Kazakhstanul planuieste introducerea unei noi taxe privind productia de petrol pentru a spori veniturile bugetare, a declarat vineri un oficial de rang inalt, lucru de alarmeaza investitorii straini de pe piata kazaha, informeaza Reuters, citat de agentia NewsIn. Decizia poate influenta in viitor si afacerile companiei Rompetrol.

Adjunctul ministrului de finante din Kazahstan, Daulet Yergozin, a afirmat ca taxa, ce va intra in vigoare cel mai probabil in 2009, se va calcula in functie de rata productiei si pe preturile mondiale la titei, nu de volumul exporturilor.

Taxa se va aplica de asemenea si companiilor ce activeaza pe baza unor acorduri de partajare a productiei. Acestea au fost pina acum scutite de taxa de inchiriere, introdusa in 2004, ce se bazeaza de asemenea pe preturile mondiale, fiind insa calculata in functie de volumul exporturilor.

"Reactia tuturor va fi probabil una negativa", a afirmat Yergozin. El a declarat ca guvernul de la Astana va trimite noul proiect spre aprobare catre Parlament, in primul trimestru al anului 2008, acest lucru fiind considerat mai degraba o procedura de ordin tehnic, de când camera inferioara a legislativului este controlata de politicienii loiali presedintelui.

"Consideram ca introducerea noii taxe va spori veniturile bugetare si va creste transparenta", a afirmat Yergozin, adaugind ca guvernul este de parere ca taxa de inchiriere nu a adus suficiente venituri bugetare. "Insa, acest lucru nu ar trebui sa sperie investitorii", a spus acesta.

Investitorii straini si-au aratat nemultumirile fata de climatul de afaceri din Kazakhstan de anul acesta, afectat de disputa dintre statul kazah si grupul italian Eni asupra dezvoltarii zacamintului de la Kasagan, si fata de legislatia ce permite guvernului de la Astana sa intrerupa contractele cu firmele petroliere in mod unilateral.

Legaturile de afaceri ale Romaniei cu Kazahstanul au devenit foarte puternice dupa ce compania de stat KazMunaiGaz (KMG) a achizitionat pachetul majoritar al companiei Rompetrol. Aceasta urmeaza sa se aprovizioneze in mare masura cu titei din Kazahstan.