Proiectul ordonanţei de urgenţă cu privire la noile măsuri fiscale anunţat de Ministrul Finanţelor pe 18 decembrie va avea un puternic impact negativ asupra sectorului energetic din România: asupra securității energetice, asupra locurilor de muncă şi investiţiilor, arată compania OMV Petrom printr-un comunicat de presă.
Este o reacție fără precedent a companiei. Până acum, reacțiile OMV Petrom legate de diferite acțiuni ale statului erau mult mai slabe, chiar dacă era afectată compania, iar uneori lipseau.
Dacă vor fi implementate, măsurile vor arunca piaţa de gaze din România înapoi în timp cu cel puţin 10 ani, la stadiul de piaţă reglementată şi departe de a fi liberalizată, spune OMV Petrom.
Producția de gaze din România ar scădea în următorii ani ca urmare a reducerii investițiilor.
Prețul stabilit artificial la 68 de lei/MWh pune în pericol proiecte importante de investiții din domeniu.
Compania precizează că importurile de gaze ar crește, cu impact puternic asupra securității energetice a României și cu creșterea prețului la gaze în viitor. În lipsa investiţiilor, producţia internă de gaze naturale este de așteptat să scadă în mod abrupt, iar diferenţa ar fi acoperită de importuri suplimentare de gaze, care sunt semnificativ mai scumpe.
NOTA Redactiei: Toate importurile se fac din Rusia.
OMV Petrom mai spune că investiţiile joacă un rol fundamental în creșterea economică viitoare. În absenţa unei economii deplin funcţionale, investiţiile, disponibilitatea produselor şi serviciilor, locurile de muncă şi creşterea economică sunt ameninţate. Una din măsurile propuse este plafonarea preţului gazelor naturale la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani. Atragem atenția că stabilirea în mod artificial a unui preț la care producătorii sunt obligați să comercializeze gazele încalcă regulile Uniunii Europene privind piața liberă, distorsionează concurenţa, discriminează producătorii români faţă de importatori și poate avea consecințe grave asupra aprovizionării cu gaze.
Potrivit estimărilor OMV Petrom, în lipsa oricăror investiții, importurile ar putea crește până la 40%-50% din consum în 2030 (față de aprox. 10% în prezent), din cauza scăderii producției naționale.
Nivelul mai scăzut al investiţiilor ar afecta piaţa muncii OMV Petrom este unul din cei mai mari angajatori privaţi din România, cel mai mare contribuabil la bugetul de stat şi cel mai mare investitor privat. În plus faţă de cei 13.000 de salariaţi proprii, OMV Petrom lucrează cu un număr mare de companii româneşti care au aproximativ 40.000 de salariaţi. Suntem profund îngrijoraţi cu privire la măsurile care sunt impuse fără studii de impact şi fără nicio consultare prealabilă. Astfel de măsuri au efect negativ asupra atractivităţii României pentru investitori, descurajează proiectele de investiţii şi afectează în mod negativ economia şi forţa de muncă.
Dle Presedinte va mandatam sa sttergeti, literakmente, cu ei pe jos.
Sunt si oameni cinstiti si patrioti in tara asta, care sa o si conduca fara sa fure, fara compromiisuri, si care sa obtina progres si bunastare. E greu de sters gaura asta hidoasa, dar trebuie sa incepem de undeva, fara sa fie nevoie sa moara oameni.
Imi permit sa reproduc un indemn al Maresalului Antonescu: Sus inima, romani!
N-ar fi pacat sa vaduvesti romanii adevarati de astfel de marete figuri ca Dragnea, Orlando, Darius, Veorica, Serban, alalalt cu multe nume si neveste sau invers, Ciordache, Slugarel si alti multi adevarati patrioti si buni romani?!?
Tineti-i aici, la Romanika (vorba vine, ca oricum sunt de facto si o sa fie curand si de jure persoane non-grata in toata lumea civilizata), in functii cat mai mari si dati-le cat mai multa putere. Cu ei o sa aveti succesuri multe si o sa sfidati occidentul decadent si sorosist.
" - Avem pret impus la export, adica limitat?
- Nu sefu.
- Bun, atunci scoatem gazu din subsolul RO si il vindem in strainatate
- Si aici in RO mai facem altceva?
- Sigur, importam gaz de la rusi sau altii si il vindem la cat vrem
- Aaaaa, da sefu, corect"
Nicio multinationala nu va vrea sa isi taie din profit, asta e clar.
Putem vorbi de moralitate, de fair play, dar in business-ul de azi, fff greu gasesti asa ceva.
Concluzia, o masura fix nula, dar care face "jocul" altor state ce exporta gaze la greu.
Nu de psd, nu de guvernul Nastase?!
Adica de aia pe care ii admiri atat de mult?
Numai au bani de investiti???
Deci recunosc ca investitiile lor au fost din tarifele pecepute. Investitiile facute de ei, din banii nostri ne-au adus noua beneficii??
Toata Europa este scandalizata de multinationalele care scot profituri uriase, dar nu platesc impozite pe profit.