​Actionariatul bursei de energie (OPCOM) ar putea suferi modificari importante in urmatorii ani, au declarat pentru HotNews.ro surse din sector. In acest moment, unicul actionar este Transelectrica, societatea care la randul ei este controlata de Ministerul Economiei. Intr-o prima etapa, actiunile OPCOM ar putea fi impartite intre Ministerul Economiei, Transelectrica si Transgaz. Ulterior, isi vor vinde participatiile catre investitori privati si chiar catre institutii financiare internationale, astfel incat niciuna dintre partile implicate sa nu detina mai mult de 5% din OPCOM.

In vederea implementarii directivelor europene (72/2009 si 73/2009) privind organizarea pietei energiei electrice, respectiv a gazelor naturale, Transelectrica si Transgaz nu vor mai fi subordonate Ministerului Economiei, urmand sa ajunga in subordinea altor ministere. Astfel, o parte din actiunile OPCOM va trece la Ministerul Economiei, restul participatiilor urmand sa fie impartite in mod egal intre Transelectrica si Transgaz. Motivul pentru care Transgaz intra in aceasta ecuatie este ca incepand cu 1 ianuarie 2012, OPCOM va pune in functiune o platforma de comercializare a gazelor naturale (bursa gazelor). Cel putin asa prevede un memorandum semnat de ministrul economiei, Lucian Bode.

"Undeva la nivelul anilor 2014-2015 am putea avea actionariat diversificat la OPCOM, fiecare cu maxim 5%", au spus sursele citate. Potrivit acestora, pentru mai multa credibilitate, ar putea fi atrase in actionariat si institutii financiare precum BERD. De asemenea, actiunile vor fi impartite in asa fel incat actorii de pe piata energiei electrice sa detina cote egale cu cei de pe piata gazelor naturale. In plus, proiectul vizeaza si formarea bursei regionale prin implicarea unor state precum Ungaria, Bulgaria, Serbia.

Intreaga schema este discutata si analizata cu reprezentantii delegatiei FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Insa, soarta proiectului depinde in foarte mare masura de viziunea noii echipe guvernamentale, dar si de modul in care va fi dezbatut proiectul noii Legi a Energiei Electrice in Parlament. De varianta finala a proiectului depinde foarte mult si cum va functiona bursa energiei in Romania. Varianta aprobata de Guvern si dezbatuta in comisiile de specialitate din Senat prevede functionarea unui singur operator pe piata. Insa, sunt presiuni in vederea adoptarii unor amendamente care sa permita infiintarea mai multor "burse ale energiei". In acest moment OPCOM este singura piata autorizata sa intermedieze tranzactii cu energie electrica. Pe de alta parte, Bursa Romana de Marfuri face demersuri in vederea obtinerii licentei pentru administrarea pietei centralizate intrazilnice si pietei centralizate pentru ziua urmatoare.