Franța va susține o directivă europeană care va complica, dacă va fi adoptată, proiectul gazoductului ruso-german Nord Stream 2, a anunțat joi ministerul francez al Afacerilor Externe, adăugând astfel noi tensiuni diplomatice legate de acest dosar foarte controversat, scrie AFP.

Traseul Nord StreamFoto: Wikipedia

"Directiva revizuită se va aplica proiectului Nord Stream 2. Franța intenționează să susțină adoptarea unei astfel de directive", a declarat un purtător de cuvânt din Quai d'Orsay.

Berlinul se opune revizuirii directivei gazelor care se aplică în prezent doar pentru gazoductele interne ale UE și care, dacă va fi extinsă la infrastructurile provenite din țări terțe, ar ridica noi probleme pentru proiectul ruso-german, care este de altfel criticat puternic și de Washington.

Nord Stream 2 ar urma să aibă același parcurs ca și Nord Stream 1, prin apele teritoriale a 5 țări, Rusia, Finlanda, Suedia, Danemarca și Germania. Miza este dublarea capacității gazului transportat.

În proiect sunt asociate, alături de Gazprom, grupurile germane Wintershall și Uniper, britanico-olandezul Shell, francezul Engie și austriacul OMV.

Comisia Europeană vrea să extindă aria de cuprinde de a directivei privind gazele la infrastructurile din terțe țări, care vor trebui să respecte aceleași reguli ca și infrastructurile europene - ceea ce nu este cazul pentru Nord Stream 2 în prezent: transparența prețurilor, separarea activităților între furnizori și gestionarii infrastructurilor.

În stadiul actual al procedurii legislative, statele membre trebuie să se pună de acord asupra pozițiilor lor pentru a putea începe să negocieze cu Parlamentu, care este și el ostil Nord Stream 2.

Promotorii gazoductului afirmă că va permite securizarea aprovizionării Europei cu gaze naturale, la un preț mai mic. Aceștia acuză Statele Unite, care derulează o campanie virulentă împotriva Nord Stream 2, că încearcă să-și vândă propriul gaz în Europa.

Criticii spun însă că proiectul vizează izolarea și mai puternică a Ucrainei și creșterea puternică a dependenței energetice a Europei față de Moscova.

După ce a asigurat mult timp că aceste gazoducte nu sunt decât infrastructuri comerciale și a susținut deschis Nord Stream 2, cancelarul Angela Merkel admite acum că există o dimensiune "politică" a dosarului și cere perenizarea rolului Ucrainei.

Întrebată joi la Bratislava despre acest subiect, Merkel a afirmat că pot exista "opinii diferite" despre Nord Stream 2 dar a precizat că lucrează îndeaproape cu președintele rus Vladimir Putin pentru a se asigura că există un tranzit echitabil de gaz prin Ucraina, limitând totodată dependența Germaniei de Rusia.

"Lucrările continuă cu partenerii noștri, în special cu Germania, asupra modificărilor care ar putea fi aduse textului", a precizat diplomația franceză.

Un purtător de cuvânt al proiectului Nord Stream 2 a declarat că lucrările continuă "cu deplina susținere a investitorilor și cu respectarea calendarului prevăzut", adăugând că "peste 600 km de conducte au fost amplasate."