Departamentul pentru Energie vrea sa ceara intre 800 de milioane si 1 miliard de dolari pentru Electrica

de CP     HotNews.ro
Joi, 10 aprilie 2014, 14:01 Economie | Energie


 documente
(10 Apr 2014) PDF, 360KB
Capitalul social al companiei Electrica SA va fi majorat cu 105%, urmand ca actiunile nou emise sa fie listate pe bursa de la Bucuresti si cea din Londra, potrivit notei de fundamentare a unui proiect de Hotarare de Guvern initiat de Departamentul pentru Energie. Listarea se va derula prin oferirea spre subscriere sub forma de actiuni si certificate de depozit avand la baza drepturi de alocare/actiuni suport, in transe, a unui pachet de actiuni reprezentand 105% din capitalul social existent. Departamentul pentru Energie intentioneaza sa ceara intre 800 de milioane si 1 miliard de dolari pentru Electrica.

Pe langa investitorii institutionali si investitorii mici si mari romani, doar aproximativ 100 de investitori internationali au acces la BVB, insa doar jumatate dintre acestia sunt activi pe BVB, generand astfel o capitalizare a Bursei de Valori din Bucuresti (BVB) de cinci ori mai mica decat cea a Bursei din Varsovia (WSE) si de 202 ori mai redusa comparativ cu cea a Bursei din Londra (LSE). Totodata lichiditatea medie zilnica a BVB este de 27 de ori mai mica decat volumul mediu tranzactionat la WSE si de 508 ori mai mic decat cel tranzactionat la LSE, se arata in nota de fundamentare.

Potrivit acesteia, experienta ofertelor publice precedente a evidentiat faptul ca investitorii internationali investesc in mod normal nu mai mult de 3 pana la 4 milioane dolari in cadrul unui IPO. Avand in vedere cele mentionate mai sus, se poate presupune ca, utilizand baza de investitori activi pe BVB, s-ar putea plasa o oferta de doar pana la 250 milioane dolari numai pe BVB.

O suprasubscriere solida (cerere mai mare decat actiunile disponibile) de aproximativ 2 ori fata de actiunile oferite este necesara pentru obtinerea unui pret favorabil in cadrul ofertei si pentru tranzactionarea ulterioara (numita generic piata secundara). O evolutie pozitiva in piata secundara este foarte importanta pentru dezvoltarea viitoare a pietei de capital din Romania. Avand in vedere dimensiunea estimata a IPO Electrica, cererea necesara ce trebuie generata de Sindicat este de 800-1.000 milioane dolari. Un asemenea nivel al cererii ar putea fi atins doar prin accesarea marilor investitori. Asemenea investitori sunt foarte rari pe piata de capital din Romania. Este putin probabil ca aceasta oferta sa fie una de succes in absenta unor asemenea oferte de cerere. In plus, posibilitatea de a accesa asemenea actionari de calitate va duce la expunerea ofertei Electrica la cererea globala, care are potentialul sa aduca o evaluare mai buna, se mai arata in nota de fundamentare.

In nota de fundamnetare se mai precizeaza ca experienta creata in ofertarile anterioare a aratat ca obtinerea unei conexiuni directe cu o noua piata este o decizie strategica pentru asemenea investitori, care se ia cu mult timp in avans si in mod normal necesita o perioada de cateva luni pentru realizarea tuturor elementelor tehnice pentru o conexiune directa. Acesta este un pas care se va realiza mai tarziu, cand acesti investitori vor avea posibilitatea sa-si creeze un portofoliu relevant de actiuni romanesti care sa aiba si lichiditatea necesara. In consecinta, daca o conexiune directa cu piata din Romania a acestor investitori este o pre-conditie pentru participarea acestora in oferta Electrica, cel mai probabil majoritatea acestor investitori vor prefera sa nu participe la oferta Electrica.

Solutia pentru a facilita participarea unor asemenea investitori in oferta Electrica este vanzarea unei parti din oferta prin emisiunea de Certificate Globale de Depozit (GDR-uri) pe ambele piete bursiere. Pe langa listarea drepturilor de alocare si ulterior a actiunilor la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), GDR-urile se vor lista la Bursa de Valori din Londra. In acest fel, baza globala a investitorilor poate fi accesata, aducand beneficiile corespunzatoare privind evaluarea Electrica si lichiditatea pe piata secundara.
Din dialogul permanent desfasurat cu UK Listing Authority (UKLA) reiese ca singura optiune la acest moment pentru a continua cu oferta pe actualul calendar este ca GDR-urile sa fie oferite si local. In caz contrar, UKLA considera ca ar fi autoritatea competenta sa aprobe prospectul cu privire la GDR-uri, aprobare care ar avea loc intr-un termen incompatibil cu calendarul ofertei Electrica, se mai spune in nota de fundamentare.

In acest moment, capitalul social al societatii este detinut in proportie de 100 % de statul roman prin Ministerul Economiei-Departamentul pentru Energie. Electrica SA administreaza trei distributii de energie electrica: Muntenia Nord si Transilvania Nord si Transilvania Sud.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1743 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Deci inca mai este de furat, yuppy !!! (Joi, 10 aprilie 2014, 14:26)

  Redactia HotNews [utilizator]

  Ce mai saliveaza unii mahari...
 • +1 (1 vot)    
  cele 5 % pste 100 (Joi, 10 aprilie 2014, 14:37)

  averageJoe [utilizator]

  sunt pentru a da majoritate unui potential investitor unic ?
 • +1 (3 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 10 aprilie 2014, 14:45)

  qwerasdf [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  "Nu se refera la aceste subiecte" (dar articolul?) (Joi, 10 aprilie 2014, 15:03)

  CetateanLogat [utilizator]

  Legea "nu se refera la aceste subiecte", "nu este necesar", "nu este cazul". De ce nu se refera insa nici acest articol la aceste "subiecte"? Aceste "subiecte" sunt de fapt cele care conteaza pentru cetateanul de rand!

  "NOTA DE FUNDAMENTARE

  Sectiunea a 3-a Impactul socio-economic al proiectului de act normativ

  1. Impactul macroeconomic.
  2. Impactul asupra mediului de afaceri.
  3. Impactul social.
  4. Impactul asupra mediului.

  Proiectul de act normativ nu se refera la aceste subiecte.

  ***

  Sectiunea a 4-a Impactul financiar asupra bugetului general consolidat, atat pe termen scurt, pentru anul curent, cat si pe termen lung (5 ani)

  1. Modificari ale veniturilor bugetare, plus/minus, din care:
  a) buget de stat, din acesta:
  i) impozit pe profit
  ii) impozit pe venit
  b) bugete locale:
  i) impozit pe profit
  c) bugetul asigurarilor sociale de stat:
  i) contributii de asigurari

  Proiectul de act normativ nu se refera la acest subiect.

  ...

  6. Calcule detaliate privind fundamentarea modificarilor veniturilor si/sau cheltuielilor bugetare.

  Nu este necesara efectuarea unor asemenea calcule.

  ***

  Sectiunea a 6-a - Consultarile efectuate in vederea elaborarii proiectului de act normativ

  1. Informatii privind procesul de consultare cu organizatii neguvernamentale, institute de cercetare si alte organisme implicate.

  Nu este cazul."
  • +1 (1 vot)    
   mda.... (Joi, 10 aprilie 2014, 15:22)

   Capatu` satului [utilizator] i-a raspuns lui CetateanLogat

   se da la fraieri invelit in celofan frumos spectru` cresterii volumului pe bvb in conditiile in care se doreste de fapt ascunderea vanzarii catre posibili investitori (probabil rusi) a electrica - o negociere ar ridica semne de intrebare;

   nu inteleg de ce este atat de mik pretu`....
 • 0 (0 voturi)    
  Ce se întâmplă când porcii ajung la putere? (Joi, 10 aprilie 2014, 17:51)

  a_ [utilizator]

  http://www.youtube.com/watch?v=_Q30rrbTcIM


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by