Minerii si energeticienii din Complexul Energetic Oltenia vor iesi in strada incepand de miercuri, 28 ianuarie, in fiecare zi lucratoare, pana cand vor obtine demisia managerului Laurentiu Ciurel, informeaza ziarul Pandurul. Sindicatele vor demara proteste ca urmare a anunutului conducerii CE Oltenia de a reduce din cheltuielile cu angajatii, prin reducerea unor prime si sporuri.

Sindicalistii Federatiei Nationale Mine Energie (FNME) au depus deja cerere de autorizare a protestelor. Manifestarile vor incepe la ora 17.00, in fata sediului Diviziei Miniere, cu participarea a 500 de persoane. "Scopul manifestarii publice il constituie protestul fata de nerespectarea contractului colectiv de munca, mimarea dialogului social, precum si intentia administratiei CEO de diminuare cu 20% a fondului de salarii si eliminarea majoritatii facilitatilor", sustin liderii, citati de Pandurul. Ei au mai atras atentia ca este posibila declansarea conflictului de munca. "Atragem atentia Guvernului care a girat managementul catastrofal al CE Oltenia, cu pierdere din exploatare, cresterea creantelor si a datoriilor, ca exista premisele declansarii conflictului de munca la nivelul societatii", arata FNME.

Complexul Energetic Oltenia, un mamut energetic cu aproape 19.000 de angajati si cu mari probleme de eficienta, considera ca a venit momentul sa mai reduca din cheltuielile de personal, in caz contrar existand pericolul insolventei. Decizia a fost determinata de scumpirea certificatelor de emisii de dioxid de carbon. Cum vor fi reduse cheltuielile? Potrivit unei informari a conducerii complexului, reducerile efective vor consta, printre altele, in diminuarea primei de vacanta de la o medie de 3860 lei/salariat, in 2014, la un voucher de vacanta de 1050 lei/salariat. Va mai fi reduse si primele ocazionale de la 700 lei la 300 lei/salariat/eveniment. Va fi redus si numarul de angajati, dar nu oricum, ci prin pensionarea celor care au atins varsta de pensionare si prin externalizarea carierei Berbesti.