Rusia a pus in serviciu luni a doua conducta a gazoductului submarin Nord Stream, dubland capacitatea de transportare a gazelor naturale spre Europa, un proiect strategic dar cu perspective discutabile, scrie AFP.

Punerea in serviciu a acestei noi conducte in golful Portovaia (marea Baltica), la nor de Sankt Petersburg, aduce de la 27,5 ka 55 miliarde de metri cubi pe an volumul de gaze care ar putea ajunge pe pietele Europei occidentale, via fundul marii Baltice si Germania.

Prima conducta a acestui gazoduct de 1.220 km a fost lansata in noiembrie 2011.

Proiectul este realizat de un consortiu din care fac parte Gazprom, germanii E.On Ruhrgas si BASF-Wintershall, olandezii Gasunie si francezii GDF Suez. Comitetul actionarilor este prezidat de fostul cancelar german Gerhard Schroeder, prieten cu presedintele rus Vladimir Putin.

Seful statului rus a laudat definitivarea unui proiect "capabil sa satisfaca nevoile in crestere ale Europei in ceea ce priveste resursele energetice", intr-un mesaj video difuzat in cadrul unei ceremonii.

Aceste perspective sunt puse insa in discutie de diversificarea surselor europene de aprovizionare, in special cu ajutorul dezvoltarii extractiei de gaze de sist, scria luni presa rusa.

Gigantul Gazprom se afla de mai multe luni de zile in colimatorul Comisiei Europene, care a deschis in septembrie o ancheta impotriva grupului rus pentru ingradirea concurentei si manipularea preturilor in mai multe tari ale Europei centrale si de est.

Tensiunea a crescut dupa ce Kremlinul a decis sa plaseze Gazprom sub protectia statului, din cauza importantei sale strategice.