Deputatii au aprobat, in plenul Camerei Deputatilor, proiectul noii Legi a energiei electrice si a gazelor naturale cu 186 voturi "pentru", 3 "impotriva" si 7 "abtineri". Proiectul a primit votul final in Parlament avand in vedere ca dezbaterea a avut loc in camera decizionala. Prezent la dezbateri, ministrul economiei, Daniel Chitoiu, a declarat ca pana la sfarsitul anului, piata energiei va fi una concurentiala. "Pot sa va asigur ca pana la sfarsitul acestui an va exista o piata concurentiala, nu vor mai exista contracte bilaterale cu baieti destepti. Pot sa va garantez acest lucru", a spus Chitoiu raspunzand unei intrebari adresate de deputatul PDL Mircea Toader. Proiectul legii prevede liberalizarea totala a pietei energiei incepand chiar din acest an.

Chitoiu a mai spus ca in privinta anularii contractelor existente, nu poate spune "modalitatea si rezultatul negocierilor". "Rezultatul il veti vedea in perioada urmatoare", a adaugat ministrul.

Legat de liberalizarea pietei, Daniel Chitoiu spune ca majorarile (n.red. de preturi) trimestriale sau semestriale "sunt destul de rezonabile astfel incat sa nu aiba influente majore asupra consumatorilor finali si veniturilor populatiei".

Membrii comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor au votat, miercuri, in unanimitate proiectul de lege a energiei electrice si gazelor naturale. Urmeaza votul final din plenul Camerei Deputatilor, aceasta fiind camera decizionala. In proiectul acestei legi au fost introduse anumite prevederi care limiteaza profiturile "baietilor destepti" din energie, a afirmat presedintele comisiei, Iulian Iancu. "Incepand de la aceasta lege, subiectul baietilor din Romania se inchide definititv", a spus Iancu.

Noua lege face referire, "in termeni generali", la liberalizarea totala a pietei energiei electrice si a gazelor naturale. Iancu sustine ca in baza acestei legi, Executivul va fi acela care va aproba prin hotarari de Guvern graficul de liberalizare treptata.

In privinta "baietilor destepti", Iulian Iancu a precizat ca furnizorul va alimenta un fond special cu sume din veniturile obtinute cu energie electrica. "Sumele care s-au pierdut pana acum, anual, s-au pierdut din sumele legate de siguranta sistemului energetic national. De acum, aceste sume se duc la siguranta sistemului", a spus Iancu. Potrivit acestuia, in textul legii mai exista prevederi privind vanzarea pe piata a energiei electrice si a gazelor naturale in mod transparent, nediscriminatoriu si concurential.

  • "Guvernul, cu avizul Consiliului Concurentei, poate decide constituirea unui fond de solidaritate pentru sustinerea financiara a consumatorului vulnerabil, constituit din contributia si/impozitarea suplimentara a profiturilor neasteptate ale producatorilor si furnizorilor de energie electrica si gaze naturale, realizate ca urmare a unor situatii favorabile ale pietei si/sau tranzactii conjuncturale. Modul de constituire si utilizare a fondului se stabileste prin hotarare a Guvernului", se arata in proiectul Legii.

UPDATE Intr-o varianta anterioara se prevedea ca "Fondul este constituit din diferenta dintre veniturile realizate din activitatea de furnizare a energiei electrice sau a gazelor naturale si cheltuielile aferente acestei activitati inmultite cu 1,08". Acest amendament a fost modificat in sensul ca Executivul este acela care decide cum se constituie si cum se utilizeaza fondul.

In ceea ce priveste liberalizarea, graficele de deschidere treptata a pietei energei electrice si gazelor naturale nu vor fi introduse in textul legii ca anexe. Acestea vor fi aprobate prin HG la propunera Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. Pana in prezent, aceste grafice au primit acordul de principiu al Guvernului prin doua memorandumuri, unul pe energia electrica si celalalt pe gazele naturale. Liberalizarea se va face treptat incepand din 2012 pana in 2018.

  • Pentru gazele naturale, calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate se aplica de la 1 decembrie 2012 pentru clientii industriali, respectiv de la 1 iulie 2013 pentru clientii casnici. In lege se prevede "furnizarea gazelor naturale la pret reglementat si in baza contractelor-cadru pana la 31 decembrie 2014 pentru clientii noncasnici, cu exceptia cazului in care la aceasta data se constata existenta unei diferente semnificative intre pretul de comercializare a productiei interne si pretul european de import care ar putea periclita stabilitatea pietei, situatie in care termenul se prelungeste pana la 31 decembrie 2015". In privinta consumatorilor casnici, este prevazuta "furnizarea gazelor naturale la pret reglementat si in baza contractelor-cadru pana la 31 decembrie 2018".
  • Pentru energia electrica, tarifele reglementate vor fi eliminate incepand cu 1 septembrie 2012 pentru clientii noncasnici, respectiv la data de 1 iulie 2013 pentru clientii casnici. Furnizarea de energie electrica in conditiile reglementate se realizeaza pana la data de 31 decembrie 2013 pentru clientii noncasnici (industriali), respectiv pana la data de 31 decembrie 2017 pentru clientii casnici, se mai arata in lege.

Vezi cum arata calendarul liberalizarii preturilor la gaze

Vezi cum arata calendarul liberalizarii preturilor la energia electrica