ANALIZĂ Cum distruge Guvernul afacerile din energie prin controlul prețurilor, măsură specifică țărilor comuniste

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:17 Economie | Energie


Piata gazelor naturale
Foto: Freepik.com
​Proiectul Ministerului Finanțelor privind regimul fiscal care va fi aplicat din 2019 cuprinde și articole prin care se instituie controlul statului asupra prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Intervenția statului pe piața liberă este o măsură specifică statelor comuniste și în totală contradicție cu principiile unei economii de piață și a liberei concurențe. În cazul energiei electrice, Guvernul Dăncilă vrea să impună prețuri reglementate pentru consumatorii casnici. La gazele naturale, prețurile vor fi reduse forțat, iar apoi plafonate. Companiile, chiar și cele de stat, vor fi puternic afectate, iar consecințele la nivelul întregii economii pot fi cu adevărat dramatice. Vezi cum este încălcată legislația.

Pentru gazele naturale, Guvernul vrea să impună producătorilor și furnizorilor reducerea prețurilor la nivelul de 68 lei/MWh și menținerea la acest nivel până în februarie 2022. Mai mult, prin derogare de la legea energiei, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va stabili un amestec de gaze din import și din intern pentru consumatorii industriali. Acum, piața este liberă. Dacă nu sunt respectate aceste prevederi, companiile vor fi sancționate cu 20% din cifra de afaceri.

Nu există motive serioase pentru reducerea și plafonarea prețurilor. Astfel de măsuri pot fi luate doar în situații extreme: dezechilibre majore între cerere și ofertă sau disfuncționalități evidente ale pieței gazelor. România nu se află în niciuna dintre aceste situații. În acest moment, prețul gazelor din producția internă pe bursa din România este de 95 lei/MWh, în timp ce pe bursa de la Viena sunt de 115 lei/MWh. Practic, prețurile sunt mai mici în România decât la gazele din import.

În cazul energiei electrice, clienții casnici vor fi întorși în piața reglementată până în februarie 2022.

La toate acestea se adaugă o taxă și o taxă de 3% din cifra de afaceri aplicată operatorilor din domeniul energiei electrice şi termice.

Cum motivează Guvernul aceste măsuri. În cazul taxei de 3% pe cifra de afaceri, Ministerul Finanțelor arată în nota de fundamentare că este necesară "dezvoltarea unui sistem energetic naţional sigur, fiabil şi eficient, orientat către consumator, care să permită promovarea eficienţei energetice şi integrarea surselor regenerabile de energie, precum şi a producţiei distribuite atât în reţeaua de transport, cât şi în reţeaua de distribuţie".

În cazul reducerii și plafonării prețurilor, Guvernul spune că va fi redusă inflația.
 • Efecte dezastruoase
Pe partea de taxare, efectul va fi total invers: Nu va mai fi făcută nicio investiție. Distribuitorii de energie au rată de rentabilitate reglementată la 5,66%. Pentru a putea plăti impozitul, companiile nu vor mai face investițiile. Rețeaua energetică este oricum învechită și într-o stare deplorabilă. Fără investiții, oricând ne vom putea aștepta la black out, situație cu efecte dezastruoase în economie.

În ceea ce privește plafonarea prețurilor la un nivel redus, efectele pot fi de la renunțarea la investiții până la renunțarea cu totul la afaceri în România. De exemplu, operatorii nu vor putea să exploateze gazele din Marea Neagră cel puțin trei ani de acum înainte. Costurile de exploatare off-shore sunt mult mai mari decât
în cazul exploatării on-shore. Mai intervine și lipsa de predictibilitate, lucru dovedit chiar acum când Guvernul ia măsuri neașteptate, cu efecte negative pentru mediul privat, fără niciun fel de consultare. În acest caz, ne putem aștepta la decizii de renunțare la afacere din partea companiilor. În acest caz, pot fi efecte în lanț: de la șomaj până la reducerea veniturilor la stat.

Mai mult, companiile de gaze sunt obligate să plătească redevențe calculate în funcție de prețurile de pe bursa de la Viena, care sunt mai mari decât cele din România. Altfel spus, după ce că sunt taxate după un preț al gazelor care nu se practică în România, aceste companii vor fi obligate să își reducă puternic profiturile.

NU doar companiile cu capital privat vor avea de suferit, ci și cele de stat. Afectate vor fi și Romgaz, și Transgaz, și Transelectrica, și Electrica etc.
 • Posibil câștigător: Ioan Niculae
Potrivit unor surse din sectorul energetic, măsura cu reducerea și plafonarea prețului la gaze l-ar avantaja pe omul de afaceri Ioan Niculae, care controlează combinatele chimice Interagro, companie aflată în insolvență. Ioan Niculae ar fi făcut demersuri pentru obținerea unor prețuri avantajoase la gaze, astfel încât să poată relansa afacerea. Ioan Niculae este judecat, alături de fostul ministru al economiei Adriean Videanu, în dosarul "Romgaz", fiind acuzat de constituire de grup infracțional și delapidare. Procurorii susțin că, la începutul anului 2005, Ioan Niculae, fost acţionar majoritar şi preşedinte al SC Interagro SA Bucureşti, ar fi iniţiat un grup infracţional organizat. Grupul a urmărit şi realizat delapidarea SNGN Romgaz SA, în sensul obţinerii de gaze naturale la preţuri inferioare celor practicate în mod normal, prin obţinerea în mod ilicit de discounturi comerciale pe care SC Interagro SA nu era îndrituită a le obţine. Prejudiciul este de 282.630.330 lei.

Ioan Niculae a mai suferit o condamnare la doi ani si sase luni inchisoare cu executare în dosarul "Mita la PSD".

De asemenea, la începutul lunii noiembrie, Ioan Niculae a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani.
 • Cum este încălcată legislația
Legislația Uniunii Europene în materie de concurență interzice astfel de practici. Mai mult, directivele europene privind piața energiei impun liberalizarea prețurilor la gaze, adică vânzarea lor în regim concurențial. De la 1 aprilie 2017, după un proces de liberalizare treptată, prețurile la gazele vândute de către producători sunt complet stabilite în funcție de condițiile de piață. Mai întâi au fost liberalizate prețurile pentru gazele vândute consumatorilor industriali, proces finalizat în 2015, apoi, treptat, pentru consumatorii casnici.

De asemenea, Legea energiei 123/2012 prevede clar la articolul 177 că pe piața concurențială "prețurile se formează pe baza cererii și a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurențiale".

Legea energiei permite limitarea preţurilor, potrivit art. 180, dar numai în situații extreme și pe o perioadă de maxim 6 luni, care poate fi prelungită succesiv cu câte cel mult trei luni, dacă persistă circumstanţele care au determinat adoptarea respectivei decizii. Situațiile extreme în care pot fi luate astfel de decizii sunt: dezechilibre majore între cerere și ofertă sau disfuncționalități evidente ale pieței gazelor. România nu se află în niciuna dintre aceste situații.

Cu toate acestea, Ministerul Finanțelor vrea să elimine concurența, fără a avea o justificare pertinentă.

Ministerul Finanțelor a mai încercat să introducă o astfel de măsură și în luna iulie.
Atunci a a publicat pe site-ul său un proiect de Hotărâre de Guvern, elaborat în mare grabă, cu doar două articole, care prevede reducerea forțată a prețului gazelor la producători și apoi plafonarea lui până în iunie 2021. Ministerul Finanțelor elaborase proiectul privind instituirea controlului asupra prețului la doar două zile după ce Darius Vâlcov a spus că trebuie ieftinite gazele cu peste 20%.

Astfel de măsuri au distrus economia într-o țară precum Venezuela. După ce a instituit controlul statului asupra prețurilor, aducându-le sub cele ale pieței, Venezuela a ajuns să se confrunte cu o criză profundă de alimente, de medicamente și multe alte produse de bază. Pentru sfârșitul acestui an, inflația în Venezuela este estimată la circa 1.000.000%.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5319 vizualizari

 • -8 (28 voturi)    
  Iar ardem gazul degeaba (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:29)

  Fides [utilizator]

  Citez: ”prețul gazelor din producția internă pe bursa din România este de 95 lei/MWh, în timp ce pe bursa de la Viena sunt de 115 lei/MWh. Practic, prețurile sunt mai mici în România decât la gazele din import.”
  Pai si cat din pretul gazului produs la noi reprezinta profit pur in comparatie cu costurile de productie pt. gazul vandut bursa din Viena? Ardem gazul degeaba, la pret mare, el fiind scos din pamantul nostru.
  • +19 (23 voturi)    
   Razboiu Hybrid din Romania (Miercuri, 19 decembrie 2018, 13:09)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   este dus chiar de PSD impotriva Poporului Roman. Razboiul a inceput in 2012 si continua in prezent.Toate deciziile PSD se inscriu in Planul de Lupta ordonat de Moskova si dus la indeplinire de generali KGB Valcov si Dragnea.
    () ()
  • +4 (8 voturi)    
   Astazi (Miercuri, 19 decembrie 2018, 15:36)

   subcultura [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   cam 30% din factura ta de gaze reprezinta taxe pe care le incaseaza statul direct. profit pur e foarte probabil sub 10% pentru producatori si distribuitori
    ()
 • +16 (32 voturi)    
  Pe scurt (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:36)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  O măsură idioată și ilegală (UE) menită a duce România inapoi spre comunism si a distruge ce a mai ramas din retelele de energie si gaze. In favoarea lui Nicolae, a clientelei psd+alde sau a complicilor acestora din strainatate. Țara continuă să fie vândută pe bucăți in folosul Ciumei Roșii
  • +11 (21 voturi)    
   Pai sumarul din articol spune tot (Miercuri, 19 decembrie 2018, 12:55)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   "Intervenția statului pe piața liberă este o măsură specifică statelor comuniste și în totală contradicție cu principiile unei economii de piață și a liberei concurențe."

   Cea mai "amuzanta" fraza din articol este, in schimb, asta:

   <<Legea energiei 123/2012 prevede clar la articolul 177 că pe piața concurențială "prețurile se formează pe baza cererii și a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurențiale">>

   Asta este de bun simt si litera de lege in orice manual de Economie, mai putin in manualul de Econopmie Valcoviana. Acolo nimanui nu ii pasa de democratie si acces liber pe piata, doar de monopol si aranjamente.

   Eu-s convins ca nu doar Ioan Niculae e avantajat.
    ()
 • +19 (29 voturi)    
  Țara bananiera (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:36)

  titirica [utilizator]

  Sper ca nu își imaginează cineva ca suntem normali. Suntem clar o țara bananiera guvernata cum bate vântul

  Sa vii cu astfel de măsuri prin OUG cu 2 săptămâni înainte de finalul anului, e crima împotriva țării, pe toate palierele.

  Unde tu predictibilitate, dialog, argumente, studii, strategie?

  Un guvern de diletanți penali!
  • +5 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 decembrie 2018, 13:12)

   [anonim] i-a raspuns lui titirica

 • -19 (39 voturi)    
  Hotnews: sunteti paradoxali (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:53)

  Frankie [utilizator]

  Sa inteleg ca este bine si prosper pentru romani ca pretul energiei sa creasca ?
  Mai ales Romania produce multa energie electrica si gaze si nu importam aproape deloc ?
  • +17 (23 voturi)    
   Toti vrem sa scada preturile (Miercuri, 19 decembrie 2018, 12:22)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   dar Guvernul sugruma piata prin taxe si reduce concurenta. Daca Guvernul vrea sa scada preturile trebuie sa liberalizeze piata si sa creasca concurenta.
    () ()
  • +13 (21 voturi)    
   ahahahaha (Miercuri, 19 decembrie 2018, 13:45)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   ba comunistule
   1 - pretul se regleaza prin concurenta
   2 - daca nu se poate punctul 1 (nu e concurenta), exista consiliul concurentei care asta trebuyie sa verifice!
   3 - imi place cum se gandeste guvernul sa oblige pe altii sa nu creasca preturile, dar ei baga taxe intr-o veselie....
 • -8 (34 voturi)    
  "masuri comuniste" in UE ?! (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:57)

  animatron [utilizator]

  Comparatia cu Venezuela e f mult exagerata, conditiile economice, sociale, politice, de relatii externe si comerciale, de tratate si legislatie interna, de control constitutional, sunt complet diferite.

  Intelegem cu totii ca exista aspecte negative ale actualei guvernari PSD-ALDE-UDMR, dar nici sa banalizam "demonizarea" adversarului nu e util, are de obicei efecte contrare pt ca cititorul/alegatorul observa ca e rupta de realitate.

  Eventual s-ar putea face comparatie cu alte state membre UE care aplica masuri "comuniste" de limitare a cresterii preturilor la electricitate sau gaze.

  Ultimul exemplu, foarte actual datorita rascoalei "vestelor galbene", este Franta.

  Tara fondatoare UE, parte a "binomului" care conduce de facto UE, stat capitalist care si-a trimis multinationalele peste tot in Europa si in lume.

  La inceputul lunii decembrie, guvernul francez (de nuanta social-liberala) a anuntat ca tarifele la electricitate vor fi "inghetate" interzicand companiilor sa ridice preturile in aceasta iarna (ele sperau la un 8-10% in plus).

  De asemenea, premierul francez a anuntat pe 4 decembrie ca si tarifele la gaz vor intra sub control, statul fortand companiile sa reduca tariful cu 2-4% incepand din ianuarie 2019.

  Adaugati la astfel de masuri si cei 100 de euro dati "pomana" vestelor galbene cu salariu minim si avem ceva care ar semana cu "masuri comuniste".

  Cu toate astea nu cred ca in curand Franta si Romania vor arata ca Venezuela.

  Franta, Germania, UK, Austria, tari nordice din UE, au luat deja masuri de suprataxare a unor multinationale din domeniul energiei sau cel bancar, uneori inca din 2011.

  Nu-mi fac griji pentru profitul "sarmanilor" din sectorul bancar sau cel petrolier, acolo se castiga foarte bine pe seama clientilor si tot acolo se realizeaza multe scheme de inginerie financiar-fiscala in scopul de a plati un minim de taxe/impozite.

  Romania e tara UE/NATO, cu 20 de milioane consumatori si rezerve f mari de gaze, nu pleaca nici un investitor..
  • -7 (25 voturi)    
   Ia aminte ... animatron (Miercuri, 19 decembrie 2018, 13:04)

   bubalacap [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Ai cel mai echilibrat / obiectiv comentariu, dar vezi tu, aici nu este loc pentru cei ca tine.
   Aici trebuie sa arati ca musti din psd+alde.
    ()
  • +10 (14 voturi)    
   nici o legatura cu Franta (Miercuri, 19 decembrie 2018, 15:34)

   kent8 [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   acolo guvernul si-a anulat propria taxa, asta nu inseamna ca pretul nu poate creste datorita cererii si ofertei, in Romania guvernul a decis in locul pietei si a blocat orice cresteri de preturi.

   De asemenea guvernul Dancila a introdus o serie de taxe in sectorul energetic care vor bloca investitiile, acestea cuplate cu taxele aplicate bancilor vor duce la cresteri generale de preturi si inflatie. Bursa deja e pe rosu. Asta e rezultatul politicilor iresponsabile din ultimii ani care au dus la secatuirea bugetului. Acum foamea de bani a dus la aceste biruri care vor eroda puterea de cumparare si vor dezechilibra economia.
 • +16 (22 voturi)    
  Cu așa ceva ne alegem (Miercuri, 19 decembrie 2018, 12:43)

  Appollodor [utilizator]

  Dacă avem plăcerea de a avea un stat de tip Leviathan care se ocupă de tot, controlează tot, veghează tot și ne păzește pe toți, indivizi sau companii, precum un frate mai mare care are grijă să nu cumva să călcăm strâmb...

  Cât timp România nu alege o orientare către principiile liberalismului clasic și un guvern limitat vom tot auzi despre acest tip de "intervenții", fiecare cu justificările ei, care mai de care mai creative.

  Din păcate ajung să am impresia că în această țară am ajuns să fim atât de marcați de ideea conform căreia guvernul trebuie să controleze totul încât aceasta a ajuns să facă parte din însăși ființa noastră, orice altă abordare ar părea deja o aberație pentru un popor obișnuit de prea mult timp să aștepte comenzile venite de la "centru".

  La fel de trist este că nu auzim nici măcar un partid care să sugereze, cel puțin, reducerea rolului statului în diversele aspecte ale economiei din România... Fiecare pare a crede că el știe ce-i de făcut mai bine, nimeni nu realizează că ar fi preferabil să lăsăm piața liberă să facă ce "știe" ea mai să facă, adică să producă progres și prosperitate.
 • -6 (12 voturi)    
  Legat (Miercuri, 19 decembrie 2018, 13:11)

  savatuf [utilizator]

  de bursa de la noi sunt doar doi producatori , romgaz si gazprom
  • +3 (3 voturi)    
   Banca Translvania a pierdut aproape 20% (Miercuri, 19 decembrie 2018, 17:29)

   demetru [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

   Sunt afectate si alte companii de aceste decizii tembele.
 • -11 (23 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 decembrie 2018, 13:29)

  [anonim]

  • +7 (9 voturi)    
   Ponta a scazut pretul la medicamente? (Miercuri, 19 decembrie 2018, 16:02)

   aramos [utilizator] i-a raspuns lui

   În România, preţurile multor medicamente compensate au ajuns atât de mari pentru că guvernul Ponta, în cârdăşie cu anumiţi producători de medicamente, nu a respectat legea în ultimii trei ani.
   Unul din motivele pentru care guvernul Ponta nu a respectat legea a fost că a dorit să acorde o compensaţie financiară producătorilor pentru taxa clawback pe care aceştia trebuiau s-o plătească. S-ar putea să existe şi alte motive, dar acestea ţin de investigaţii ale procuraturii.
   https://www.hotnews.ro/stiri-opinii-20248837-mai-minte-victor-ponta-serial-zece-mii-episoade.htm
 • +12 (20 voturi)    
  pai psd nu e partid comunist?! (Miercuri, 19 decembrie 2018, 13:44)

  liviu_ [utilizator]

  Romania este extrem de aproape de comunism... putem spune chiar ca suntem deja in comunism!
  • +11 (13 voturi)    
   Da, poți sa mai spui odată ! (Miercuri, 19 decembrie 2018, 14:34)

   Observatory [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   “Guvernul actual este pur comunist “
   Aceste ordonanțe cu care este bombardat România de un guvern de foști comuniști ( atunci era oficial) acum se spune PSD, doar o schimbare de nume...
   Exista un parlament cu scopul sa creeze legi, nu ordonanțe din biroul unui analfabet.
   Se dezbate , se aproba, semnează (cum) ? Un analfabet ( cu deshtul bre )

   Din păcate astea sunt in parte efectele CE, pe o direcție greșita ,!socialismul!

   In concluzie , cu regret, România continua sa meargă la vale , dacă cade intr-o prăpastie , atunci sa vezi Circ , tip Socialist European ...
   Îmi fac cruce și zic : Doamne ajuta !
    ()
  • -5 (7 voturi)    
   Psd-ul actual (Miercuri, 19 decembrie 2018, 14:55)

   Mondialul [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   numai comunist nu e.
   La noi e chiar un capitalism "salbatic" in care s-a vandut si ce aducea profituri enorme, domenii de interes strategic. Problema este ca capitalistii au devenit unii care trebuie(romanai sau straini)

   Incearca si astia sa salveze ce se mai poate ca daca vine criza o sa fie mai dura ca cea din 2008.

   In Germania statul controleaza 45% din activele tarii, in Franta 65% aproape, nu mai gasesc statistica, era intr-un articol occidental legat de vestele galbene.

   Statul roman cred ca mai are mult mai putin.
   Germania si Franta sunt tari comuniste cand au firme unde statul controleaza procente enorme, care au impanzit Europa si ca aceste tari practica politici economice protectioniste dar care nu sunt la vedere?
   Guvernele acestor tari sunt la mana acestora si Bruxelles-ul la fel. Aici in Europa nu este ca in America unde chiar si acolo mai nou au fost salvate companii gigant cu bani de la stat.

   Recomand o lectura:
   https://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=auto&tl=ro&u=https%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FCrony_capitalism
 • +10 (12 voturi)    
  Din momentul (Miercuri, 19 decembrie 2018, 14:08)

  John M. [utilizator]

  in care l-ati votat pe Iliescu presedinte, Romania n-a parasit comunismul.
 • -11 (17 voturi)    
  din două una: (Miercuri, 19 decembrie 2018, 14:11)

  periscop [utilizator]

  Dacă protecția consumatorului în fața bunului plac al furnizorilor e ”comunism”, cum se numește tendința furnizorului de a mări încontinuu prețurile?
  • -6 (8 voturi)    
   Populatia sa se protejeze singura .... (Miercuri, 19 decembrie 2018, 16:57)

   bubalacap [utilizator] i-a raspuns lui periscop

   Se numeste economie de piata, pe romaneste ,,beleste-i frate pe romani, daca se poate,,.
   Dar tu ce cauti pe acest site cu intrebari de-astea, directe, la care trebuie sa nu recunoastem ca exista cartelurile bancilor in frunte cu bnr, producatorilor de combustibili, telefonie si vezi toate domeniile in care isi dau mana si fixeaza preturile. Cam ca la piata cand te duci si toti au preturile trase la indigo. Diferenta intre pietari si carteluri nu exista. Daca vrei sa-ti protejezi populatia esti catalogat comunist.
   Huooo comunistilor!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by