Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, în şedinţa de joi noi preţuri pentru furnizarea gazelor naturale la clienţii casnici. În cazul ENGIE România, care are circa 1,6 milioane clienți, ANRE a acceptat o creștere a prețurilor de 1,2 bani/kWh, de la 11,8 la 13 bani/kWh de la 1 aprilie. În cazul E.ON Gaz Furnizare România, prețurile nu se modifică. Pe 10 ianuarie a mai avut loc o scumpire de circa 8%, în medie.

Piata gazelor naturaleFoto: Freepik.com
  • În toamnă, PSD a înființat o comisie parlamentară de anchetă a ANRE, pentru a afla de ce cresc prețurile la energie. Audierile în comisie au avut loc în octombrie și noiembrie, însă nici până în prezent nu au fost prezentate concluziile. "Azi am discutat în coaliţie şi am aprobat slicitarea primului-ministru şi mâine aprobăm în plenul reunit înfiinţarea unei comisii de anchetă pe ANRE, pentru că e bine să aflăm şi noi şi populaţia ce s-a întâmplat acolo şi care a fost jocul preţului la energie în ultima perioadă", spunea președintele PSD Liviu Dragnea în luna septembrie 2017.
  • În ciuda anchetei, prețurile cresc în continuare
  • În octombrie a fost schimbat șeful ANRE, Niculae Havrileț, după un mandat de 5 ani, cu deputatul PSD Dumitru Chiriță.

"Pentru operatorul economic ENGIE România SA se va înregistra o creștere de preț pentru furnizarea reglementată aplicată clienților casnici, creștere datorată, în principal, corecțiilor aplicate pentru perioada trimestrului IV 2016 - trimestrului I 2018, când prețul practicat a fost mai mic decât costurile aferente furnizării, ceea ce însemnă o creștere de 1,2 bani/kWh, de la 11,8 la 13 bani/kWh", arată ANRE într-un comunicat.

"Reamintim totodată că a fost implementat cadrul legal care permite tuturor consumatorilor să își aleagă furnizorul de gaze naturale. Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, nu implică modificări de ordin tehnic și orice client final casnic de gaze naturale poate să treacă de la furnizarea în regim reglementat, la furnizarea în regim concurențial", mai precizează ANRE.

În acest moment, prețul gazelor din producția internă este liberalizat, însă ANRE stabilește tarifele din factură finală la consumatorul casnic. Odată cu intrarea în vigoare a prevederilor OUG 64/2016, respectiv 1 aprilie 2017, prețul gazelor naturale din producția internă se stabilește în mod liber pe piață, pe baza cererii și ofertei și constituie componentă principala a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziție a gazelor naturale (CUG) și, implicit, a prețurilor finale la consumatorii casnici.

În luna noiembrie, au fost aruncate în spațiul public o serie de declarații alarmiste legate de o presupusă vulnerabilitate a României pe piață gazelor, în perioada de iarnă. Aceste afirmații care puteau stârni panică, ducând chiar la creșterea prețurilor, au fost lansate și de Engie, printre alții. Însă iarna s-a dovedit a fi mult mai usoară decât arăta și cea mai optimistă prognoză. Citește Cui servesc declaratiile alarmiste ale celor care sustin ca Romania nu are suficiente gaze pentru iarna

Pe pagina de internet a ANRE există o aplicație web de comparare a prețurilor în domeniul gazelor naturale denumită "Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale". Vezi aici.