Adunarea Generala a Actionarilor Hidroelectrica SA a stabilit, in sedinta vineri, componenta noului Consiliu de Supraveghere al societatii, in urma unei proceduri de recrutare, care s-a derulat in baza prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanta coporativa a intreprinderilor publice, informeaza compania. Dintre cei sapte membri ai CS, doi au fost realesi, iar cinci sunt noi. Remus Borza nu va mai face parte din Consiliul de Supraveghere. Acesta anuntase cu mai mult timp in urma ca nu doreste sa mai ramana la Hidroelectrica incepand cu 1 decembrie.

Practic, au fost reconfirmati in functie, doi dintre membrii Consiliului de Supraveghere anterior, Adrian Mihai Grosan si Oana Truta, componenta consiliului fiind completata cu cinci noi membri: Gheorghe Stirbu, Mihaela Preda, Victor Cionga, George Cristodorescu si Adrian Constantin Rusu.

Oana Truta este reprezentant al Fondului Proprietatea, iar Adrian Mihai Grosan este director in cadrul Ministerul Dezvoltarii si Administratiei Publice.

Victor Cionga a fost director general al Bursei de Valori Bucureşti pana in iunie 2013, Adrian Rusu este director în Transelectrica, George Cristodorescu a fost director în E.ON România pana in septembrie, Gheorghe Ştirbu a fost director general al companiei farmaceutice Egis România, iar Mihaela Preda este director general adjunct in cadrul directiei privatizare din Departamentul pentru Energie.

CV-urile tuturor candidatilor selectati in etapa finala a procesului de recrutare pot fi consultate pe site-ul www.hidroelectrica.ro.

Membrii Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica au fost numiti, prin metoda votului cumulativ, pentru un mandat de 4 ani si urmeaza sa prezinte, in termenul legal prevazut de lege, un Plan de Administrare, prioritatea urmatoarei perioade fiind pregatirea companiei pentru listarea pe piata de capital. Presedintele Consiliului de Supraveghere urmeaza sa fie stabilit prin vot majoritar in prima sedinta a noilor membri.

Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a spus in urma cu doua saptamani ca vor fi schimbati toti membrii Consiliului de Supraveghere de la Hidoelectrica. "La 1 decembrie Hidroelectrica va avea un nou Consiliu de Supraveghere. Niciunul dintre membrii de acum ai Consiliului nu va ramâne în functie", a spus Nita.

Pe 14 august a fost desemnat un consiliu de supraveghere si directorat provizorii. In CS au fost numiti in august Remus Borza, fostul administrator judiciar al companiei, Remus Vulpescu (fostul administrator special, actual director de cabinet al ministrului finantelor), Oana Truta (reprezentant al Fondului Proprietatea), Ioan Mihaila (fost consilier al ministrului Constantin Nita), Mihai Adrian Grosan, director in Ministerul Dezvoltarii si Administratiei Publice, Elena Popescu, din partea Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), si Gabriela Sandu, tot OPSPI. Presedintele Consiliului era Remus Borza.

Ioan Mihaila a fost demis in urma implicarii sale in cazul mitei de 1,4 milioane euro de la Hidroelectrica. Reamintim ca un director din Hidroelectrica, Eugen Bradean, si un membru al consiliului de supraveghere al aceleiasi societati, Ioan Mihaila, au fost retinuti pe 23 octombrie in cazul unui dosar de mita in valoare de 1,4 milioane euro pentru incheierea unui contract de furnizare de energie de aproape 263 milioane euro. Aceasta este cea mai mare mita din ultima perioada anchetata de DNA. Ioan Mihaila este acuzat de dare de mita, iar Eugen Bradean, de complicitate la luare de mita si la dare de mita.

Tribunalul Bucuresti a emis imediat mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele lui Ioan Mihaila si Eugen Bradean.Trei saptamani mai tarziu, au fost trimisi in judecata.