelor functioneaza deficitar, ma stept sa-mi pice hidroforul si pompa de apa.Asta au patit unii vecini.
    • 0 (0 voturi)    
     E greu de inteles . (Miercuri, 15 februarie 2012, 17:17)

     mircea [anonim] i-a raspuns lui Ionel

     Cei de la ENEL trebuiau sa fie mai interesati decat d-ta.La ce spui,ca seara scad toate trei fazele,deci nu-i dezechilibru de faze,ar trebui ca transformatorul sa ia foc.Ce fel de protectie o avea ,nu inteleg.Normal,daca sarcina depaseste puterea maxima disponibila a tranformatorului ar trebui ca acesta sa decupleze automat si dupa un timp sa se recupleze.Dupa cateva actionari din astea ar trebui sa ramana oprit si sa nu mai poata fi pornit fara o verificare si comanda manuala.Ai tigani prin zona?Intreb,pentru-ca,de obicei acestia fura curent si se incalzesc la electric.Trebuie sa insisti pe la factorii de decizie.Primarul ce spune?
    • 0 (0 voturi)    
     tot explicatii (Miercuri, 15 februarie 2012, 17:33)

     cetatean documentat [anonim] i-a raspuns lui Ionel

     Din diagrama fazorilor de tensiune rezulta clar ca daca pe o faza tensiunea e mai mica automat pe celelalte creste. Totul tine de o incarcare cat mai simetrica. La extrem, daca pe o faza consumul este maxim (impedanta nula, scurt-circuit) pe celelalte doua tensiunea ajunge la 380V in loc de 220V. Se poate determina daca sistemul este dezechilibrat daca se masoara tensiunea intre nulul de lucru de la priza si nulul de protectie (impamantare). Daca difera mult de zero, atunci evident este o problema de incarcare gresita. Daca fenomenul apare pe o intreaga strada, atunci inseamna ca toti sunt pe o singura faza... iar o alta strada are tensiuni de 300V la prize.
     • 0 (0 voturi)    
      Eu nu sint electrician (Miercuri, 15 februarie 2012, 17:49)

      Ionel [anonim] i-a raspuns lui cetatean documentat

      Nu stiu prea multe date tehnice.Am doar masuratorile facure de o echipa ENEL pe stalp si mai am tensiunea de intrare in stabilizator, acolo vad aceti 140-160V in fiecare seara.In rest la diagrame sau alte chestiuni tehnice nu ma pricep.
      Totusi ceva s-a schimbat in octombrie.
      Pana atunci aveam cate 20 de inreruperi ale curentului pe zi.Cadea si revenea intr-o veselie, zi si noapte. Cand, in octombrie, nu au mai aparut intreruperi am zis ca au reparat astia reteaua, ura, ce bine.Numai ca a aparut acest nou fenomen, lipsa tensiunii. O fi o legatura intre ele ?
      • 0 (0 voturi)    
       Explicatii (Duminică, 26 februarie 2012, 17:13)

       Anonim [anonim] i-a raspuns lui Ionel

       Este posibil, asa cum am citit in raspunsurile de mai sus, ca cei de la ENEL sa fi bransat foarte multi consumatori pe acea retea. Probabil in octombrie au schimbat transformatorul(de obicei au in dotare pentru mentenanta), deoarece era supraincarcat si nu putea face fata. Acum problema este reteaua subdimensionata. Practic daca ai 140-160V intre L1-N, L2-N si L3-N inseamna ca ai o cadere de tensiune foarte mare ce se poate remedia prin redimensionarea conductoarelor.acelei LEA 0,4kV sau prin adaugarea unui nou circui in paralel si bineinteles transferul a "n" consumatori existenti pe acest nou circuit. Pana una alta trebuie sa se faca proiectul, emiterea autorizatiilor, samd. S-ar putea sa mai dureze. Sugerez sa faci impreuna cu toti vecinii care au aceeasi problema o adresa la ENEL. Poate asa se sesizeaza si problema o sa se rezolve mai rapid. De altfel sunt o multime de firme care fac aceste tipuri de lucrari, si in aceasta perioada nu cred ca sunt foarte ocupati. Succes!
 • 0 (0 voturi)    
  stire de doi lei (Miercuri, 15 februarie 2012, 17:08)

  ia cucu [utilizator]

  Draga HOTNEWS,

  Dar de stirea asta ce spuneti? Merita publicata?

  http://www.lemonde.fr/europe/article/2012/02/15/le-parquet-de-milan-requiert-cinq-ans-de-prison-contre-berlusconi_1643544_3214.html#ens_id=1191686

  Sau preferati sa-mi povestiti cum ministrul X nu a mancat nimic de dimineata?
 • 0 (0 voturi)    
  Adica... (Miercuri, 15 februarie 2012, 18:28)

  miguel [anonim]

  Hahaianu avea dreptate? Si astia nu stiau cum sa-l zboare mai repede?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by