Raspunsul Rusiei la ancheta Comisiei Europene: Vladimir Putin plaseaza Gazprom sub protectia sa, in numele intereselor strategice
Potrivit decretului semnat marti de Putin, comunicarea de informatii despre activitatile acestor societati "cerute de servicii din tari straine, organizatii internationale, uniuni de tari straine" sunt supuse unei aprobari a puterii executive.
Gazprom a precizat ca acest decret se refera si la activitatile sale.
"Asa cum indica decretul, Gazprom nu va furniza de acum inainte informatii despre activitati sau de reduceri de preturi decat cu acordul prealabil al autoritatilor competente, asa cum e cazul si pentru orice modificare tarifara", a declarat un purtator de cuvant al gigantului, Serghei Kuprianov, citat de agentia Ria Novosti.
"Nu mai este cazul sa se adreseze noua" pentru reduceri de preturi, a spus si presedintele Gazprom, Alexei Miller, pentru agentia Interfax.
Decretul supune aprobarii autoritatilor ruse modificarea acordurilor semnate in trecut de catre intreprinderile "strategice" cu partenerii din afara tarii "si toate documentele legate de politica comerciala in aceste tari straine".
De asemenea, statul va trebui sa aprobe orice cedare de parti detinute de aceste companii in societati straine, ale drepturilor in activitati comerciale in straintate sau a bunurilor imobiliare din afara Rusiei.
Rusia va refuza sa aprobe astfel de masuri daca ele sunt de "natura sa aduca prejudiciu intereselor economice" ale Federatiei, adauga decretul.
Decretul este publicat dupa ce Comisia Europeana a anuntat saptamana trecuta ca a deschis o ancheta care vizeaza Gazprom, compania fiind suspectata ca a ingradit concurenta si a manipulat preturile in mai multe tari din Europa centrala si de Est.
Tarile vizate sunt Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Lituania, Letonia si Estonia.
Vladimir Putin a precizat marti ca spera ca toate problemele cu Comisia Europeana sa fie rezolvate cat mai rapid.
"Ne-ar placea ca toate chestiunile, care starnesc confuzie inca pentru Comisia Europeana, sa fie lamurite cat mai rapid sa sa putem lucra in liniste impreuna", a declarat el.
Kuprianov a acuzat insa Comisia Europeana ca incearca sa faca preisuni asupra Gazprom, prin aceasta ancheta, pentru a obtine reduceri de preturi.
"Lansarea unei anchete formale de catre Comisia Europeana impotriva Gazprom poate fi considerata, la fel ca si perchezitiile efectuate anul trecut in filialele sale (din UE, n.r.), drept o preiune vizand influentarea preturilor si a rezultatelor negocierilor comerciale, ceea ce contravine principiilor pietei", a spus Kuprianov, citat de Interfax.
El a anuntat, in acest context, intentia grupului, al carui principal client este in prezent Uniunea Europeana, de a-si majora exporturile spre tari din Asia.
Comisia Europeana a precizat miercuri ca a luat nota de decizia presedintelui Vladimir Putin.
"Am luat nota de acest anunt, dar la acest stadiu nu avem comentarii particulare", a declarat Antoine Colombani, purtator de cuvant al comisarului pentru Concurenta Joaquin Almunia.
"In ceea ce priveste ancheta in sine, Comisia isi va efectua investigatiile", a precizat Colombani, adaugand ca "pentru a face asta, va trebui in mod evident sa ceara informatii de la Gazprom".

Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
Pe ce se bazează Bill Gates când le cere țărilor bogate să consume carne artificială. Incursiune în lumea biotehnologiei: „E o senzație de autodumnezeire care poate deveni periculoasă”
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
Si misto si cu rezolvarea "rapida".. Rapid ar fi ca in:
"Tu esti, Mircea?
Nu!"
:)))
Bine ca macar in ultimul ceas au consimtit la proiectul " Nabuco" si poate ca le vine mintea la cap si il urgenteaza. Doar asa, "dispozitia" lui Putin nu va mai conta iarna.