Electrica, despre cazul tranzactiilor cu certificate verzi: In acest moment este in desfasurare un audit extern/ Analizam posibilitatea de eliminare a conflictelor de interese

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 5 august 2016, 17:31 Economie | Energie


Electrica
Foto: Tradeville
In acest moment este in desfasurare un audit extern care analizeaza tranzactiile cu certificate verzi realizate de Electrica Furnizare in intervalul aprilie- mai 2016, se arata intr-un comunicat al Electrica. Acesta mai precizeaza ca s-au identificat potentiale conflicte de interese existente inainte de adoptarea unui cod de etica. In aceste conditii, Electrica analizeaza in prezent posibilitatea de eliminare a acestor conflicte de interese, cu respectarea legislatiei muncii si altor prevederi legale aplicabile.

Reamintim ca HotNews.ro a prezentat vineri, in exclusivitate, continutul unui raport realizat de Consiliul de Administratie al Electrica Furnizare, care arata ca tranzactiile cu certificate verzi ridica probleme de legalitate. De asemenea, mai arata ca la conducerea companiei se afla familii intregi: familia Patrascoiu, familia Beu si familia Nita. Reamintim ca HotNews.ro a aratat ca Electrica Furnizare a cumparat,  in lunile aprilie-mai, 1,6 milioane de certificate verzi de aproape 50 de milioane de euro, de la firme apartinand unui singur grup: EDP Renewables. Aceste tranzactii au atras atentia prin volumul neobisnuit de mare si perioada lunga de livrare, pana in 2019, in conditiile in care piata se confrunta cu un excedent urias de certificate verzi.

Comunicatul Electrica

"Asa cum am mai informat opinia publica, in acest moment este in desfasurare un audit extern care analizeaza tranzactiile cu certificate verzi realizate de Electrica Furnizare in intervalul aprilie- mai 2016. Concluziile auditului vor fi comunicate indata ce acesta va fi finalizat, cu respectarea legislatiei in vigoare.

Concluziile auditului vor fi comunicate indata ce acesta va fi finalizat, cu respectarea legislatiei in vigoare.
Codul de Etica si Conduita Profesionala al Grupului Electrica a fost adoptat si la nivelul Electrica Furnizare, si prevede printre altele implementarea "Politicii privind evitarea si combaterea conflictelor de interese".

Pe baza declaratiilor de interese depuse pana la data de 1 iunie 2016 s-a realizat o mapare a potentialelor conflicte de interese. S-au identificat astfel situatii preexistente adoptarii Codului si Politicilor. Grupul Electrica analizeaza in prezent posibilitatea de eliminare a acestor conflicte de interese, cu respectarea legislatiei muncii si altor prevederi legale aplicabile. Orice incalcare a Codului si Politicilor de la momentul adoptarii acestora este sanctionata, fara niciun compromis.

Reafirmam cu tarie faptul ca Electrica nu va face niciun compromis in privinta unor eventuale abateri etice, a fraudelor si a oricarui aspect de neconformitate care ar aduce prejudicii de imagine, comerciale, afectand prestigiul si performanta Grupului Electrica.

Electrica SA a fost prima companie in care statul detine un pachet important de actiuni care a lansat un avertizor de integritate.

Comunicarea cu privire la activitatea Grupului Electrica se face exclusiv prin Departamentul de Relatii Publice al acestuia, cu respectarea procedurilor interne in vigoare".

"Exista o suspiciune rezonabila ca tranzactiile au fost determinate de o intelegere anterioara si realizate mai tarziu pe piata certificatelor verzi de pe OPCOM, ceea ce este ilegal", se arata in document. Potrivit acestuia, directoratul nu a informat Cosiliul de Administratie in niciun fel asupra acestor tranzactii. In raport se mai arata ca in cadrul companiei se afla familii intregi la conducerea Electrica Furnizare: familia Patrascoiu, familia Beu si familia Nita. Reamintim ca HotNews.ro a aratat ca Electrica Furnizare a efectuat in lunile aprilie-mai 2016 mai multe tranzactii, cumparand 1,6 milioane de certificate verzi de aproape 50 de milioane de euro, de la firme apartinand unui singur grup: EDP Renewables. Aceste tranzactii au atras atentia prin volumul neobisnuit de mare si perioada lunga de livrare, pana in 2019, in conditiile in care piata se confrunta cu un excedent urias de certificate verzi.

"Pe piata, exista discutii cu privire la aspectele etice ale acestor tranzactii, din cauza volumului neobisnuit, perioada de livrare (pana in 2019), precum si din cauza modului prin care Electrica Furnizare si-a ales partenerii pentru tranzactionarea certificatelor verzi, raspunzand la ofertele de vanzare ale grupului EDP Renewables, in loc sa lanseze oferte pentru achizitionarea de certificate verzi pentru toti producatorii de pe piata", se precizeaza in raport.

Acesta precizeaza ca tranzactiile incheiate de Electrica Furnizare pe perioade asa lungi de timp indica faptul ca Electrica Furnizare s-a grabit sa contracteze rapid certificatele verzi, fara a profita de oportunitatile ulterioare de scadere a pretului minim la certificate, determinate de modificari legislative prezumtive.

In raport se mai arata ca directorii Electrica Furnizare nu au informat Consiliul de Administratie cu privire la aceste tranzactii, desi au existat mai multe intalniri in acea perioada. In timpul unei sedinte a CA din 25 mai 2016, presedintele de atunci al Consiliului Ramiro Angelescu l-a intrebat pe directorul general al companiei, Mircea Patrascoiu, daca tranzactiile sunt reale. Intrebarea a ramas fara raspuns concret, mai scrie in raportul CA.
 • Familiile care controleaza Electrica Furnizare
Potrivit documentului, societatea este condusa la varf de mai multe familii:
 • Familia Patrascoiu formata din Mircea Patrascoiu, director general, si sotia sa Marilena Patrascoiu, sef departament de management, sub controlul direct al sotului sau.
 • Familia Beu formata din Mihai Beu, director comercial, responsabil de achizitiile de energie electrica si certificate verzi, si sotia sa Corina Beu, sef departament pentru vanzarile catre clientii furnizorului de ultima instanta, sub controlul direct al sotului sau.
 • Familia Nita formata din Cristina Nita, sef departament achizitie energie, si sotul sau Gabriel Nita, sef departament marketing, ambele departamente sub controlul lui Mihai Beu.
Pentru mai multe amanunte, citeste Raport al CA de la Electrica Furnizare, despre achizitiile neobisnuite de certificate verzi: Exista o suspiciune rezonabila ca tranzactiile au fost determinate de o intelegere anterioara, ceea ce este ilegal


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1796 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Certificatele verzi, (Sâmbătă, 6 august 2016, 12:12)

  NaftuliVasile1 [anonim]

  o hoție la nivel național, atât pentru guverne (bani de furat) cțt și pentru „familiile” de la conducerea distribuției EE (inclusiv de la conducerea societăților cu capital străin).
  • 0 (0 voturi)    
   Precizari . (Sâmbătă, 6 august 2016, 21:01)

   Andrei_Fieraru [utilizator] i-a raspuns lui NaftuliVasile1

   Trebuie sa intelegi corect sistemul gandit de europeni - nemti , in general - ca sa vezi logica . Statele , iclusiv Romania , au hotarat sa taxeze poluatorii care produc energie ( centralele pe carbune , in special ) si consumatorii speciali , care consuma energie poluanta , pe cea din carbune in particular . Taxarea asta inseamna certificate verzi pe care poluatorii sunt obligati sa le cumpere la un pret fixat de stat functie de cata energie produc si care sunt date apoi celor care produc energie in conditii curate , adica acelora din energia regenerabila ( hidro , eoliana , solara , biomasa ) . Rolul acestor cerificate este acela ca producatorii actuali si cei din viitor in special , sa investeasca in capacitati ecologice . Pentru ca aceste investitii sa se amortizeze mai repede , cam in opt ani in loc de douazeci , si sa devina atractive pentru cei care baga banii , statele au hotarat sa le acorde aceste certificate peste pretul energiei electrice pe care producatorii il iau normal pe piata . Fara aceste stimulente , nimeni n-ar risca sa ia din banci milioane de euro si sa recupereze banii dupa zeci de ani . Nici bancile n-ar da , asa aiurea , asemenea sume .
   • 0 (0 voturi)    
    Faceti jumatate de confuzie (Duminică, 7 august 2016, 12:33)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Andrei_Fieraru

    E adevarat ca producatorii de energie regenerabila primesc certificate verzi (pe care insa mai trebuie sa le si poata vinde, a se vedea cazul Electrica Furnizare/EDP) insa acestea sunt platite de toti consumatorii finali - ma rog, asta pana cand unii mari consumatori industriali au fost exceptati, ceea ce a dus la cresterea poverii tuturor celorlalti.
    Poveste strict europeana, derivata de dorinta UE de a se baza cat mai mult pe energie regenerabila etc.

    Ce spuneti dvs. referitor la producatorii pe carbune e altceva; sunt asa-numitele certificate de emisii, sistem aflat in functiune de mai multi ani si derivat din Tratatul de la Kyoto. Pentru acest tip de certificate exista o piata europeana, valoarea lor e una de piata etc.
    • 0 (0 voturi)    
     Precizari (Duminică, 7 august 2016, 14:49)

     Andrei_Fieraru [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

     Nu fac confuzie intre certificate . La origine , cerificatele verzi care fac obiectul articolului , au fost introduse pentru a stopa producerea e.e din carbune si alti fosili , numai ca , pentru a pastra sensibilitatea atator sindicalisti , problematica a fost invaluita in interese diverse . Una peste alta , cineva trebia sa suporte efortul de a avea mai mult aer curat si evident ca doar consumatorul final nu mai are pe cineva dupa el si plateste tot. Chestia cu '' sa le si poata vinde' ' este lamurita de obligatia poluatorilor - fie ei si consumatori in anumite cazuri - de a cumpara certificatele emise sub sanctiunea unor amenzi mari . Ca alde frizerul Nita , au facut altfel pentru ca n-au putut cadea la pace cu prod . din regenerabile , tot nu va duce la rezolvare . Probabil ca vor urma procese grele , mai ales dupa ce multi posesori de certificate , au scontat aceste instrumente in diferite variante si cei care le detin , vor face presiuni pentru a-si recupera banii , mergand pana la sechestre internationale impotriva statului roman .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by