​Marian Neacşu, secretar general al PSD, este angajat în funcţia de consilier în cadrul Cabinetului preşedintelui ANRE, Dumitru Chiriță, începand cu data de 11 decembrie 2017, se arată într-un răspuns transmis la solicitarea HotNews.ro de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Reamintim că ANRE a aprobat din ianuarie până acum mai multe rânduri de scumpiri la gaze, contribuind masiv la creşterea inflaţiei. Marian Neacșu este cunoscut ca fiind foarte apropiat de șeful PSD Liviu Dragnea, cel care în ultima perioadă tot caută vinovați pentru scumpiri.

HotNews.roFoto: Hotnews

Întrebați de HotNews.ro care sunt atribuțiile lui Marian Neacșu, reprezentanții ANRE au răspuns că "asigură asistenţă în activitatea Preşedintelui ANRE în relaţia cu Parlamentul României, Guvern şi alte autorităţi publice centrale şi locale". În plus, mai "asigură consiliere pentru preşedintele ANRE în legatură cu propunerile de acte normative".

Marian Neacşu este angajat pe durata determinată cu un nr de 4 ore/zi, având o retribuţie corespunzatoare orelor lucrate. Cuantumul retribuţiei este conform reglementărilor în vigoare şi contractelor de muncă încheiate de ANRE, confidenţial, a mai transmis ANRE.

ANRE mai susține că în cazul angajării lui Marian Neacșu "au fost respectate toate prevederile Constitutionale şi legale în vigoare", chiar dacă deține o funcție politică, iar Autoritatea trebuie să fie o instituție independentă.

Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat din mai multe scumpiri la gaze din ianuarie până acum. O primă scumpire a avut loc pe 10 ianuarie, cu circa 8%, în medie. La 1 aprilie s-a mai produs o scumpire cu 10% în cazul gazelor furnizate de Engie, care are circa 1,6 milioane clienți. De pe 1 mai s-au produs noi scumpiri în cazul unor furnizori mai mici, după ce ANRE a aprobat noi tarife de distribuție. Aceste scumpiri au avut un rol important asupra creșterii peste măsură a inflației.

Liviu Dragnea a declarat joi că "principalele cauze pentru creștere inflației sunt factori exogeni", legați de prețurile la gaze, energie și petrol, dar care nu sunt gestionate nici de Guvern, nici de BNR. Declarația a fost făcută după o întâlnire cu guvernatorul Mugur Isărescu.

Dragnea a omis să spună că, cel puțin la gaze, prețurile sunt gestionate de ANRE, instituție care a ajuns să fie controlată politic de PSD. Apropiatul său Marian Neacșu îl consiliază pe actualul șef al ANRE, Dumitru Chiriță, care până în octombrie 2017 când a preluat această funcție, a fost deputat PSD.

Cine este Marian Neacșu, consilierul șefului ANRE? În februarie 2016, Neacsu a fost condamnat definitiv la 6 luni de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese, din motiv ca si-a angajat fiica la biroul parlamentar. Neacsu, deputat de Ialomita in 2008-2012 si 2012-2016, nu a mai candidat pentru un nou mandat de parlamentar in urma acestei condamnari, insa este in continuare secretar general al partidului. Vezi aici mai multe.