Nita considera ca energia nu poate fi exportata din cauza lipsei unor interconectari. "Capacitatea de transport este foarte mica si iata cum intr-o tara care are resurse nu putem sa valorificam din lipsa acestor interconectari". Potrivit lui Nita, "avem o supraproductie de energie si nu o consuma nimeni". In aceste conditii este nevoie de un program de investitii care sa poata duce la realizarea acestor interconectari, a mai afirmat Nita. "Suntem in demersuri pentru cablul submarin cu Turcia, am discutat cu Republica Moldova, cu Ungaria, cu Bulgaria, ne miscam", a spus Nita. Precizam ca exista proiecte vechi de interconectari cu aceste tari enumerate de ministru. "In energia regenerabila profiturile sunt bune, dar asteptam investitii si pe acest domeniu", a mai spus Nita.
Legat de interconectari, si in prezent pot fi facute exporturi pe zona cu Ungaria. Problema este ca nu sunt rentabile exporturile in conditiile in care preturile au scazut in toata regiunea. De exemplu, pe bursa din Ungaria preturile sunt aproape de nivelul din Romania. La aceste preturi s-ar adauga si costurile legate de transport. In plus, producatorii romani au costuri foarte ridicate pentru a putea patrunde pe alte piete. De exemplu, Oltenia si Hunedoara au costuri de circa 50 euro/Mwh, respectiv 60 euro/MWh, in conditiile in care preturile de vanzare a energiei pe piata libera au scazut la o medie de sub 40 euro/MWh. Nici macar Hidroelectrica nu se califica pentru export.
Nita: Poporul roman este rabdator si suporta cresteri insa investitorii care investesc in alte domenii nu sunt multumiti
Nita mai spune ca saptamana viitoare va demara elaborarea unei noi strategii energetice. Ministrul spune ca va avea o viziune diferita fata de a altora, in sensul ca strategia va fi durectionata catre piata, nu catre productie. "Este un domeniu in care mutatiile au loc cu o viteza extraordinara (...)Eu vad lucrurile numai prin piata, altii au vazut lucrurile numai prin productie. Si companiile traiesc intr-o mentalitate trecuta", a spus Nita.
Guvernul a discutat in sedinta de miercuri, intr-o prima lectura, proiectul de ordonanta de urgenta privind amanarea pana in 2017 a acordarii unui numar de certificate verzi. Nita sustine ca nu are "nimic impotriva investitorilor", insa este cea mai generoasa schema de sprijin din UE si "totul se rasfrange asupra celorlalte energii, cele conventionale, si nu in ultimul rand asupra consumatorului industrial si casnic". Ministrul delegat pentru energie considera ca poporul suporta cresteri de preturi, insa consumatorii industriali nu. "Poporul roman este rabdator si suporta cresteri insa investitorii care investesc in alte domenii nu sunt multumiti ca trebuie sa contribuie la bunastarea celor care investesc in energii regenerabile". Din cauza certificatelor verzi, companiile industriale ar putea renunta la activitatile din Romania, sustine Nita. "Numarul mare de certificate poate sa duca la parasirea de catre investitori din alte domenii".
Ministrul Nita a devenit celebru pentru declaratia "Daca tot stric tot sistemul energetic, apoi merg pana la capat".
Si treaba guvernului care este?
Nu aceea de a asigura infrastructura?
Nu aceea de a asigura posibilitatea ca producatorii din Romania sa obtina beneficii din investitiile lor? Mai ales cand inseamna bani intrati in tara!
Scuze si iar scuze si aruncatul matei in ograda altuia!
Zi merci ca nu se unesc soferii sa va ia gatul pentru toate taxele pe care le platesc fara sa vada mare lucru in drumuri.
Cum este posibil asa ceva?!
Adica 2/3 din costul energiei produse de ei este acoperit garantat de stat sau mai bine zis de noi. Asa ma apuc si eu "pe cont propriu" de orice afacere
lasand gluma la o parte, domnilor, ca la bursa, investitorii aleg actiunile cele mai apetisante. daca in loc de cireasa pe tort a fost un ..., de ce ne miram?
Ministru asta are de gind sa ingroape ecologia, energia verde, sa ne ingroape pe toti. Numai la spaga se gindeste nenorocitu'
ca si cum eu producator electricitate trebuie sa pun si sarmele sa fie carat curentul...daca statul e idiot si plin de birocratie si corupt si condus de o sleahta comunista, normal ca investitiile in domeniu scad....in ultimii 5 ani s-au facut investitiii masive in acest domeniu si vine nea cartof asta si incepe sa ii critice ca bah...ca ce investiti atata bah, mai bagati bag si in cabluri bah...
Dl. Titus asteapta clarificari de la germani ca sa afle de ce nu poate guverna, dl. Nita asteapta investitii ca sa-si poata vinde energia. Am zis "sa-si" pentru ca imi e clar ca dumnealui se considera pe tarlaua proprie, unde ii ia la rost pe cei ce au venit sa produca.
Probabil ca d-nii Chitoiu si Voinea asteapta sa ne platim taxele, iar dl. Nicolaescu asteapta... sa fim noi sanatosi, dar fara sa-i cosumam din bugetul de la Sanatate.
D-na Grapini asteapta vacanta sa-i vina turistii, iar dl. Pricopie sa incepem gradinita.
D-nul Constantin, "ala micu", asteapta sa ploua, iar d-na Plumb sa vada daca sunt sau nu gaze de sist
Dl. Fenechiu asteapta sa ii vina investitorii, dl. Ponta sa vada cat de bun sau de corupt e dl. Fenechiu, iar dl. Antonescu se asteapta sa fie votat presedinte.
Ma intreb, daca tot vede "prin piata", nu era mai simplu pentru dl. Nita sa reglementeze vanzarea certificatelor verzi, in asa fel incat sa descurajeze vanzarea la pretul maxim? Ar fi fost o situatie "win-win", producatorii de energie si-ar fi incasat banii pe certificate, iar companiile din industrie nu ar mai fi platit atat de mult.
E evident ca omul se simte ca pe propria mosie. Daca ii spune salahorului ca trebuie sa-i praseasca porumbul, nu conteaza ca omul a venit cu prajina de batut pruni. Important e sa "ne miscam". Mai precis, sa fim "in demersuri"
Vin aia aia si investesc un miliard in economie si tu nu esti in stare sa investesti in capacitatea de transport. Pai aia de ce platesc TVA? Eu zic sa le spuneti la fel si celor de la Ford si de la Dacia daca tot investesc atat in fabrici, sa-ai faca si autostrazi. E logic.