Azerbaidjan si Turcia au semnat, ieri, un acord interguvernamental pentru constructia gazoductului Trans-Anatolian (Tanap), potrivit unui comunicat al companiei Socar. Gazoductul cu o lungime de 2000 de kilometri va face legatura intre frontiera Turciei cu Azerbaidjan si granita Turciei cu Bulgaria si presupune transportul gazelor naturale din zacamantul Shah Deniz II din Azerbaidjan catre Europa.

"Acordul, semnat ieri de Presedintele Azerbaidjan Ilham Aliev si prim-minstrul Turciei Tayyp Erdogan reprezinta punerea in aplicare a memorandumului de intelegere incheiat intre cele doua state la sfarsitul anului trecut. Proiectul TANAP reprezinta calea prin care resurse importante de gaze naturale din Azerbaidjan ajung pe pietele europene. Proiectul TANAP este in acelasi timp unul care vine sa creasca securitatea energetica a Europei prin diversificarea resurselor de gaze naturale", a declarat Hamza Karimov, CEO Socar Romania.

Capacitatea gazoductului este proiectata initial pentru transportul a 16 miliarde de metri cubi pe an (6 miliarde de metri pentru Turcia si 10 miliarde de metri cubi pentru restul Europei) pentru ca, pe viitor, acesta sa ajunga la o capacitate de 30 de miliarde de metri cubi si apoi de 60 miliarde de metri cubi. Valoarea investitiei implementarii proiectului TANAP este estimata la peste 20 de miliarde de dolari.

Conform acordului interguvernamental parafat intre Turcia si Azerbaidjan, Turcia are o participatie de 20% in proiectul TANAP, in timp ce compania petroliera azera Socar detine o participatie de 80%.

Actionarii Nabucco iau in calcul o posibila fuziune cu proiectul turco-azer TANAP.Consortiul Nabucco a inaintat in luna mai consortiului Shah Deniz II o noua propunere privind constructia unui gazoduct numit “Nabucco Vest”, care ar urma sa transporte gaze naturale provenind din regiunea caspica, incepand de la granita dintre Bulgaria si Turcia pana la Baumgarten si mai departe. Nabucco Vest reprezinta un concept revizuit al proiectului Nabucco. Conceptul prevede construirea unui gazoduct cu o lungime de 1300 km care va pleca de la granita Bulgariei cu Turcia catre terminalul central-european de gaz. Nabucco West va avea o lungime si o capacitate de transport semnificativ mai reduse.