GDF, sanctionata cu 200.000 lei pentru transmiterea de trei facturi simultan

de CP     HotNews.ro
Luni, 19 octombrie 2015, 14:34 Economie | Energie


Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a efectuat un control la furnizorul de gaze GDF Suez Energy Romania. In urma actiunii de control, ANRE a constatat ca, pentru o parte din clientii finali de tip B1, furnizorul de gaze naturale a implementat un proiect nou intitulat "Transmitere 3 facturi simultan, adus la cunostinta ANRE dar care nu a fost aprobat/avizat de Autoritate, se arata intr-un comunicat al ANRE. In urma acestor verificari, furnizorul de gaze naturale a fost sanctionat cu amenda de 200.000 lei.

De asemenea, ANRE a dispus ca GDF SUEZ ENERGY ROMANIA S.A. sa factureze lunar contravaloarea serviciului de furnizare reglementata a gazelor naturale, in conformitate cu prevederile reglementarilor din domeniul gazelor naturale. Operatorul economic GDF SUEZ ENERGY ROMANIA S.A. nu va mai aplica clientilor finali Metodologia "Transmitere 3 facturi simultan". Amenda contraventionala a fost deja achitata, precizeaza ANRE.

Ca atare, in aplicarea prevederilor legale in vigoare,  furnizorul de gaze naturale a fost sanctionat pentru incalcarea urmatoarelor prevederi ale reglementarilor din domeniul gazelor naturale:
 • prevederile art. 7 alin. (1) lit. b) din Anexa 2A - Conditiile standard pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale la consumatorii casnici, parte integranta din Contractele-cadru pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale, aprobate prin Ordinul ANRE nr. 77/2009, cu modificarile ulterioare; s-a luat in considerare faptul ca, furnizorul nu a respectat obligatia legala de a factura lunar contravaloarea serviciului de furnizare reglementata a gazelor naturale, pentru locurile de consum, selectate prin sondaj de echipa de control;
 • prevederile art. 94 alin. (2) coroborate cu prevederile art. 93 alin. (5)-(7) din Regulamentul de masurare a cantitatilor de gaze naturale tranzactionate in Romania, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 62/2008, cu modificarile si completarile ulterioare; s-a luat in considerare faptul ca furnizorul nu a respectat obligatia legala de a utiliza valori ale puterii calorifice superioare (PCS) reale, transmise de catre operatorul de distributie a gazelor naturale, la facturarea consumului de gaze naturale, pentru locurile de consum, in speta, furnizorul a utilizat ca valori ale puterilor calorifice superioare a gazelor naturale (PCS), la emiterea facturilor estimate F2 si F3, corespunzatoare celor doua perioade de consum lunare estimate, aceeasi valoare a puterii calorifice superioare aferenta perioadei de regularizare pentru cele trei luni anterioare, corespunzatoare facturii F1.
Reamintim ca GDF introducea pe facturi, pe langa suma de plata pentru consumul curent, si estimari de consum si de plata pe urmatoarele doua luni. Aceasta modalitate de plata a fost contestata de reglementatorul ANRE pe motiv ca ar induce consumatorii in eroare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4589 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  aia-i amenda? (Luni, 19 octombrie 2015, 14:49)

  eek [utilizator]

  Pai la ce tiganisme fac, aia-i amenda?
  Exemplu din propria factura:
  T1: 19lei, T2: 23lei si T3: 165 lei
  Ziceau ceva de estimare? Asta-i estimare sau japca?
 • +8 (8 voturi)    
  Bravo ! (Luni, 19 octombrie 2015, 15:01)

  Ion [anonim]

  Felicitari pentru titlu ! Spiru Haret, nu ?
 • +2 (4 voturi)    
  Amenda de rasul curcilor (Luni, 19 octombrie 2015, 16:09)

  emil bobu [utilizator]

  La profiturile lor, amenda e frectie.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce se intampla cu CEZ? (Marţi, 20 octombrie 2015, 10:18)

  Francisc [anonim]

  Ce s-a intamplat cu CEZ???
  Daca cititi atent de ce s-a dat amenda o sa vedeti ca nu facturarea in avans era o problema ci faptul ca "nu se calcula estimarea pe cifre reale" (numai ANRE putea debita asta). 


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by