UPDATE Infringement: Romania, data in judecata la Curtea de Justitie a UE, pentru neindeplinirea unor obligatii privind gazele naturale. Guvernul: Am trimis, saptamana aceasta, planul de urgenta la Bruxelles

de CZ, CP     HotNews.ro
Joi, 18 iunie 2015, 13:39 Economie | Energie


Lucrari la retea de gaze naturale, sub program
Foto: AGERPRES
Comisia Europeana a decis, joi, sa trimita Romania in fata Curtii de Justitie a UE pentru ca tara nu a adoptat un plan de urgenta privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale, obligatie pe care trebuia sa o indeplineasca de doi ani si jumatate, a informat executivul comunitar, intr-un comunicat remis HotNews. UPDATE Guvernul Romaniei sustine ca, in cele din urma, Ministerul Energiei a transmis planul de urgenta la Comisia Europeana, insa abia saptamana aceasta.

Regulamentul (UE) nr. 994/2010, pe care Romania trebuia sa-l aplice, are ca obiectiv garantarea faptului ca statele membre sunt bine pregatite pentru a face fata unor eventuale intreruperi ale aprovizionarii.
In acest scop, statele membre trebuie sa elaboreze, printre altele, planuri de urgenta si sa le notifice Comisiei Europene. 

Un plan de urgenta stabileste masurile si procedurile care intra in vigoare in cazul intreruperii aprovizionarii cu gaze si care sunt bine coordonate cu statele membre vecine, mentioneaza sursa citata.

Statele membre au avut obligatia de a adopta aceste planuri pana la data de 3 decembrie 2012. In noiembrie 2013, Comisia a trimis Romaniei o scrisoare de punere in intarziere deoarece aceasta nu a adoptat un plan national de urgenta.

In cazul procedurii de infringement precontencioase, in noiembrie 2014, Comisia a emis un aviz motivat, deoarece Romania era inca in neconformitate cu regulamentul privind securitatea aprovizionarii cu gaze. Planul de urgenta inca nu a fost adoptat si acest lucru poate afecta capacitatea Romaniei de a face fata unei posibile situatii de criza.

Potrivit Comisiei Europene, Regulamentul UE privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale creeaza un indicator comun pentru a evalua amenintarile grave la adresa securitatii aprovizionarii cu gaze, indicator cunoscut sub numele de N-1. Acesta se refera la situatia in care o instalatie de gaze nationala foarte importanta, cum ar fi o instalatie de productie sau o conducta, nu mai functioneaza.

Alte prevederi ale Regulamentului UE:
 • defineste standardul de aprovizionare pe care tarile din UE trebuie sa se pregateasca sa il respecte, chiar si in cazul unei intreruperi precum N- 1. Acest standard prevede ca tarile trebuie sa fie in masura sa asigure cel putin 30 de zile de aprovizionare cu gaze pentru gospodariile private si alti consumatori vulnerabili, cum ar fi spitalele;
 • solicita statelor membre sa desemneze o autoritate responsabila in mod specific pentru aprovizionarea cu gaze;
 • solicita autoritatii sa creeze un plan de actiune preventiv care sa evalueze riscurile legate de aprovizionare si sa propuna masuri preventive, cum ar investitiile in conducte noi;
 • solicita autoritatii sa elaboreze planuri de urgenta pentru a face fata unei crize. Aceste planuri ar trebui sa includa proceduri specifice aplicabile in cazul unei intreruperi si sa descrie modalitatile de coordonare cu alte autoritati nationale;
 • instituie un grup de coordonare pentru gaze, pentru a coordona actiunile si a permite realizarea unui schimb de informatii intre autoritatile nationale si industrie.
La 16 octombrie 2014, Comisia a publicat comunicarea privind testele de rezistenta care analizeaza efectele unei posibile intreruperi, partiale sau totale, a aprovizionarii cu gaze naturale din Rusia. Una dintre principalele concluzii a fost ca sporirea cooperarii si coordonarii poate atenua substantial impactul unei intreruperi.

Situatia din Romania

Autoritatile romane nu au facut demersurile necesare in vederea realizarii unor investitii de interconectare cu statele vecine, respectiv cu Ungaria si Bulgaria.

In acest moment, interconectarea cu Ungaria este facuta prin conducta Arad-Szeged, insa doar pe sensul de import, nu si export. In ceea ce priveste Bulgaria, proiectul privind realizarea conducteti Giurgiu-Ruse taraganeaza de cel putin trei ani.

Singura interconectare pe sensul de export este cu Republica Moldova prin conducta Iasi-Ungheni, insa nu foloseste la nimic. Conducta exista, insa exporturi nu se fac deoarece conducta se opreste la Ungheni unde sunt prea putini consumatori.

UPDATE Guvernul: Am trimis, saptamana aceasta, planul de urgenta la CE

Guvernul Romaniei sustine ca, in cele din urma, Ministerul Energiei a transmis planul de urgenta la Comisia Europeana, insa abia saptamana aceasta.

"Planul de urgenta a fost trimis saptamana aceasta Comisiei Europene de catre specialistii Ministerului Energiei. El va trebui validat de Comisia Europeana. In masura in care Comisia va ajunge la concluzia ca planul este in regula si conform exigentelor regulamentului european privind masurile de garantare a securitatii aprovizionarii cu gaze naturale, cred ca vom gasi o posibilitate sa evitam condamnarea Romaniei de catre Curtea de Justitie", a declarat, petru HotNews, Razvan Horatiu Radu, subsecretar de stat in Ministerul de Externe, agentul guvernamental al Romaniei la Curtea de Justitie a UE.

 • Ministerul Energiei sustine ca a finalizat miercuri Planul de Urgență privind aprovizionarea cu gaze      

Ministerul Energiei sustine ca planul de urgenta a fost finalizat miercuri,  17 iunie, si transmis Comisiei Europene. "In data de 17 iunie 2015, elaborarea Planului de Urgenţă a fost finalizată de către MEIMMMA, iar documentul a fost transmis Comisiei Europene. Totodată, au fost notificate şi Autorităţile Competente din Ungaria şi din Bulgaria, în scopul consultării acestora, conform procedurii impuse de prevederile Regulamentului (UE) nr.994/2010. Ulterior primirii răspunsurilor din partea Comisiei Europene precum şi din partea Autorităţilor Competente din ţările vecine menţionate, Ministerul Energiei, IMM și Mediului de Afaceri va adopta forma finală a Planului de Urgenţă şi îl va face public, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr.994/2010", informeaza Ministerul Energiei.

Potrivit acestuia, Regulamentul Uniunii Europene nr. 994/2010, art. 4, aliniatul 1) impune ca Autoritatea Competentă a fiecărui stat să elaboreaze un Plan de Urgenţă care să conțină măsurile adecvate pentru eliminarea sau limitarea efectelor cauzate de intreruperea aprovizionării cu gaze naturale, în situaţii de necesitate. În România, atribuţia punerii în aplicare a Regulamentului anterior menționat revine Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri (MEIMMMA), în calitate de Autoritate Competentă, potrivit prevederilor art. 102 lit. l) din Legea 123/2012.

Ministerul Energiei mai spune ca in Romania, în contextul şi interpretarea Regulamentului UE nr. 994/2010, consumatorii protejaţi sunt reprezentaţi de categoria consumatorilor casnici racordaţi la un sistem de distribuţie. De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 124 alin 1, lit e) din Legea 123/2012, a energiei electrice şi a gazelor naturale, producătorii de gaze naturale au obligația să pună cu prioritate la dispoziţia furnizorilor cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie, necesare acoperirii consumului clienților casnici. Ponderea producţiei interne în total consum este de aproximativ 90%, mai arata Ministerul Energiei. Potrivit acestuia, sunt în vigoare prevederi legale privind obligaţia de constituire a unor stocuri obligatorii de gaze naturale în depozitele de înmagazinare subterană, pentru a fi utilizate în perioada de iarnă.
Suplimentar față de cele menţionate, Planul de Urgenţă cuprinde măsuri menite să întărească securitatea aprovizionării cu gaze naturale, în special pentru consumatorii protejaţi. De asemenea, în Romania, în condițiile de mai sus, furnizarea de gaze naturale pentru consumatorii protejati este garantată şi, pe cale de consecinţă, asigurată, mai precizeaza Ministerul Energiei.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3756 vizualizari

 • +14 (14 voturi)    
  carevasazica Base e de vina (Joi, 18 iunie 2015, 13:43)

  un domn [utilizator]

  iar Dottore di Turcia sta cu picioru in tavan..fiind anesteziat..il doare la bashketzi
 • -16 (20 voturi)    
  știrea pe scurt (Joi, 18 iunie 2015, 13:49)

  Mazeta [utilizator]

  Coana Europa este supărătă că România nu exportă gaze. Ca să aibă de unde să le importe, firește.
 • +12 (12 voturi)    
  Zănganit de cătușe (Joi, 18 iunie 2015, 13:57)

  JG [utilizator]

  Vreau să aud zănganit de cătușe.
  Amenzile să fie platite de adevărații vinovați, nu de la buget sau din alte surse publice.
 • -6 (8 voturi)    
  Ori suntem parteneri, ori nu (Joi, 18 iunie 2015, 14:12)

  andrei [anonim]

  Dragi parteneri din UE,

  Uniunea e o organizatie de tari egale. Cand ne veti recunoaste ca egali, de exemplu primindu-ne in Schengen, va vom da si gaze. Noi ne-am indeplinit obligatiile si pierdem bani dun cauza ca voi nu vi le asumati.

  Pana atunci, spuneti-le protejatilor vostri rasisti (Ungaria) sa mai astepte. Pentru ca si aici aplicati dubla masura. Daca Ungaria poate sa incalce cele mai de baza principii ale drepturilor omului si libertatii presei fara sa fie trasa de urechi practic deloc, cum va asteptati ca altii sa isi arunce resursele strategice intr-un joc din care exact acel guvern extremist si antieuropean ar avea de castigat?
  • +5 (5 voturi)    
   deh (Joi, 18 iunie 2015, 14:45)

   fit [utilizator] i-a raspuns lui andrei

   Tari egale la bine, dar la greu si la munca? Dar ce zici de contribuabilul german care isi arunca resursele pe unii care nu dau doi bani pe un contract, daramite pe un cuvant?

   Masurile sunt duble pt ca si tarile sunt diferite:mai serioase sau deloc serioase si care traiesc pe banii altora!
   • -2 (2 voturi)    
    poate tu nu muncesti (Joi, 18 iunie 2015, 16:16)

    andrei [anonim] i-a raspuns lui fit

    Te rog nu generaliza. Poate tu si cunoscutii tai nu munciti, dar eu lucrez in IT 8-10 ore pe zi iar la deadline-uri si mai mult. Intamplator lucram cu niste parteneri nemti si te-ai mira sa afli cat de repede pleaca ei acasa dupa ora 17 a lor, cate zilele libere au in toate sarbatorile religioase inventate in lumea asta si ce cod de zero lei scriu respectivii.

    Asa ca mai lasa-ma cu cliseele astea de popor de slugi si du-te la munca!
    • +3 (3 voturi)    
     Transferi răspunderea în altă parte. (Joi, 18 iunie 2015, 18:17)

     vali47 [utilizator] i-a raspuns lui andrei

     Se discută de răspunderea guvernanților și modul lor de a lucra cu CE.Pe tine cu ce te afectează dacă noi spunem că guvernanții sunt vinovați?Și la problema ta privind munca nemților și a ta,vina-i tot la guvernanți,nu răspund la timp solicitărilor și imaginea lor se răsfrânge asupra românilor în totalitatea lor.La fel cu modul de reacție(lent sau inexistent)atunci când cetățeni români fac infracțiuni.Deci pe cine aperi?Am impresia că ai intrat în contre fără să vrei asta.Guvernanții se comportă cu Ce cum se comportă și cu noi,șmecherii,miștocării,niciodată nu vorbesc serios(poate pe furiș când fac hoții).
     • +2 (2 voturi)    
      asta da (Joi, 18 iunie 2015, 18:55)

      andrei [anonim] i-a raspuns lui vali47

      Cu asta sunt de acord. Ce NU imi plac sunt generalizarile primitive de genul "romanul e prost" sau "romanul e lenes". Eu nu sunt asa, voi nu sunteti, colegii nostri nu sunt.

      Haideti sa indicam vina acolo unde este. Faptul ca avem o "elita" conducatoare infecta, corupta, incapabila si submediocra, nu inseamna ca suntem si noi ca ei! Romania merge totusi inainte in pofida mojiciei lor si trebuie sa scapam legal DE EI, nu sa ne lamentam continuu ca suntem prea prosti pentru a merita ceva bun.

      Pentru ca nu e asa, chiar trebuie sa intelegem ca SUNTEM mai buni decat pontacii si voiculestii si ca putem si meritam sa ii dam la o parte.
      • 0 (0 voturi)    
       ai dreptate (Duminică, 21 iunie 2015, 22:37)

       caprairinucai [anonim] i-a raspuns lui andrei

       avem o 'elita' conducatoare infecta, corupta, incapabila si submediocra.asta e numai si numai vina noastra.a celor care nu am iesit in strada la fiecare magarie .acelor care au votat aceasta 'elita' pana la urma cine e prost :cel care cere sau cel care da?si noi toti am cedat dreptul nostru la educatie,sanatate,reprezentare cu demnitate a romanilor in lume acestei 'elite'.acestia au luat ceea ce le-am dat dar asta nu inseamna ca ne vor da ceva inapoi.ceea ce ni se cuvine tre' sa luam singuri.eu sunt unul dintre cei care nu au iesit in strada atunci cand a trebuit.stiu ca nu sunt singurul dar asta nu ma consoleaza
     • +2 (2 voturi)    
      si inca ceva... (Joi, 18 iunie 2015, 19:26)

      andrei [anonim] i-a raspuns lui vali47

      Eu unul nu sunt convins ca e in interesul nostru sa exportam gaze. Ele sunt resursa strategica de capacitate limitata si eu nu cred ca Base a amanat "planurile" din prostie. Stia el ce face, trebuie sa stii sa iti joci interesele in favoarea ta, ca natiune.
      • +1 (1 vot)    
       Nu vreau să o fac pe deșteptul. (Joi, 18 iunie 2015, 20:10)

       vali47 [utilizator] i-a raspuns lui andrei

       Nu-i vorba de export de gaze ci de interconectare ca să ai viteză de reacție bună în caz de criză.Pe de altă parte gazele nu se pot stoca pentru o perioadă nelimitată-se pierd în atmosferă,în roci și după un timp zăcământul sărăcește.Este recomandat când găsești un zăcământ de gaze să-l folosești.Îmi amintesc că prin anii 1980 sa forat o sondă de explorare,sa găsit gaz sub presiune,chiar a izbucnit un incendiu stins cu greu,sonda a fost închisă sigilată să fie pentru mai târziu.Mai târziu,când sa verificat numai,nu mai era gaz.Se pierduse prin fisurile scoarței terestre,migrase spre alte depozite.De aceia nu prea sunt pe ideea să ții totul pentru generațiile viitoare,este posibil să suferi inutil,generațiile viitoare să nu aibă parte de moștenirea lăsată.Viitorul este în tehnologie și asta trebuie dezvoltată.Acum consumăm prea mult(încă) pentru ceia ce producem.Cei din UE așa văd lucrurile și nu trebuie să-i respingem.Nu ne vor răul,răul ni-l facem.
 • +11 (11 voturi)    
  pai raspunde cine? (Joi, 18 iunie 2015, 14:20)

  ..13 [utilizator]

  Bolnavul - Primul Mincinos?
  Alaturi sa fie si Ministerul de la Economie?
 • +6 (6 voturi)    
  Am "exportat" 600 milioane $,autor "dr" Ponta! (Joi, 18 iunie 2015, 14:28)

  Plagarus [utilizator]

  Astazi nu se poate face export de gaze romanesti decat prin conducta Arad-Szeged,max. 10.000 mc / ora.
  Exportul de gaze ar fi destul de profitabil pentru companii, dat fiind că pot obţine pe pieţele de afară preţuri mult mai bune. Pentru comparaţie, în condiţiile în care preţul gazelor din producţia internă, impus de stat, este de circa 160 de dolari 1.000 de metri cubi, România importă gaze de la Gazprom la un preţ de 480 de dolari.
  Swap-ul de gaze naturale este un schimb de gaze care prezinta caracteristici diferite, intre doua sau mai multe puncte. Deoarece in situatia Romaniei nu se poate realiza transportul propriu-zis al gazului (fizic) se realizeaza un swap, astfel incat gazul livrat in sistemul de transport din productia interna este „schimbat virtual” cu o cantitate de gaz din import intercomunitar, considerandu-se ca au intrat in Romania gaze din import si au iesit gaze din productia interna.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by