Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii vor prezenta Guvernului, saptamana viitoare, o nota privind sprijinirea consumatorilor vulnerabili, in conditiile liberalizarii pietei energiei electrice si a gazelor naturale, a anuntat premierul Victor Ponta. "E si procedura semnalata de Comisia Europeana, dar avem si in acordul cu FMI si lucrurile trebuie sa mearga impreuna: liberalizarea preturilor la energie, cu un tip de protectie - prin tarif social - si pentru consumatorul vulnerabil, care sa ne permita un grad de suportabilitate a preturilor in energie. Preturile la energie, in acest moment, reprezinta - nu doar pentru Romania sau pentru Bulgaria, tara vecina, ci pentru toata Europa - probabil principala provocare a anului 2013". Reamintim ca Romania a ajuns in fata Curtii Europene de Justitie din cauza faptului ca nu au fost adoptate masuri de sprijinire a consumatorilor vulnerabili.

"Preturile la energie afecteaza, pe de o parte, populatia, pe de alta parte, afecteaza grav competitivitatea industriei europene. Si, evident, in spirit european, cautam tot felul de masuri pentru a atenua efectele produse", a mai spus Ponta.

Autoritatile nu au adoptat nicio masura legata de protectia consumatorilor. Practic, autoritatile romane au adoptat in iunie 2012 o noua legislatie (Legea 123/2012) privind piata energiei electrice si gazelor naturale, astfel incat sa fie transpuse directivele europene, insa nu complet. Este vorba de directivele 72/2009 privind piata energiei electrice si 73/2009 privind piata gazelor naturale. Legea face referire la liberalizarea pietei, indicand un calendar de crestere treptata a preturilor, atat la energia electrica, cat si la gazele naturale. Concomitent, ar fi trebuit adoptata si o legislatie referitoare la protectia consumatorilor afectati in mod direct de cresterile de preturi. Nici pana in momentul de fata nu a fost adoptat un act normativ referitor la protectia consumatorilor vulnerabili. De altfel, nu exista nici macar o definitie clara a consumatorului vulnerabil si nu se stie cine ar putea intra intr-o astfel de categorie.

La gaze, in cazul consumatorilor industriali, prima etapa a liberalizarii a avut loc pe 1 februarie 2013 cand preturile au crescut cu 5%. Vor urma alte cresteri in aprilie (5%), iulie (5%) si octombrie (3%). Pentru consumatorii casnici, liberalizarea incepe pe 1 iulie 2013 cand preturile vor creste cu 8%, urmand o crestere cu inca 2% in octombrie. La energia electrica, in cazul consumatorilor industriali, va avea loc liberalizarea totala a pietei pana in ianuarie 2014. In cazul consumatorilor casnici, deschiderea pietei se va face mai lent, cu 10% in iulie, urmand sa ajunga la 10% pe 1 ianuarie 2014. In aceste conditii, autoritatile trebuiau sa adopte masuri de sprijin al consumatorilor casnici care nu vor putea suporta aceste majorari de preturi.

Din cauza ca nu le-a adoptat, Romania a ajuns in fata Curtii Europene de Justitie, fiind propusa in acest caz o amenda de circa 60.000 euro pe zi.

Guvernul a convenit inca din 2011 cu FMI, Banca Mondiala si CE sa adopte masuri de taxare a veniturilor suplimentare obtinute de companiile energetice in urma liberalizarii. Aceste taxe ar fi trebuit sa alimenteze un fond special dedicat cosumatorilor vulnerabili.La inceputul anului, autoritatile romane au impus o serie de taxe in domeniul energetic (trei tipuri de taxe), insa nu a fost creat niciun fond. Banii obtinuti ajung la bugetul statului, insa nu sunt dedicati special consumatorilor vulnerabili.