Productia petroliera a Rusiei a atins in 2012 cel mai inalt nivel al sau de la destramarea fostei URSS, au anuntat miercuri autoritatile ruse, in timp ce productia de gaze naturale a inregistrat o scadere puternica din cauza stagnarii vanzarilor in Europa, a relatat miercuri canalul international de televiziune France 24, citat de Agerpres.

Ministerul rus al Energiei a indicat ca productia de petrol si gaz condensat a crescut cu 1,3 % in 2012, ajungand la 518 milioane de tone, respectiv 10,4 % barili pe zi, un nivel istoric pentru Rusia postsovietica.Anul trecut, Rusia atinsese deja un record, respectiv de 10,28 milioane de barili pe zi.

Aceasta crestere a productiei consacra Rusia ca prim producator de petrol din lume, detronand Arabia Saudita.

Grupul public Rosneft, care reprezinta 22,8 % din piata rusa de petrol, ar urma in acest an sa ajunga la peste 40 %, gratie achizitionarii TNK-BP in octombrie 2012.

In schimb, productia de gaze naturale a Rusiei a scazut cu 2,3 %, ajungand la 655 miliarde de metri cubi, ca urmare a prabusirii vanzarilor sale in Europa.

Productia gigantului rus din domeniul gazelor naturale Gazprom a ajuns la 478,8 miliarde de metri cubi in 2012, fata de 513,1 miliarde de metri cubi in 2011.

Confruntat cu o scadere a cererii din partea majoritatii clientilor sai europeni, afectati de criza economica, Gazprom resimte si efectele deciziei Uniunii Europene de a-si diversifica sursele de aprovizionare cu gaze in scopul de a depinde mai putin de Rusia, de unde provine 30 % din gazul sau.