





Divergente privind participarea GdF la proiectul Nabucco
Turcia se opune includerii companiei franceze Gaz de France in proiectul gazoductului Nabucco din cauza pozitiei Frantei fata de asa-numitul genocid contra armenilor si fata de solicitarea Turciei de a deveni tara membra a Uniunii Europene, a declarat, miercuri, pentru Reuters un oficial din conducerea ministerului turc al Energiei.
Sub protectia anonimatului, acesta a informat ca in conditii normale Turcia ar fi bucuroasa sa accepte GdF ca partener avind in vedere experienta si succesele companiei franceze in sectorul energetic. "Turcia evita sa utilizeze energia ca un instrument politic si nici nu are de gind sa faca acest lucru. Insa pozitia Frantei atit fata de incidentele din 1915 (genocidul contra armenilor - n.r), care ar trebui lasate pe seama istoricilor, cit si fata de aderarea Turciei la Uniunea Europeana si alte proiecte comune este inacceptabila", a spus oficialul turc.
Declaratiile au fost facute in contextul in care Romania si compania ungara de stat MOL au anuntat, in aceasta saptamina, ca sprijina participarea grupului francez la consortiul care va construi si administra gazoductul Nabucco.
Ankara s-a opus si in trecut participarii GdF la proiectul Nabucco, din cauza unei legi aprobate in Franta care interzice negarea genocidului din 1915-1916, infaptuit de armata Imperiului Otoman asupra populatiei armene. Oficialii turci s-au aratat nemultumiti si de opozitia declarata a presedintelui francez fata de aderarea Turciei la Uniunea Europeana, Sarkozy afirmind recent ca UE nu poate absorbi Turcia, o natiune musulmana relativ saraca, cu 70 de milioane de locuitori, si recomandind o solutie de compromis, respectiv un "parteneriat privilegiat".
Din consortiul Nabucco fac parte companiile OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) si Transgaz (Romania), la care urmeaza sa se alature si compania germana RWE.
Proiectul, evaluat la 5 miliarde de euro, ar urma sa traverseze Turcia si zona balcanica, pentru a livra Europei, prin Austria, gaze naturale extrase din zona caspica, reducind astfel dependenta spatiului comunitar de gazele rusesti.

DEZBATERE VIDEO De la dosarul cu șină la smart city. Cum îmbunătățește tehnologia viața oamenilor - exemple concrete. Autorități: Fără o strategie națională, vom face proiecte haotice
Una dintre cele mai importante linii de tramvai din București, care face legătura între Băneasa și centru, stă închisă de 4 ani / Motivul: pe terenul unde întoarce tramvaiul sunt cereri de retrocedare
EXCLUSIV Proiectele imobiliare controversate care vor merge mai departe după ce Nicușor Dan a suspendat PUZ-urile sectoarelor. Miza cea mai mare e la sectorul 2
De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial