Reamintim ca Laurentiu Ciurel a fost trimis in judecata in dosarul Turceni-Rovinari, alaturi de Victor Ponta si Dan Sova. Acesta a ramas in functia de director general al CE Oltenia, chiar daca aceasta companie este parte civila in dosar. CE Oltenia ar trebui sa recupereze un prejudiciu estimat de procurorii DNA la 19,7 milioane de lei, din care 2,7 milioane de lei provocat de actualul director general, Laurentiu Ciurel, inculpat in acest dosar. Insa, in conditiile in care Laurentiu Ciurel nu isi da demisia din functia de director general, apare sub semnul intrebarii libertatea directiei juridice a companiei de a prezenta probe impotriva sa.
De altfel, aceasta este o alta intrebare adresata de deputatul Scarlat Iriza. "Cat de mult isi doreste Ciurel Laurentiu Dan ca Directia Juridica a Complexului Energetic Oltenia, aflata in subordinea sa, sa prezinte probe elocvente care sa-l incrimineze pentru prejudicierea cu milioane de euro a companiei? Cat de independenta este Directia Juridica fata de managerul- inculpat, in prestatia sa din dosarul Ponta - Sova?". Vezi atasata interpelarea.
- Ciurel, trimis in judecata
Cele doua complexuri energetice Turceni si Rovinari au fuzionat in 2012, alaturi de Complexul Energetic Craiova, formand astfel actualul Complex Energetic Oltenia, condus acum la Laurentiu Ciurel. Prin actele semnate in perioada 2007-2008 de catre Laurentiu Ciurel, mai intai in calitate de director de investitii la Rovinari si apoi ca director general, ar fi produs o paguba companiei de 2,7 milioane de lei, aducand in aceeasi masura foloase necuvenite SCA "Sova si Asociatii". Dupa acelasi model a procedat si fostul director general de la Turceni, Dumitru Cristea, prejudiciul fiind de 16,9 milioane de lei. In total, Complexul Energetic Oltenia ar avea de recuperat 19,7 milioane de lei (circa 5,6 milioane de euro).
- CE Oltenia, de la profit la pierdere uriasa in doar doi ani
Ciurel detine functia de director general al Complexului Energetic Oltenia din septembrie 2012, chiar din momentul infiintarii companiei prin fuziunea complexurilor energetice Craiova, Rovinari si Turceni si Societatea Nationala "Lignitul Oltenia". La inceput a fost interimar, iar din ianuarie 2013 este director general, fiind o numire controversata. Ciurel sustinea ca a ajuns director general prin OUG 109/2011 privind managementul corporativ, insa procesul de numire a fost contestat de actionarul minoritar Fondul Proprietatea care acuza incalcari grave ale legislatiei. In primul rand a fost numit de un Consiliu de Supraveghere cu un mandat interimar limitat care nu avea atributii in acest sens. Intai trebuia numit Consiliul de Supraveghere cu mandat plin, in baza OUG 109/2011, iar acesta sa desemneze directorul general. Apoi, a fost ignorata cu totul lista de candidati intocmita de o companie de recrutare de personal, angajata special pentru selectarea managementului companiei. Exista o lista scurta de candidati, romani si straini, insa Consiliul de Supraveghere interimar nu a intervievat pe nimeni, potrivit Fondului Proprietatea, si a decis sa il desemneze direct pe Ciurel. In plus, Ciurel era si membru de partid (PSD), fapt care contrazicea principiile OUG 109/2011 referitoare la depolitizarea managementului din companiile de stat.
- Contract controversat de livrare carbune
Nici asa cum a fost incheiat, contractul nu a putut fi dus pana la capat. Au fost livrate circa 400 de mii de tone din cele 1,2 milioane de tone de lignit, timp de vreo patru luni, dupa care contractul a fost suspendat si apoi reziliat. Motivul este neclar, CE Oltenia si BVA Coal intrand intr-o disputa. CE Oltenia a spus ca renuntarea la contract a fost determinata de valoarea cheltuielilor de transport care nu au putut fi evaluate, de la inceput, cu exactitate. Transportul intra in atributia BVA Coal. Dupa rezilierea contractului, CE Oltenia nu a putu executa garantia de buna executie deoarece conturile BVA Coal erau goale. Nici biletele la ordin nu au putut fi folosite, pentru ca in vara BVA Coal SRL a dat CE Oltenia in judecata, pe motiv ca nu si-a respectat clauzele contractuale in ceea ce priveste granulatia carbunelui livrat. Acum cele doua parti se judeca, CE Oltenia avand cel mai mult de pierdut. Despre contract in sine, Ciurel a dat declaratii contradictorii. In februarie a spus ca este contract foarte bun si ca daca ar putea, l-ar semna pe 20 de ani, la acelasi pret, fara sa se gandeasca. In primavara, dupa ce au aparut articole in presa despre contract si pe fondul unor controale ale Curtii de Conturi si corpul de control al ministerului energiei, Ciurel a recunoscut ca este un contract pagubitor pentru companie. Contractul este cercetat de procurorii DNA in acest moment.
- Alte contracte
In primavara, Ciurel a fost la un pas sa fie demis de Consiliul de Supraveghere, insa a intervenit Ministerul Energiei condus de Andrei Gerea (PLR) pentru a opri acest lucru. Cum a intervenit? Ministerul Energiei a demis Consiliul de Supravehere inainte ca acesta sa-si duca planul la indeplinire. Consiliul de Supraveghere stabilise pentru data de 3 aprilie o sedinta Directoratului care ar fi dus la rezilierea contractului de mandat al directorului general, Laurentiu Ciurel. Insa, sedinta in acea formula nu a mai avut loc deoarece Ministerul a convocat in mare graba o AGA extraordinara pe 27 martie, data la care a fost demis Consiliul de Supraveghere. De altfel, Ciurel a fost protejat de toti ministrii energiei din 2012 incoace.
Citeste si:
- Dosarul Turceni-Rovinari: Cum va putea Complexul Energetic Oltenia sa actioneze ca parte civila impotriva directorului general, Laurentiu Ciurel. Dar ANAF impotriva premierului?
- Dupa modelul Victor Ponta, nici Laurentiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, nu-si da demisia din cauza dosarului Turceni-Rovinari
- Baietii destepti ai premierului Ponta
- O investitie pentru care CE Oltenia a platit 95 de milioane de euro nu a fost finalizata de firma Romelectro nici dupa sase ani de contract/Conducerea CE Oltenia vrea sa atribuie Romelectro si alte contracte