Premierul Victor Ponta a sustinut la inceputul sedintei de Guvern de miercuri ca toate contractele bilaterale cu "baietii destepti" au fost reziliate pana acum. In realitate, din cele 10 contracte bilaterale, au fost denuntate 6 contracte, pentru unul a fost semnat un nou acord, iar pentru celelate trei urmeaza sa fie luate decizii. Ponta a mai spus ca este o realizare prin "faptul ca nu mai pierdem peste 1,5 miliarde euro pe baza unor decizii, semnaturi ale lui Videanu". In realitate, semnaturile apartin fostilor directori generali ai Hidroelectrica. Unul este Traian Oprea, cel care a fost trimis in judecata, alaturi de fostul ministru Codrut Seres, pentru complot si subminarea economiei nationale.Celalalt este Mihai David, membru PSD, in perioada in care a semnat prelungirea contractelor pana in 2018.

"Veştile de la Hidroelectrica sunt foarte bune. Ce nu a reuşit niciun Guvern şi niciun preşedinte care se laudă pe la televizor, am reuşit noi. S-au reziliat toate contractele bilaterale. Este o veste buna si faptul că nu mai pierdem peste 1,5 miliarde euro pe baza unor decizii, semnături ale lui Videanu. Toată lumea a zis că nu o să reuşim nici noi", a spus Victor Ponta.

Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a decis ieri denuntarea contractului cu faimosul trader de energie, Energy Holding. Potrivit notificarii transmise catre Energy Holding, contractul de vanzare-cumparare inceteaza incepand cu 15 august 2012. In cursul zilei de astazi, vor fi luate decizii si in cazul contractelor cu Elsid si Electrocarbon.

La sfarsitul saptamanii trecute au fost denuntate contractele incheiate cu Alpiq RomIndustries (fost Buzmann Industries) si Alpiq RomEnergie (fost EHOL Distribution). De asemenea, Hidroelectrica a denuntat, saptamana trecuta, si cele doua contracte bilaterale pe care le avea cu unul dintre traderii din energie, Energy Financing Team (EFT). Pe 26 iunie, a fost denuntat contractul cu Euro- PEC, un alt "baiat destept" din energie.

Pe de alta parte, a fost incheiat un nou acord cu Electromagnetica. Potrivit noilor termeni contractuali, pretul va fi de 198 lei/MWh in 2012, fata de 140 lei/MWh in 2011. In acest moment, pretul mediu de pe OPCOM este de 220 lei/MWh.

Pentru contractul cu Alro va fi luata o decizie pana la inceputul lunii august.