Lituania a spart monopolul Gazprom asupra celor trei tari baltice: Terminalul flotant de gaz natural lichefiat Independence a fost instalat in portul Klaipeda
O garda de onoare si cateva sute de persoane fluturand drapele lituaniene au primit in portul Klaipeda de la Marea Baltica vaporul de 294 de metri, inchiriat pentru zece ani de la norvegienii Hoegh LNG.
Terminalul va permite Lituaniei sa cumpere, de anul viitor, de la norvegienii Statoil 540 de milioane de metri cubi de gaze si sa importe ulterior, anual, dupa expirarea la finele lui 2015 a contractului cu Gazprom, pana la 4 miliarde de m3, mult peste cele 2,7 miliarde m3 cumparate de la Rusia anul trecut.
Comisarul european pentru Energie, Gunter Oettinger, a calificat instalarea terminalului flotant la Klaipeda "un mare pas facut de Lituania pentru a diversifica sursele sale de aprovizionare, pentru asigurarea competitivitatii preturilor si garantarea securitatii livrarilor pentru regiune".
Terminalul va oferi si Estoniei si Letoniei posibilitatea de a importa, daca doresc, gaze naturale.
Membre ale Uniunii Europene din 2004, cele trei tari baltice, care numara impreuna 6,3 milioane de locuitori si au fost ocupate de URSS timp de o jumatate de secol pana in 1990, sunt in prezent dependente in intregime de gazul rusesc.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
Oare adminii ce fac ?
auuucchhh!
Keep it up with good work....se poate si mai rau, Siberia.
Romania are zacaminte exploatabile de gaz pentru inca 50 de ani.
Apoi sterge cu limba si scrie de 1000 de ori:
Sunt un postac prost platit de rusi!
- izolatie
-centrala cu randament marit 90%
-centrale cu turbina(produce caldura si curent)
-centrale de bloc sau cartier pe biodiesel sau rumegus
-panouri votovoltaice
-motorul stirling cu energie solara
-energia geotermal
-energie eoliana
-centrale pe hidrogen
-centrale nucleare
Si sa devenim sursa de gaze pentru Europa.
Raspuns la intrebare: conservele aservite rusilor din diverse posturi cheie. Sau cei care au luat spaga de la Gazprom sa incheie contracte pe zeci de ani, contracte gen Bechtel.
Sînt curios ce restricţii sînt la tranzitul unor astfeş de nave prin Skagerrak-Kattegat, dacă există.
Că dacă vrem să le aducem de la azeri etc., bag seamă că nu se poate, că nu se pne lumea de acord cu traseul conductelor ălora care să tranziteze gazul prin Anatolia, Georgia sdau pe unde or mai fi.
Actualemnte habar n-am cît mai e ...mai mult, neîndoielnic.
Care flota? In cazul unui conflict flota ruseasca este insignifianta, pana si Italia singura ar da cu ea de pamant.
In plus, un terminal mobil de GPL e mai greu de atacat decat infrastructura fixa. Nu-i impiedica nimeni daca se ajunge la asta sa atace conducte de gaz sau depozite conventionale fixe.
Altfel, uite asa, datorita acestui terminal, micului cocalar sovietic i-a mai iesit o cuta adinca pe fruntea lui cea ingusta. Se pregatesc si altii, polonia in primul rind, sa-i produca surprize placute.
Libertatea de exprimare nu le place.
Afurisiti ca intotdeauna.
Uite na:
Bravo Lituaniei!