​Departamentul pentru Energie a publicat luni pe site-ul sau un proiect de Hotarare de Guvern privind eliminarea taxei de cogenerare pentru export, se arata intr-un comunicat de presa. Dezbaterea publica a proiectului de Hotarare de Guvern va dura o luna. Potrivit Departamentului, proiectul a fost publicat luni "in conformitate cu anuntul facut de primul-ministru Victor Ponta in Parlament". Insa, Victor Ponta anuntase ca "miercuri Guvernul va pune in discutie eliminarea taxei de cogenerare pentru export".

  • Vezi documentul atasat

Departamentul pentru Energie sustine ca prin aceasta masura vor fi stimulate exporturile de energie electrica ale producatorilor autohtoni si, astfel, Romania poate deveni principal furnizor de electricitate din Europa Centrala si de Sud-Est.

"In contextul intern si international, marcat de criza economica, sectorul energetic romanesc dispune de mari resurse si oportunitati. In vederea utilizarii eficiente a resurselor energetice si sustinerii marilor producatori de energie pe baza de carbune, Departamentul pentru Energie a elaborat un proiect de act normativ. Proiectul tine cont si de necesitatea aderarii Romaniei la pietele cuplate din Cehia, Slovacia si Ungaria, care presupune un proces de aliniere a Pietei de energie electrica pentru Ziua Urmatoare (PZU) din Romania", precizeaza Departamentul pentru Energie.

Potrivit acestuia, proiectul de act normativ a fost elaborat in vederea modificarii Hotararii Guvernului 1215/2009 privind stabilirea criteriilor si a conditiilor necesare implementarii schemei de sprijin pentru promovarea cogenerarii de inalta eficienta, pe baza cererii de energie termica utila.

Din analiza facuta de Departamentul pentru Energie, impreuna cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), a efectelor modificarii HG 1215/2009, a rezultat faptul ca, in anul in curs, noile prevederi nu vor avea impact asupra consumatorului final.

  • Ce este taxa pe cogenerare

Contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă este de 0,01838 lei/kWh, fara TVA. Furnizorii clienţilor de pe teritoriul României şi furnizorii care exportă energie electrică facturează aceasta contributie consumatorilor cu care au încheiate contracte de furnizare.

Practic, aceasta taxa este o contributie pe care o platesc, lunar, toti consumatorii pentru investitii in energia produsa in cogenerare de inalta eficienta. Teoretic, este un sprijin financiar producatorilor de energie electrica si termica ce detin sau exploateaza comercial centrale de cogenerare de inalta eficienta si instituie un mecanism de sprijin prin care se urmareste acoperirea diferentei dintre costul producerii energiei in cogenerare de inalta eficienta si pretul de vanzare al acesteia. Practic, ajutorul ajunge la cea mai mare parte a CET-urilor din intreaga tara. Cogenerarea este un sistem de producere simultana, in acelasi proces, de energie termica si energie electrica, care utilizeaza mai multe surse de combustibil pentru a genera energie. Permite de asemenea scaderea consumului de gaz prin inlocuirea cu alte resurse.

Ajutorul este acordat lunar beneficiarului, sub forma unei sume de bani denumita "bonus", pentru fiecare unitate de energie electrica (MWh) produsa in cogenerare de inalta eficienta.