Asociatia Industriei Fotovoltaice din Romania se declara revoltata de declaratiile recente ale ministrului Delegat pentru Energie, Constantin Nita care a spus: "Daca tot stric tot sistemul energetic din Romania, merg pana la capat". Potrivit asociatiei, in urma declaratiilor ministrului din cursul anului si ca efect al promovarii unui proiect privind suspendarea schemei de sprijin pentru energia regenerabila, "majoritatea investitiilor in domeniul energiei regenerabile au fost puse sub semnul intrebarii si chiar suspendate".

"Asociatia noastra a atras inca de la inceputul anului semnalul de alarma cu privire la intentia Domnului Ministru Delegat pentru Energie de a elimina tot ceea ce inseamna energie regenerabila, in special energia produsa din surse solare in Romania. De altfel, urmare a declaratiilor Domnului Ministru Delegat pentru Energie din cursul anului 2013 si ca efect al unui draft de Ordonanta de Urgenta, promovat de acesta, pentru modificarea Legii nr. 220/2008 privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energie din surse regenerabile, majoritatea investitiilor in domeniul energiei regenerabile au fost puse sub semnul intrebarii si chiar suspendate. Dorim sa mentionam ca draftul de Ordonanta de Urgenta este extrem de confuz si incalca norme fundamentale de drept, inclusiv principii europene, ceea ce ar putea atrage grave consecinte pentru Romania, inclusiv plata unor penalitati ce vor fi suportate de catre toti cetatenii tarii noastre", se arata in comunicatul Asociatiei Industriei Fotovoltaice din Romania.

Reprezentantii asociatiei resping "orice intentie de modificare brutala, nesustenabila si nejustificata a legislatiei, dezavuam lansarea de zvonuri si drafturi de acte normative neoficiale. Toate acestea ar putea produce un efect de domino cu impact negativ asupra intregului mediu economic din Romania".

"Mesajul Domnului Ministru Delegat pentru Energie a fost preluat in presa straina, iar imaginea Romaniei are de suferit inca o data datorita comunicarii defectuoase efectuate de catre anumiti factori politici decidenti din Romaia. Pe cale de consecinta, solicitam Primului Ministru al Romaniei, Domnul Victor Ponta, cat mai urgent, o interventie si o declaratie publica cu privire la stabilitatea, transparenta si predictibilitatea deciziilor politice privind sistemul energetic romanesc in ansamblu si in domeniul energiei regenerabile in special", mai precizeaza Asociatia Industriei Fotovoltaice.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a anuntat, la inceputul lunii aprilie, ca a fost elaborat un proiect de ordonanta care modifica legea 220/2008 privind sustinerea si promovarea energiei din resurse regenerabile. In urma modificarii, schema de sprjin va fi suspendata trei ani si jumatate, pana la 1 ianuarie 2017, timp in care producatorii de energie regenerabila vor primi mai putine certificate.