Daca va incepe exploatarea zacamintelor de gaze naturale din Marea Neagra, atunci Ungaria ar putea avea acces la o noua sursa de energie, a declarat luni ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, citat de agentia MTI si Agerpres.

Dar el a adaugat ca, pentru ca Ungaria sa poata beneficia de aceste resurse, este necesara constructia interconectorului pentru transportul gazelor din Romania catre Ungaria.

Seful diplomatiei ungare a facut aceasta declaratie la o reuniune a ambasadorilor Ungariei, desfasurata la Budapesta. El a apreciat ca securitatea energetica nu trebuie sa fie doar responsabilitatea si interesul tarilor din Europa Centrala, ci a Uniunii Europene in ansamblu. Referindu-se in acest context la centrala nucleara de la Paks, Peter Szijjarto a subliniat ca proiectul va fi dus mai departe, in pofida obstacolelor ridicate de unii care 'incearca sa impiedice realizarea investitiei' din cauza intereselor financiare.

Ungaria si Rusia au semnat in luna ianuarie 2014 un acord pentru construirea a doua noi reactoare la centrala atomoelectrica de la Paks, singura de acest fel din Ungaria si care furnizeaza 40% din energia consumata in aceasta tara. Pentru finantarea proiectului, Rusia va acorda Ungariei un credit de circa 10 miliarde de euro, echivalentul a circa 80% din valoarea investitiei. Lucrarile vor incepe in anul 2018, iar primul reactor va fi functional incepand din 2023.

Dar Comisia Europeana a initiat o investigatie pentru a verifica daca acordul respecta normele europene privind ajutoarele de stat si organizarea de licitatii publice.