Pentru gazele naturale, Guvernul vrea să impună producătorilor și furnizorilor reducerea prețurilor la nivelul de 68 lei/MWh și menținerea la acest nivel până în februarie 2022. Mai mult, prin derogare de la legea energiei, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va stabili un amestec de gaze din import și din intern pentru consumatorii industriali. Acum, piața este liberă. Dacă nu sunt respectate aceste prevederi, companiile vor fi sancționate cu 20% din cifra de afaceri.
Nu există motive serioase pentru reducerea și plafonarea prețurilor. Astfel de măsuri pot fi luate doar în situații extreme: dezechilibre majore între cerere și ofertă sau disfuncționalități evidente ale pieței gazelor. România nu se află în niciuna dintre aceste situații. În acest moment, prețul gazelor din producția internă pe bursa din România este de 95 lei/MWh, în timp ce pe bursa de la Viena sunt de 115 lei/MWh. Practic, prețurile sunt mai mici în România decât la gazele din import.
În cazul energiei electrice, clienții casnici vor fi întorși în piața reglementată până în februarie 2022.
La toate acestea se adaugă o taxă și o taxă de 3% din cifra de afaceri aplicată operatorilor din domeniul energiei electrice şi termice.
Cum motivează Guvernul aceste măsuri. În cazul taxei de 3% pe cifra de afaceri, Ministerul Finanțelor arată în nota de fundamentare că este necesară "dezvoltarea unui sistem energetic naţional sigur, fiabil şi eficient, orientat către consumator, care să permită promovarea eficienţei energetice şi integrarea surselor regenerabile de energie, precum şi a producţiei distribuite atât în reţeaua de transport, cât şi în reţeaua de distribuţie".
În cazul reducerii și plafonării prețurilor, Guvernul spune că va fi redusă inflația.
- Efecte dezastruoase
În ceea ce privește plafonarea prețurilor la un nivel redus, efectele pot fi de la renunțarea la investiții până la renunțarea cu totul la afaceri în România. De exemplu, operatorii nu vor putea să exploateze gazele din Marea Neagră cel puțin trei ani de acum înainte. Costurile de exploatare off-shore sunt mult mai mari decât
în cazul exploatării on-shore. Mai intervine și lipsa de predictibilitate, lucru dovedit chiar acum când Guvernul ia măsuri neașteptate, cu efecte negative pentru mediul privat, fără niciun fel de consultare. În acest caz, ne putem aștepta la decizii de renunțare la afacere din partea companiilor. În acest caz, pot fi efecte în lanț: de la șomaj până la reducerea veniturilor la stat.
Mai mult, companiile de gaze sunt obligate să plătească redevențe calculate în funcție de prețurile de pe bursa de la Viena, care sunt mai mari decât cele din România. Altfel spus, după ce că sunt taxate după un preț al gazelor care nu se practică în România, aceste companii vor fi obligate să își reducă puternic profiturile.
NU doar companiile cu capital privat vor avea de suferit, ci și cele de stat. Afectate vor fi și Romgaz, și Transgaz, și Transelectrica, și Electrica etc.
- Posibil câștigător: Ioan Niculae
Ioan Niculae a mai suferit o condamnare la doi ani si sase luni inchisoare cu executare în dosarul "Mita la PSD".
De asemenea, la începutul lunii noiembrie, Ioan Niculae a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani.
- Cum este încălcată legislația
De asemenea, Legea energiei 123/2012 prevede clar la articolul 177 că pe piața concurențială "prețurile se formează pe baza cererii și a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurențiale".
Legea energiei permite limitarea preţurilor, potrivit art. 180, dar numai în situații extreme și pe o perioadă de maxim 6 luni, care poate fi prelungită succesiv cu câte cel mult trei luni, dacă persistă circumstanţele care au determinat adoptarea respectivei decizii. Situațiile extreme în care pot fi luate astfel de decizii sunt: dezechilibre majore între cerere și ofertă sau disfuncționalități evidente ale pieței gazelor. România nu se află în niciuna dintre aceste situații.
Cu toate acestea, Ministerul Finanțelor vrea să elimine concurența, fără a avea o justificare pertinentă.
Ministerul Finanțelor a mai încercat să introducă o astfel de măsură și în luna iulie. Atunci a a publicat pe site-ul său un proiect de Hotărâre de Guvern, elaborat în mare grabă, cu doar două articole, care prevede reducerea forțată a prețului gazelor la producători și apoi plafonarea lui până în iunie 2021. Ministerul Finanțelor elaborase proiectul privind instituirea controlului asupra prețului la doar două zile după ce Darius Vâlcov a spus că trebuie ieftinite gazele cu peste 20%.
Astfel de măsuri au distrus economia într-o țară precum Venezuela. După ce a instituit controlul statului asupra prețurilor, aducându-le sub cele ale pieței, Venezuela a ajuns să se confrunte cu o criză profundă de alimente, de medicamente și multe alte produse de bază. Pentru sfârșitul acestui an, inflația în Venezuela este estimată la circa 1.000.000%.
Pai si cat din pretul gazului produs la noi reprezinta profit pur in comparatie cu costurile de productie pt. gazul vandut bursa din Viena? Ardem gazul degeaba, la pret mare, el fiind scos din pamantul nostru.
PSD are pacate. Altele,
PSD face totul ca sa ne scoata din Europa.
Ceva, ceva, la subiect ai sa spui? Sa nu creada lumea ca esti doar un imbecil cu cheita.
Sa nu creada lumea ca esti doar un imbecil cu cheita.
Jos ciuma rosie: psd-alde-udmr !
Eu zic ca nu renunta nici o firma la profit. Fie el si mai mic.
Firmele nu vor renunta la profit, corect, insa vor renunta la partile neprofitabile din afaceri. Si daca acele parti devenite neprofitabile vor fi inlocuite cu produs din import (gazul de pilda), atunci cine aduce produsul din import castiga si consumatorul plateste (pierde). Consumatorul nu este prea culturalizat economic si atunci e multumit ca cineva loveste in capitalistii nesimtiti.
Am calculat cautand in legislatie, nu e chiar asa complicat. S-ar putea ca cifra sa nu fie exacta, insa am impresia ca mai degraba e mai mare
Cea mai "amuzanta" fraza din articol este, in schimb, asta:
<<Legea energiei 123/2012 prevede clar la articolul 177 că pe piața concurențială "prețurile se formează pe baza cererii și a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurențiale">>
Asta este de bun simt si litera de lege in orice manual de Economie, mai putin in manualul de Econopmie Valcoviana. Acolo nimanui nu ii pasa de democratie si acces liber pe piata, doar de monopol si aranjamente.
Eu-s convins ca nu doar Ioan Niculae e avantajat.
Totusi nu traim intr-o lume utopica, niste masuri trebuiesc luate dar nu in stilul asta de multe ori mult prea tarziu, heirupist, cand deja ne "inecam".
Vecinii au luat niste masuri foarte necesare inca de acum 7-8 ani.
Sa vii cu astfel de măsuri prin OUG cu 2 săptămâni înainte de finalul anului, e crima împotriva țării, pe toate palierele.
Unde tu predictibilitate, dialog, argumente, studii, strategie?
Un guvern de diletanți penali!
In 2019 vom vedea daca au invatat ceva oamenii astia, sau nu. Eu cred ca nu, dar vom vedea.
Mai ales Romania produce multa energie electrica si gaze si nu importam aproape deloc ?
--------------
"Daca Guvernul vrea sa scada preturile trebuie sa liberalizeze piata si sa creasca concurenta."
----------------
Ficior, vorbim despre ENERGIE, nu despre pretul la morcovi.
Energia, prin natura ei este un monopol natural in toate tarile din lume. In toate fazele: producere, transport, distributie.
Din aceasta cauza, monopolul este REGLEMENTAT, in diverse moduri. Spre exemplu, OPEC (ai auzit de ea?) reglementeaza nivelul pretului international prin reglementarea cotelor de productie.
Daca nu reglementezi TU piata de energie, ti-o reglementeaza altul, dar conceptul de piata libera, nereglementata, in energie pur si simplu nu exista, asa cum il intelegi mataluta, unde neuronasul iti spune ca morcovul si megawattul sunt totuna, ca doar amandoua incep cu "m".
Pe segmentul de distributie, exact acelasi lucru. Concurenta e zero sau minimala din moment ce folosesc toti concurentii aceleasi retele si aceleasi prize.
Problema se pune cand, avand infrastructura pusa la dispozitie de altii, "concurentii" devin calici, cum e cazul gazului natural extras in Romania. E normal ca statul sa puna bariere in fata caliciei multinationalelor, statul reprezinta cetatenii, nu multinationalele cu sediul aiurea in lume, unde isi trimit si profiturile si impozitele pe aceste profituri.
Haide, la dreapta imprejur.
1 - pretul se regleaza prin concurenta
2 - daca nu se poate punctul 1 (nu e concurenta), exista consiliul concurentei care asta trebuyie sa verifice!
3 - imi place cum se gandeste guvernul sa oblige pe altii sa nu creasca preturile, dar ei baga taxe intr-o veselie....
Intelegem cu totii ca exista aspecte negative ale actualei guvernari PSD-ALDE-UDMR, dar nici sa banalizam "demonizarea" adversarului nu e util, are de obicei efecte contrare pt ca cititorul/alegatorul observa ca e rupta de realitate.
Eventual s-ar putea face comparatie cu alte state membre UE care aplica masuri "comuniste" de limitare a cresterii preturilor la electricitate sau gaze.
Ultimul exemplu, foarte actual datorita rascoalei "vestelor galbene", este Franta.
Tara fondatoare UE, parte a "binomului" care conduce de facto UE, stat capitalist care si-a trimis multinationalele peste tot in Europa si in lume.
La inceputul lunii decembrie, guvernul francez (de nuanta social-liberala) a anuntat ca tarifele la electricitate vor fi "inghetate" interzicand companiilor sa ridice preturile in aceasta iarna (ele sperau la un 8-10% in plus).
De asemenea, premierul francez a anuntat pe 4 decembrie ca si tarifele la gaz vor intra sub control, statul fortand companiile sa reduca tariful cu 2-4% incepand din ianuarie 2019.
Adaugati la astfel de masuri si cei 100 de euro dati "pomana" vestelor galbene cu salariu minim si avem ceva care ar semana cu "masuri comuniste".
Cu toate astea nu cred ca in curand Franta si Romania vor arata ca Venezuela.
Franta, Germania, UK, Austria, tari nordice din UE, au luat deja masuri de suprataxare a unor multinationale din domeniul energiei sau cel bancar, uneori inca din 2011.
Nu-mi fac griji pentru profitul "sarmanilor" din sectorul bancar sau cel petrolier, acolo se castiga foarte bine pe seama clientilor si tot acolo se realizeaza multe scheme de inginerie financiar-fiscala in scopul de a plati un minim de taxe/impozite.
Romania e tara UE/NATO, cu 20 de milioane consumatori si rezerve f mari de gaze, nu pleaca nici un investitor..
Aici trebuie sa arati ca musti din psd+alde.
O sa te "umpli" de satisfactii.
E adevarat, nu mai primesti copeica pentru postare.
Jos ciuma rosie: psd-alde-udmr !
De asemenea guvernul Dancila a introdus o serie de taxe in sectorul energetic care vor bloca investitiile, acestea cuplate cu taxele aplicate bancilor vor duce la cresteri generale de preturi si inflatie. Bursa deja e pe rosu. Asta e rezultatul politicilor iresponsabile din ultimii ani care au dus la secatuirea bugetului. Acum foamea de bani a dus la aceste biruri care vor eroda puterea de cumparare si vor dezechilibra economia.
Cât timp România nu alege o orientare către principiile liberalismului clasic și un guvern limitat vom tot auzi despre acest tip de "intervenții", fiecare cu justificările ei, care mai de care mai creative.
Din păcate ajung să am impresia că în această țară am ajuns să fim atât de marcați de ideea conform căreia guvernul trebuie să controleze totul încât aceasta a ajuns să facă parte din însăși ființa noastră, orice altă abordare ar părea deja o aberație pentru un popor obișnuit de prea mult timp să aștepte comenzile venite de la "centru".
La fel de trist este că nu auzim nici măcar un partid care să sugereze, cel puțin, reducerea rolului statului în diversele aspecte ale economiei din România... Fiecare pare a crede că el știe ce-i de făcut mai bine, nimeni nu realizează că ar fi preferabil să lăsăm piața liberă să facă ce "știe" ea mai să facă, adică să producă progres și prosperitate.
2-3 ani mai tarziu, acum, se plafoneaza pretul la energie. Deci nu se micsoreaza cu 50%. Reactiile comentatorilor experti de pe HN? Crima frate! Tara asta chiar este comunista? Ce-i cu tara asta bananiera? Oamenii din energie sunt vai de ei, nu castiga nimic, ei muncesc din devotiune pentru populatie, nu sa castige. Vai de tarisoara noastra, guvernul duce un razboi cu populatia prin astfel de masuri. Deci nu mai inteleg nimic. E bine sa se ieftineasca orice dar nu energia, sau cum? De ce dublul standard?
Unul din motivele pentru care guvernul Ponta nu a respectat legea a fost că a dorit să acorde o compensaţie financiară producătorilor pentru taxa clawback pe care aceştia trebuiau s-o plătească. S-ar putea să existe şi alte motive, dar acestea ţin de investigaţii ale procuraturii.
https://www.hotnews.ro/stiri-opinii-20248837-mai-minte-victor-ponta-serial-zece-mii-episoade.htm
Aceste ordonanțe cu care este bombardat România de un guvern de foști comuniști ( atunci era oficial) acum se spune PSD, doar o schimbare de nume...
Exista un parlament cu scopul sa creeze legi, nu ordonanțe din biroul unui analfabet.
Se dezbate , se aproba, semnează (cum) ? Un analfabet ( cu deshtul bre )
Din păcate astea sunt in parte efectele CE, pe o direcție greșita ,!socialismul!
In concluzie , cu regret, România continua sa meargă la vale , dacă cade intr-o prăpastie , atunci sa vezi Circ , tip Socialist European ...
Îmi fac cruce și zic : Doamne ajuta !
Si capitalismul a deraiat in asa numitul crony capitalim.
La noi e chiar un capitalism "salbatic" in care s-a vandut si ce aducea profituri enorme, domenii de interes strategic. Problema este ca capitalistii au devenit unii care trebuie(romanai sau straini)
Incearca si astia sa salveze ce se mai poate ca daca vine criza o sa fie mai dura ca cea din 2008.
In Germania statul controleaza 45% din activele tarii, in Franta 65% aproape, nu mai gasesc statistica, era intr-un articol occidental legat de vestele galbene.
Statul roman cred ca mai are mult mai putin.
Germania si Franta sunt tari comuniste cand au firme unde statul controleaza procente enorme, care au impanzit Europa si ca aceste tari practica politici economice protectioniste dar care nu sunt la vedere?
Guvernele acestor tari sunt la mana acestora si Bruxelles-ul la fel. Aici in Europa nu este ca in America unde chiar si acolo mai nou au fost salvate companii gigant cu bani de la stat.
Recomand o lectura:
https://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=auto&tl=ro&u=https%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FCrony_capitalism
Dar tu ce cauti pe acest site cu intrebari de-astea, directe, la care trebuie sa nu recunoastem ca exista cartelurile bancilor in frunte cu bnr, producatorilor de combustibili, telefonie si vezi toate domeniile in care isi dau mana si fixeaza preturile. Cam ca la piata cand te duci si toti au preturile trase la indigo. Diferenta intre pietari si carteluri nu exista. Daca vrei sa-ti protejezi populatia esti catalogat comunist.
Huooo comunistilor!