Deputatii PNL propun infiintarea unei comisii de ancheta in Parlament pentru verificarea memorandumului de intelegere dintre Guvern si Rompetrol

de CP     HotNews.ro
Joi, 18 iunie 2015, 13:21 Economie | Energie


 documente
Deputatii PNL propun infiintarea unei Comisii de ancheta pentru verificarea modului in care Guvernul Romaniei si compania Rompetrol Group N.V. au agreat si au respectat angajamentele convenite prin memorandumul de intelegere incheiat cu statul roman in data de 15 februarie 2013, dar si a modului in care s-a solicitat intrarea in insolventa in data de 28 mai 2015. Potrivit proiectului de Hotarare elaborat de PNL si prezentat de Andreea Paul, ar urma sa fie verificat si modul in care au aparut si s-au stins, pe cale amiabila, litigiile aflate pe rolul instantelor de judecata dintre Ministerul Finantelor Publice si The Rompetrol Group N.V. Vezi atasat proiectul de hotarare privind infiintarea comisiei de ancheta.

N.Red: In proiectul de hotarare, la articolul 1, se arata ca "se înfiinţează Comisia de anchetă pentru verificarea modului în care Guvernul României şi compania Rompetrol S.A. au agreat şi au respectat angajamentele convenite prin memorandumul de înţelegere încheiat cu statul român", desi memorandumul a fost semnat nu cu compania Rompetrol SA, ci cu The Rompetrol Group N.V.

Alte actiuni ale comisiei de ancheta
 • Verificarea modului in care Guvernul Romaniei a stabilit echipa de negociere in numele statului roman cu The Rompetrol Group N.V. si deciziile luate de catre institutiile publice implicate, inclusiv modul in care O.P.S.P.I. si-a indeplinit obligatiile legale de negociere a datoriei Rompetrol, in urma O.U.G. nr 45/2012.
 • Verificarea  modului de calcul, a argumentelor prin care Guvernul Romaniei si The Rompetrol Group N.V. au agreat ca pentru achizitionarea de catre Rompetrol Group N.V a 26,69% din actiunile emise de Rompetrol Rafinare Constanta, suma achitata statului roman sa fie de 200 milioane dolari, inclusiv verificarea  modului in care Guvernul Romaniei si The Rompetrol Group N.V. si-au respectat obligatiile privind licitatia publica;
 • Verificarea modului in care a fost elaborat si aprobat Memorandumul, implicatiile sale, inclusiv respectarea angajamentelor asumate de catre Guvernul Romaniei si de catre The Rompetrol Group N.V., privind infiintarea, organizarea si functionarea unui fond de investitii in sectorul energetic sub forma unei societati pe actiuni la care aportul The Rompetrol Group N.V. trebuia sa fie de 150 milioane dolari SUA si o cota de participare la capital de 80%;
 • Verificarea modului in care The Rompetrol Group N.V. si-a respectat angajamentul de a demara investitii de sute de milioane de dolari in constructia unei centrale de cogenerare pe platforma rafinariei Petromidia si in extinderea retelei de benzinarii in Romania.
 • Verificarea conditiilor financiare in care The Rompetrol Group N.V. a solicitat aprobarea procedurilor privind declararea insolventei;
 • Verificarea tuturor donatiilor si sponsorizarilor realizate de catre The Rompetrol Group N.V. in perioada 2012-2015, precum si verificarea indeplinirii obligatiilor fiscale;
 • Verificarea implicatiilor acordurilor incheiate intre KazMunaiKaz si Gazprom asupra angajamentelor asumate de catre The Rompetrol Group N.V.
        
Comisia de ancheta va fi formata din noua membri si va fi condusa de un birou, compus din: presedinte, un vicepresedinte si un secretar. Comisia de ancheta este imputernicita sa faca audieri si sa ceara autoritatilor si institutiilor publice, oricaror structuri de specialitate ale statului, altor entitati publice sau private, precum si cetatenilor, sa ii puna la dispozitie date, informatii si materiale necesare si utile pentru clarificarea obiectivelor Comisiei de ancheta. Comisia de ancheta poate invita, pentru audieri si explicatii, orice persoana care poate avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in domeniul care formeaza obiectivele anchetei. La cererea Comisiei parlamentare de ancheta, orice persoana, care cunoaste fapte sau imprejurari sau care detine probe in legatura cu obiectul anchetei, este obligata sa le aduca la cunostinta sau sa le infatiseze la termenele stabilite. Institutiile si autoritatile publice a caror activitate are legatura cu obiectivele prevazute la art. 1, dar si cu alte aspecte legate de aceste obiective, sunt obligate, in conditiile legii, sa raspunda la solicitarile Comisiei de ancheta in termenul stabilit de aceasta.

Cand, pentru lamurirea unor fapte sau imprejurari, este necesara intocmirea unor rapoarte de expertiza, Comisia de ancheta poate solicita efectuarea de expertize. Dispozitiile legale referitoare la invitarea, prezentarea si ascultarea martorilor, precum si cele privitoare la prezentarea si predarea obiectelor ori inscrisurilor sau efectuarea expertizelor, se aplica in mod corespunzator. Presedintele Comisiei de ancheta atrage atentia persoanei audiate ca are obligatia de a spune adevarul si a nu ascunde nimic din ceea ce stie, precizandu-i ca nerespectarea acestei obligatii atrage raspunderea sa legala.

In activitatea sa, Comisia de ancheta va putea utiliza un grup de specialisti, fara drept de vot: 1-2, desemnati de catre grupurile parlamentare din Camera Deputatilor si 2 reprezentanti ai societatii civile.

In cadrul dezbaterilor pot interveni, potrivit prevederilor Regulamentului Camerei Deputatilor, pentru explicatii tehnice, specialistii utilizati de comisia de ancheta la elaborarea raportului sau. Lucrarile Comisiei de ancheta sunt publice, cu exceptia cazului in care aceasta hotaraste altfel.

Constatarile, concluziile si propunerile Comisiei de ancheta vor face obiectul unui raport final, elaborat de toti membrii acesteia, care va fi depus la Biroul permanent al Camerei Deputatilor in termen de 60 de zile de la data infiintarii si aprobarii componentei Comisiei de ancheta de catre Camera Deputatilor.

Reamintim ca in ianuarie 2014, Guvernul a anulat o datorie a Rompetrol Group catre statul roman de circa 600 de milioane de dolari. In februarie 2013 a fost incheiat un memorandum cu Rompetrol Grup prin care accepta sa renunte la 600 milioane de dolari contra unei promisiuni de investitii de un miliard de dolari. Timp de un an, Guvernul Ponta s-a luptat sa dea o forma legala memorandumului privind Rompetrol prin care statul renunta la recuperarea creantei de 600 milioane de dolari. Mai intai a incercat sa forteze Parlamentul sa voteze o lege, insa aceasta a fost contestata de fostul presedinte Traian Basescu la Curtea Constitutionala si, in cele din urma, a fost declarata neconstitutionala. Victor Ponta spunea adesea ca cei care contesta legalitatea unui astfel de demers se opun, de fapt, "unui mare proiect de investitii". In cele din urma, memorandumul a fost aprobat in ianuarie 2014 printr-o Hotarare de Guvern. De atunci, a trecut mai mult de un an, iar singurul efect al memorandumului a fost ca Rompetrol a scapat de litigiile cu statul a caror miza erau cele 600 milioane dolari. Celelalte prevederi din memorandum nu au fost respectate: nici vanzarea unor actiuni contra 200 milioane de dolari, nici crearea unui fond de investitii de 1 miliard de dolari.

E adevarat ca memorandumul nici nu prevede un termen anume ca actionarul majoritar al Rompetrol- KazMunayGaz din Kazahstan- sa-si indeplineasca promisiunile. Practic, statul poate astepta mult si bine ca Rompetrol sa plateasca 200 de milioane de dolari promisi contra ca 26,69% din actiuni, asa cum prevede memorandumul. Despre fondul de investitii nici nu se pune problema atata vreme cat nu s-a realizat acea tranzactie de 200 milioane de euro. Memorandumul prevedea ca intr-o perioada de 7 ani, Rompetrol sa realizeze o investitie de 1 miliard. Pana acum, nu a fost demarat nimic in vederea vanzarii participatiei de 26,69 % pentru 200 de milioane de dolari si nici fondul nu a fost creat. Ministerul care ar fi trebuit sa se ocupe de acest lucru este cel al Energiei, insa orice actiune este blocata la nivel politic.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1166 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  In sfarsit, o comisie utila, (Joi, 18 iunie 2015, 13:30)

  midufi [utilizator]

  sper sa scoata la iveala probe pt DNA.
 • +5 (5 voturi)    
  Ocna-l mananca pe "dr" Ponta ! (Joi, 18 iunie 2015, 13:50)

  Plagarus [utilizator]

  Ponta cel dintai dintre "cinstitii " din cabinet a şters oficial datoriile Rompetrol. Statul va încasa în total 270 din cele 760 de milioane de dolari cu care a creditat compania.
  “România ar putea pierde o investiţie de 1,2 miliarde de euro, iar muncitorii Rompetrol îşi vor pierde locurile de muncă”, supralicita şi 'doctorul " Ponta la momentul în care încerca trecerea Memorandumului prin lege emisă de Parlament.
  Ca o compensaţie, deocamdată numai pe hârtie s-a făcut un acord pentru un fond de investiţii comun kazaho-român care să susţină financiar dezvoltarea rafinăriei. Mai exact, kazahii susţin că vor veni cu 150 de milioane de dolari plus 30 de milioane pentru a acoperi partea României, într-o societate comercială 80%-20% care să facă prin credite bancare investiţii de până al un miliard în următorii 7 ani în România.
  În afacerea fondului, profitul va reveni în primă fază exclusiv KazMunaiGaz, până la recuperarea celor 180 de milioane.
  Statul român se află, de fapt, în dificultatea creată de modul în care a fost semnat Memorandumul.
  Departamentul pentru Energie nu a iniţiat proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea strategiei de privatizare a Rompetrol Rafinare SA (RRC), prin intermediul căreia Ministerul Economiei va vinde KazMunaiGaz pachetul minoritar de acţiuni (26,69% din capitalul social). Foarte posibil, pregătirea acestui document este îngreunată de faptul că Departamentul trebuie să armonizeze două chestiuni aparent ireconciliabile: pe de-o parte, în memorandum este prevăzut că acţiunile vor fi cedate KazMunaiGaz pentru suma de minim 200 milioane dolari, pe de altă parte, aşa cum cere Consiliul Concurenţei, procedura de vânzare trebuie să fie una deplin transparentă şi competitivă (ofertă publică).
 • +5 (5 voturi)    
  II Ocna penalului Ponta+mentorul Adelu biCornu (Joi, 18 iunie 2015, 13:52)

  Plagarus [utilizator]

  1998- FPS îi vinde lui Dinu Patriciu rafinăria Rompetrol pentru 50,5 milioane dolari. Rompetrol se angaja sa preia datoriile către stat ale combinatului petrochimic, în valoare de 340 de milioane de dolari, şi să investească alte 225 de milioane de dolari în modernizarea rafinăriei.
  2003- Guvernul Năstase reglementează subscrierea integrală de către statul român a tututor obligaţiunilor Rompetrol Rafinare (RRC) rezultate din conversia unei creanţe a rafinăriei Petromidia, în valoare totală de 760 de milioane de dolari.
  2007- Dinu Patriciu vinde afacerea companiei KazMunaiGaz, pentru 2,7 miliarde de dolari.
  2010- Rompetrol majorează capitalul, apoi converteşte datoria rămasă într-un pachet de 44,6% din acţiuni, statul pierzând în acest fel pachetul majoritar. ANAF dă în jdecată Rompetrol, reclamând recuperarea unei datori de 570,3 milioane euro.
  2013- Ministerul Economiei semnează un Memorandum de înţelegere cu KazMunaiGaz. În esenţă, statului român vinde pentru 200 milioane dolari pachetul minoritar de acţiuni deţinut la Rompetrol Rafinare.
 • +1 (3 voturi)    
  in mod normal (Joi, 18 iunie 2015, 14:37)

  Adrian_. [utilizator]

  anchetarea ar trebui o sa faca un procuror.
  daca o face un parlamentar e doar de farmec.
 • +2 (2 voturi)    
  Daca PNL are oarece suspiciuni, (Joi, 18 iunie 2015, 16:05)

  xrogo [utilizator]

  DNA vegheaza,asa ca o plangere penala ar fi mai utila,dar cu o comisie parlamentara se face mai mult tam-tam!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by