Guvernul a modificat OUG 114/2018 în așa fel încât preţul gazelor la producători să fie plafonat la 68 de lei pe MWh doar pentru consumatorii casnici şi pentru CET-urile care livrează energie termică populaţiei, a anunţat ministrul Energiei, Anton Anton, la sfârșitul ședinței de Guvern de vineri.

Ministrul energiei Anton AntonFoto: Ministerul Energiei

"Preţul reglementat de 68 de lei la producător se referă la gazele care vor fi vândute spre consumatorul casnic şi spre CET-uri, pentru partea de gaze care se referă la încălzire, adică protejăm în continuare numai consumatorul casnic", a spus Anton.

Până acum, OUG 114/2018 prevedea plafonarea preţului pentru consumatorii casnici, dar și pentru unii consumatori industriali considerați eligibili, ceea ce era anticoncurențial. În plus, încălca directiva europeană pe gaze, fapt care a atras declanșarea unei proceduri de infringement.

Citește și Motivare foarte dură a Comisiei Europene pentru începerea infringementului pe gaze: Există îndoieli că plafonarea prețurilor va avea vreun efect benefic pentru consumatorii români