Ucraina a propus Rusiei doua variante de calcul a pretului gazelor naturale, una in care acesta sa fie diferentiat pentru perioada de vara si cea de iarna, iar alta in care sa fie stabilit in functie de pretul de pe piata spot din Europa, a declarat miercuri premierul ucrainean Arseni Iatseniuk, potrivit agentiei RIA Novosti, citata de Mediafax.

"Am sugerat abordarea noastra, care nu este ucraineana, ci exclusiv una europeana. In timpul sezonului de vara sa platim 300 de dolari pentru o mie de metri cubi, care este pretul pietei. In sezonul de iarna sa platim 380 de dolari. Rezulta o medie de 340 de dolari", a spus Iatseniuk in timpul unei sedinte de guvern.

El a adaugat ca daca aceasta oferta nu va fi acceptata, Ucraina ofera o alta solutie, cea a pietei spot europene.

"Prin excluderea tarifului de tranzit, suntem dispusi sa calculam pretul in functie de piata spot si sa platim in functie de pretul pietei", a explicat premierul.

Iatseniuk a spus ca Ucraina nu are nevoie de un discount, dar ca nu va plati Rusiei 500 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Rusia, Ucraina si Uniunea Europeana au participat la consultari pe tema gazelor din luna aprilie, dar discutiile nu au produs rezultate notabile.

Rusia a oferit Ucrainei un discount de 100 de dolari, reducand pretul total la 385 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, dar Ucraina a refuzat sa incheie un acord.

Pe 16 iunie, dupa mai multe runde de discutii fara rezultat, Gazprom a impus un sistem de plata in avans a gazelor destinate Ucrainei, din cauza datoriilor acumulate.

In prezent, datoriile Ucrainei pentru gaze sunt estimate la peste 5,3 miliarde de dolari.

Ucraina este tara de tranzit pentru gazele rusesti destinate Europei. Circa jumatate din gazele exportate de Rusia in Europa au tranzitat anul trecut Ucraina, reprezentand 15% din necesar, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie. In ultimii cativa ani, autoritatile de la Moscova au acuzat in mai multe randuri Ucraina ca sustrage din gazele destinate statelor europene.