Practic, inca din prima zi de mandat, Victor Grigorescu a inceput demersurile pentru rezolvarea situatiei controversate de la CE Oltenia.
Reamintim ca prima interpelare adresata de un parlamentar noului ministru al energiei avea ca tema exact situatia directorului general al CE Oltenia. Acesta ar fi intr-un conflict de interese in conditiile in care compania pe care o conduce s-a constituit parte civila in procesul Turceni-Rovinari. Laurentiu Ciurel a fost trimis in judecata in dosarul Turceni-Rovinari, alaturi de Victor Ponta si Dan Sova. Acesta a ramas in functia de director general al CE Oltenia, chiar daca aceasta companie este parte civila in dosar. CE Oltenia ar trebui sa recupereze un prejudiciu estimat de procurorii DNA la 19,7 milioane de lei, din care 2,7 milioane de lei provocat de actualul director general, Laurentiu Ciurel, inculpat in acest dosar. Insa, in conditiile in care Laurentiu Ciurel nu isi da demisia din functia de director general, apare sub semnul intrebarii libertatea directiei juridice a companiei de a prezenta probe impotriva sa.
Complexul Energetic Oltenia, companie gigant cu peste 15.000 de angajati, se confrunta si alte probleme, nu doar de natura penala. Anul trecut, compania a inregistrat cea mai mare pierdere dintre societatile de stat: aproape 700 de milioane de lei. Practic, o companie cu profit de 118 milioane de lei in 2012 a ajuns in doar doi ani in pragul falimentului, in doar doi ani. De asemenea, valoarea creantelor a crescut de la 300 de milioane de lei in 2012 la peste 1 miliard in 2014, iar platile restante de la zero in 2012 la peste 50 de milioane de lei in 2014. In ciuda acestei situatii, managerul Laurentiu Ciurel a fost mentinut in functie, motivul invocat in mai multe randuri de fostul ministru al energiei Andrei Gerea fiind faptul ca a fost numit in baza OUG 109/2011 privind managementul corporativ. Insa si aceasta numire a starnit controverse.
Ciurel detine functia de director general al Complexului Energetic Oltenia din septembrie 2012, chiar din momentul infiintarii companiei prin fuziunea complexurilor energetice Craiova, Rovinari si Turceni si Societatea Nationala "Lignitul Oltenia". La inceput a fost interimar, iar din ianuarie 2013 este director general, fiind o numire controversata. Ciurel sustinea ca a ajuns director general prin OUG 109/2011 privind managementul corporativ, insa procesul de numire a fost contestat de actionarul minoritar Fondul Proprietatea care acuza incalcari grave ale legislatiei. In primul rand a fost numit de un Consiliu de Supraveghere cu un mandat interimar limitat care nu avea atributii in acest sens. Intai trebuia numit Consiliul de Supraveghere cu mandat plin, in baza OUG 109/2011, iar acesta sa desemneze directorul general. Apoi, a fost ignorata cu totul lista de candidati intocmita de o companie de recrutare de personal, angajata special pentru selectarea managementului companiei. Exista o lista scurta de candidati, romani si straini, insa Consiliul de Supraveghere interimar nu a intervievat pe nimeni, potrivit Fondului Proprietatea, si a decis sa il desemneze direct pe Ciurel. In plus, Ciurel era si membru de partid (PSD), fapt care contrazicea principiile OUG 109/2011 referitoare la depolitizarea managementului din companiile de stat.
Pentru mai multe amanunte, citeste si:
- Prima interpelare adresata noului ministru al energiei: Este directorul general al CE Oltenia in conflict de interese, avand in vedere calitatea sa de inculpat in dosarul Turceni-Rovinari?
- Dosarul Turceni-Rovinari: Cum va putea Complexul Energetic Oltenia sa actioneze ca parte civila impotriva directorului general, Laurentiu Ciurel. Dar ANAF impotriva premierului?
- Dupa modelul Victor Ponta, nici Laurentiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, nu-si da demisia din cauza dosarului Turceni-Rovinari
- Baietii destepti ai premierului Ponta
- O investitie pentru care CE Oltenia a platit 95 de milioane de euro nu a fost finalizata de firma Romelectro nici dupa sase ani de contract/Conducerea CE Oltenia vrea sa atribuie Romelectro si alte contracte
Asta trebuie "sa ia" drumul DNAului alaturi de Ponta si Sova!
Si apoi al puscariei!
Succes DNA, la puscarie cu penalii astia!
Nu vorbiti ca un politician; isi da demisia ciurelu, ca sa infunde celuleru de la rahova!
Lasati/ne cu un astfel de limbaj.
Si poate dupa el il trage si pe sova - holocaust si ponta - mers cu familia in austria ca sa bea in dubai!
Hai, Doamne, pe ei!
Dreptate!
Contractul cu sova a fost anchetat de DNA tg-jiu, DNA craiova.. si vreo 5 ani la rand au tot dat neinceperea urmaririi penale pentur diferite aspecte, pana cand in cele din urma un procuror DNA bucuresti a 'gasit' ceva si a facut circ inca un an, bineinteles inainte de alegeri, voturi in parlament cand a fost nevoie sa se puna presiune pe guvenrul PSD, pana s-a hotarat sa trimita in judecata abia in 2015..